Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Prof. Dr. Göral, “Toplumda çok sık ve yanlış kullanılan ağrı kesiciler, mide ve bağırsaklara çok büyük zarar veriyor. Midesi hassas olan kişilerde ağrı kesiciler; mide ve bağırsak ülserine, gastrite ve mide kanamasına neden olabilir.
İlaç kullanımı: Midede çözünen ve emilen ilaçlar mide mukozasına zarar verip burada rahatsızlık hissi yaratabilir. Yiyecekler: Çölyak gibi bazı özel hastalıklarda, gıdaların içerisinde bulunan belirli maddeler mide rahatsızlığına neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Gereğinden fazla ilaç tüketilmesi bağırsak sisteminin işleyişini bozarak uzun süren kronik ishal problemi yaşanmasına neden olur. Çoğunlukla kimyasal içerikler ile geliştirilen ilaçların fazla miktarda kullanıldığında vücuttan atılması zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir.
Midenin yüzeyinde, midenin kendi hücrelerini asitten koruyan sıvı bir tabaka vardır. Ağrı kesiciler bu tabakanın miktarının azalmasına ve yapısının bozulmasına ve ayrıca midedeki asit miktarının artmasına yol açarlar; bu yoldan mide hücrelerinin asitten hasarlanmasına sebep olurlar.
Mide yanması tedavisi için antasitler, H2 blokerleri, proton pompa inhibitörleri ve alginatlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri de etkili bir tedavi yöntemi olabilir.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Bu nedenle uzun süreli mide ağrılarında zaman kaybedilmeden uzman hekime başvurulmalıdır. Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca; muz, keten tohumu, çavdar, armut, tarçın, zeytinyağı mide ağrısına iyi gelen besinler arasında gösterilir.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 veya 2 gün sürer, ancak tedbir alınmadığında bazen 10 güne kadar devam edebilir.
Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır. Ancak reflü ve gastiriti olan kişiler mide yanması şikayetini geçirmek için maden suyu yerine bal, çiğ patates suyunu tercih etmelidir.
Parasetamolün mide ve bağırsaklar üzerine önemli bir yan etkisi yoktur. Reflü ve gastrit hastaları, tedavilerinin yanı sıra bu ilacı da ağrı için kullanabilirler. Kafein içeren formları reflü şikayetlerini artırabilir, bu hastaların kullanması önerilmez.
Ağrı kesiciler, mutlaka tok karnına ve bol su ile alınmalı, asla aç karnına alınmamalıdır. Midede ülser veya gastriti olan hastalar, ağrı kesici almak zorunda ise, tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup ile beraber almalıdır.
Perforasyon (Mide Delinmesi)
Mide asit-pepsin içeriğinin karın boşluğuna geçmesi sonucu aniden ve şiddetli bir ağrı oluşur. Karın tahta gibi sertleşir, kıpırdama ve yürüme ağrı nedeniyle zorlaşır. Tedavi genellikle ameliyat iledir.
Boşaltım, ilaç ya da metabolitlerinin organizma dışına çıkması ya da çıkarılmasıdır. Başlıca boşaltım yolu moleküllerin idrara geçişidir. Kan ve idrar arasında değişim böbrekte gerçekleşir (renal eliminasyon). Ksenobiyotik ve endojen ürünlerin çoğu glomerüllerde kapiller damar çeperlerindeki porlardan filtre edilir.
İlacın ince barsakta geçirdiği süre yaklaşık 4-4,5 saattir.
ZENCEFİL YA DA NANE ÇAYI
Rahatsız edici şişkinlik, ağrılı mide krampı ve şiiddetli hazımsızlık yaşıyorsanız, zencefil veya nane çayı bu şikayetlerinize en iyi çözüm olacaktır. Bu iki yatıştırıcı çay, hem antispazmatik hem de sindirim sisteminizdeki kasları rahatlatmaya yardımcı etki gösterir.
Klinik Sindirimbilim dergisinde yayımlanan bir yazıya göre sol tarafa yatmak reflü semptomlarını azaltır. Bunun sebebi ise midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması ve yer çekiminin de etkisiyle rahat bir pozisyonda durmasıdır.
Sol tarafa yattığımızda midemizdeki besinler kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlıyor, böylelikle sindirimi kolaylaştırarak hızlandırıyor. Ayrıca mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda olmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri