İklim: Hava bazen güneşli, bazen yağmurlu ya da rüzgarlı olabilir. Bu durum günlere bağlı olarak değişir. Ancak yıl içerisinde hava ortalama şekilde seyir eder. Hava olaylarının göstermiş olduğu bu ortalama seyre iklim denir.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler.
Bir yerde sürekli olarak uzun bir şekilde gözlemlenen; sıcaklık, yağış, hava basıncı, nem ve rüzgâr gibi meteorolojik olayların yaşanmasına iklim adı verilir. Yüzlerle ifade edilen kilometre karelerce büyük iklimlerin oluşması makroklima olarak adlandırılır.
- Bir yerde belli süre içinde olan hava olaylarının tümüne iklim adı verilir. - İklimi oluşturan elemanlar sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli olarak isimlendirilir.
Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir. Bu iklimler dışında muson iklimi, çöl iklimi, savan iklimi ve ekvatoral iklim de dünyada görülen iklim tiplerindendir.
İlgili 38 soru bulundu
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.
Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda ikliminin, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür.
Hava durumu, soğuk, yağışlı, kuru, sakin ya da rüzgarlı durumların tümüdür. Evdeyken perdeyi açtığımızda gördüğümüz şey hava durumudur. İklim ise, perdeyi açmadan, uzun yıllar ortalamalarına bakarak dışarıda ne olacağına dair yaptığınız tahmindir.
3 tip İklim görülmektedir. Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim özellikleri görülür.
Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Ülkemiz denizlerle çevrili olduğu için kıyı kesimleri ılıman iklim özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte dağların konumu ve uzanışı, denizlerin iç kesimlere olan etkisini azaltır. Bu nedenle iç bölgelerde karasal iklim hakim olur.
İklim; Bitki çeşitliliğini, yeryüzü şekillerinin oluşumunu, akarsu rejimlerini, hayvan türlerini, konut tiplerini, tarımsal faaliyetleri ve tarım ürünlerinin çeşitliliğini, sanayi gelişimini, nüfus dağılımını, turizm faaliyetlerini ve ulaşımı etkiler.
Bu yazımızın konusu olan mevsimler de Dünya'nın Güneş etrafından dönmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Dünya'nın Güneş'in etrafında dönmesi, güneşten alınan ısı miktarı ve ışık sürelerinin farklı olmasına; bu farklılıklar da farklı iklim özellikleri gösteren mevsimlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Hava durumu ne beklediğimiz; iklim ise ne elde ettiğimizdir. Hava durumu kısa bir zaman periyodundaki atmosfer koşullarıdır. Örneğin bugünün havası ya da bu haftanın havasından söz ederiz. İklim, uzun bir zaman periyodu içinde her gün gerçekleşen hava olaylarının toplamını ve ortalamasını temsil eder.
Uzun yıllar boyunca değişmeyen ortalama hava koşullarına, yıllık ortalama sıcaklık değerlerine ve buna bağlı olarak bir bölge içinde oluşan doğal bitki örtüsü türlerine kısaca iklim adı verilir.
İklim ve insan yaşamı arasında doğrudan bir ilişki bulunur. Bir bölgedeki insanların ekonomik faaliyetlerini, giyim şekillerini, beslenmelerini, ulaşımlarını, popülasyonlarını, yaşam tarzlarını, alışkanlıkarını ve hatta hayatta kalma şanslarını dahi etkiler.
4- Akdeniz İklimi:
Ülkemizde en sık görülen iklim türlerinin başında gelir. En fazla yağış kış mevsiminde yaşanır. Yaz aylarındaki sıcaklık ise ortalama 20 - 22 derecedir. Savan dışında Karaçam ve Sarıçam adı verilen ormanlar da Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüleri arasında yer alır.
1. Ekvatoral (Tropikal) İklim. Ekvator çevresinde, 0° – 10° Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür. Yıllık ortalama sıcaklık 25°C dolayındadır.
İranlılar, o güne kadar bilinen dünyayı enlem ölçülerini hesaba katmadan ve İran merkezde kalacak şekilde Hint, Arabistan, Çin, İran, Afrika, Türk ve Rum (Bizans, Anadolu) olmak üzere yedi iklime (kişver) ayırmışlardır.
İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan birinin veya ikisinin farklı olması sonucu, değişik iklim tipleri belirir. Aynı veya benzer iklim özelliklerinin yayıldığı alanlar sınırlandırılırsa ortaya iklim bölgeleri çıkar.
İklim dünyamızın belli bir yerinde hava olaylarına bağlı olarak gerçekleşen etkilerin uzun yıllar ortalamasına dayanan durumu olup, güneşten ısı, ışık alma süresi ve dolayısıyla iklim şartlarına göre farklılık gösteren yılın dört bölümünden her birine mevsim deriz.
İklim sistemi, atmosfer, kara yüzeyleri, kar ve buz, okyanuslar ve diğer su kütleleri ile canlıları kapsayan karmaşık ve etkileşimli bir sistemdir.
Okul İklim Tipleri
Bunları, açık, bağımlı, serbest ve kapalı iklim şeklinde dört başlık altında toplamışlardır (Akt., Okar, 2018).
Karadeniz İklimi:
Bu iklim tipi Karadeniz Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir. Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer.
Bozkır bitki örtüsü olan yerlerde karasal iklim hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve karlı geçer. Yıllık yağış miktarı azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri