PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında nedeni bilinmeyen ateş gibi “tanı konulamayan hastalıkların” teşhisi, enfeksiyon odaklarının bulunması, kalp hastalarında canlı dokunun tespiti ile Alzheimer ve demansın ayrımında da etkinliğinden yararlanılmaktadır.
Bilgisayarlı tomografi (BT), kanserli hücrelerin tespitinde önemli oranda bilgi veren bir görüntüleme yöntemi olduğu gibi tedavi planının yapılmasında da önemli etkilere sahiptir. Kanserli hastalıklar, her geçen gün artmaya devam ederken buna yönelik yapılan çalışmalar da somut sonuçlar vermeye devam ediyor.
Kontrast madde, genellikle vücutta belirli bir bölgenin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğinde uygulanır. İlaçlı tomografi, beyin tomografisi hariç diğer tüm çekimlerde uygulanabilir. Bu görüntüleme yöntemi ilaçsız tomografiye göre daha detaylı bir görüntü sunar.
Bilgisayarlı tomografi; kemik kırıklarında, kemik tümörlerinin teşhisinde, iç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamaların teşhisinde, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların teşhisinde, kanser evresinin belirlenmesinde, böbrek ve mesane taşlarında ve kanser tedavi etkinliğinin belirlenmesinde kullanılan bir ...
Bilgisayarlı tomografi akciğer nodüllerinin tespitinde, akciğer grafisinden daha duyarlı bir inceleme yöntemidir. Akciğer grafisi teknik özelliklerinden dolayı küçük çaplı tümörleri ve akciğerlerin “hilus” adı verilen kesimlerinde yerleşim gösteren ve orta hatta yakın tümörleri erken evrede saptayamıyor.
İlgili 22 soru bulundu
İnce bağırsak, kolon, mesane, pankreas, safra kesesi gibi organlarda var olan ağrı yada rahatsızlıkların tespitinde doktor tarafından bu testin uygulanması istenebilir. Ayrıca kadınlarda rahim, yumurtalıklar ve erkeklerde prostat problemlerinin belirlenmesinde de alt batın tomografisi uygulanabilir.
Kanser ve kalp hastalıkları tanısının konulmasına yardım eder. Özellikle kolorektal kanserlerin teşhisinde yaygın olarak kullanılır. Kanser evresinin belirlenmesinde etkili sonuç verir. 7. Sinüzit, mesane ve böbrek taşları, pulmoner emboli, ülseratif kolit gibi rahatsızlıkların varlığını doğrulamak için kullanılabilir.
Tomografi, düşük dozda da olsa röntgen cihazından 15 kat fazla radyasyon yayıyor. Doktor Isaacs tomografide kanser olmayan başka anormalliklerin de ortaya çıkabileceğini, bunun gereksiz ameliyatlara yol açacağını söylüyor. Dr. Isaacs, ”Bilgisayarlı tomografi taramasında yüzde 25 oranında hatalı sonuç alma riski var.
Bilgisayarlı tomografi kolon kanserlerinin yaygınlığını tespit etmekte sık kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Bilgisayarlı Tomografi Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkar? Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar. Bilgisayarlı tomografi taraması ve diğer radyolojik görüntüleri okuma ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan radyolog, taramayı inceleyecek ve bunları açıklayan bir rapor hazırlayacaktır.
İlaçlı tomografi de damar yolundan enjeksiyon yoluyla hastaya kontrast madde verilir. Böylece daha detaylı görüntüler elde edilerek ayrıntılı inceleme yapılır. Hastadan çekim esnasında belirli aralıklarla nefesini tutması istenebilir.
BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir. Bunun yanında BT genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılır: Kemik direncini ölçmek. Kemik kırılmaları ve tümörlerini teşhis etmek.
Uzmanlar, bu etkinin tomografi çektirildiği anda değil, 20-30 yıl sonra ortaya çıktığını söylüyor. Osteoropoz, kalp rahatsızlığı, damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığın tespitinde kullanılan tomografi, maruz kalınan radyasyon nedeniyle kansere yol açan etkenler arasında gösteriliyor.
Bazı durumlarda daha net sonuçlara ulaşabilmek için hastanın ilaçlı akciğer tomografisi çekilmesi istenebilir. Bunun için çekime girmeden önce hastaya damar yoluyla “kontrast madde” adı verilen ilaçlı boya enjekte edilir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Akciğer kanseri tesadüfen çektirilen akciğer filminde/röntgende belli olabilir veya bilgisayarlı tomografide ortaya çıkabilir.
Akciğer Kanseri Teşhisinde PET–CT Taraması
Bilgisayarlı tomografi (CT) tarama sonucu 1 cm'den büyük akciğerde veya göğüs kafesinde kitle saptanırsa olduğunuzu gösteriyorsa, o zaman sizden PET-CT taraması istenebilir.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
Batın tomografisi, iç kanama, batın bölgesindeki travmalar ve iç organ hastalıklarının tespiti için tanı yöntemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Batın tomografisi bilgisayarlı tomografi çeken hastanelerde radyoloji birimleri tarafından çekilir.
İlaçlı tomografi çektiren hastalarda zaman zaman ilacın etkisi ile yan etkiler görülebilir. Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür.
Tomografi sonuçlarını E-Nabız üzerinden öğrenebilmek için sisteme girmeniz gerekir. Burada Radyolojik Görüntülerim menüsüne tıkladığınızda karşınıza E-Nabız Tomografi Sonuçları kısmı çıkmaktadır. Buradan anlık olarak sonuçları öğrenebilirsiniz.
İlaçlı tomografi çekiminin ardından hasta bir süre gözlem altında tutulmaktadır. Hastaya damar veya ağız yolundan verilen ilacın idrar yoluyla atılması beklenir. Bu esnada hasta radyoloji doktoru tarafından gözlemlenir.
İlaçlı tomografi yönteminde, kontrast madde adı verilen bir ilaç damar yolundan veya suya karıştırılarak içmesi için hastaya verilir. Bu ilaç ağız yoluyla veya damar yolundan enjekte edilerek verilmektedir. Söz konusu madde vücutta incelenmek istenen yerin parlamasını ve daha net bir şekilde görüntülenmesini sağlar.
Kontrast Madde Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır? Gadolinyum içeren kontrast maddeler, genellikle işlem sonrasında vücut tarafından hızla işlenir ve böbrekler yoluyla atılır. Sağlıklı bir yetişkinde, kontrast maddenin büyük bir kısmı genellikle 24 saat içinde vücuttan atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri