İlaç kullanımı: Özellikle, steroid olmayan antienflamatuvar ilaç grubuna giren ağrı kesiciler mide yanmalarına neden olabilir. Bu ilaçların başında; aspirin, ibuprofen ve naproksen gelir.
Mide yanması tedavisi için antasitler, H2 blokerleri, proton pompa inhibitörleri ve alginatlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri de etkili bir tedavi yöntemi olabilir.
Mideyi çeşitli zararlara, enfeksiyon benzeri hastalıklara ve doku hasarına karşı koruyan mide mukozası, fazla miktarda ağrı kesici tüketimi ile zarar görür ve durum midede kanama, ülser ve şiddetli ağrılar gelişmesine neden olur.
Mide yanmasının nedenleri arasında stres, aşırı yemek yeme, sigara içme ve bazı ilaçlar yer almaktadır. Bu durum genellikle mide asidinin yüksek seviyeleriyle ilişkilidir ve yemeklerden sonra ortaya çıkar.
İlgili 36 soru bulundu
zencefil tüketmek, zencefil çayı içmek, gıda takviyesi ya da direkt besin olarak meyan kökü kullanmak, yemeklerde elma sirkesi tüketmek, yemek sonrasında kısa süre ile sakız çiğnemek, mide yanması şikayetinin önlenmesinde etkili olabilir.
Mide Yanması Hakkında Sık Sorulan Sorular
Reflü gastrit peptik ülser ileri yaş kalp hastalığı şeker hastalığı dispepsi gibi hastalıklar mide yanması görülmesine neden olabilir.
Her Türk mutfağının buzdolabında muhakkak bulunan yiyeceklerden biri olan yoğurt, gece gündüz fark etmeksizin mide yanması hissettiğiniz her an başvurabileceğiniz en pratik yöntem. İlk kaşıktan itibaren midenizdeki serinlemeyi hissedeceksiniz. Yoğurdun aşırı soğuk olmamasına dikkat edin.
Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır. Ancak reflü ve gastiriti olan kişiler mide yanması şikayetini geçirmek için maden suyu yerine bal, çiğ patates suyunu tercih etmelidir.
Mide yanması, midede aşırı asit oluşumunun neden olduğu bir rahatsızlıktır. Mide yanması, yemeklerden sonra ya da yatarken daha sık görülür ve genellikle birkaç saat sürer. Mide yanmasının teşhisi, kişinin şikayetleri, fizik muayene ve bazı testlerle yapılabilir.
Parasetamolün mide ve bağırsaklar üzerine önemli bir yan etkisi yoktur. Reflü ve gastrit hastaları, tedavilerinin yanı sıra bu ilacı da ağrı için kullanabilirler. Kafein içeren formları reflü şikayetlerini artırabilir, bu hastaların kullanması önerilmez. Parasetamol ile ilgili en önemli risk doz aşımı halidir.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
İlaç kullanımı: Midede çözünen ve emilen ilaçlar mide mukozasına zarar verip burada rahatsızlık hissi yaratabilir. Yiyecekler: Çölyak gibi bazı özel hastalıklarda, gıdaların içerisinde bulunan belirli maddeler mide rahatsızlığına neden olabilir.
Karbonatlı su karışımı: Karbonat mide asitlerini nötralize ederek, bazı mide yanması ataklarını yatıştırabilir. Bunu yapmak için, bir çay kaşığı karbonatı bir bardak su içinde çözün ve yavaşça için. Zencefil: Zencefil yüzyıllarca birçok halk tarafından mide ekşimesi için kullanılmıştır.
Limon suyu genellikle inanılmaz derecede sağlıklı bir içecek olarak lanse edilse de, limonlar oldukça asidik olduğu için bu listeye garip bir ektir. Buna rağmen limon suyu asit reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Limon suyu mide asidini bastırarak geri çekilmesini sağlar.
Mide asidinin salgılanmasının yavaşlatılması için ilaçlar önerilebilir. Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol ve pantoprazol içeren ilaçlar bu ilaçlar arasındadır. Ayrıca mide asidini nötralize eden antasitler de tedavi için kullanılan ilaçlar arasındadır.
Mide yanması için de tüketilmesi önerilen bitkisel çaylar mide asidini dengelemeye ve rahatlamaya yardımcı oluyor. Mide yanması için tüketilmesi önerilen çayların başında ise nane ve zencefil çayı gelmektedir. Sindirimi iyileştirme özelliği olan nane ve zencefil çayı aynı zamanda mide sorunlarına da iyi gelir.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli. Mideyi fazla şişirmemek için sıvı alımını ana öğünler yerine ara öğünlere kaydırın ve yudum yudum için.
Tek başına hazımsızlık veya göğüste yanma hissi gibi belirtiler kansere işaret etmez. Ancak şikayetler çok fazlaysa ve birden fazla belirti görülüyorsa mide kanseri risk faktörleri açısından hasta muayene edilir ve bazı testler istenebilir.
Buna bağlı olarak mide içeriği özofagusa yani yemek borusuna doğru geri kaçar. Bu duruma reflü adı verilir. Reflünün uzun süre tedavi edilmemesi yemek borusunda, yutakta, akciğerlerde ciddi hasar oluşmasına neden olabilir. Sağlıksız beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları reflü hastalığının en önemli nedenlerindendir.
Ciddi bir durumda mide ağrısı şikayetleri için hastanelerin dahiliye polikliniği ya da gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Böylelikle iç hastalıkları (dahiliye) veya gastroenteroloji bölümündeki uzman doktorlar gerekli belirtiler ve tetkikler üzerinden teşhisi koyar ve tedaviye başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri