Bu değer- lere atıf yapan öğrencilere göre, bir ilahiyat öğrencisi mütevazı, samimi, alçak gönüllü, yardımsever, paylaşımcı ve empatik olmalı; bencillik ve kibirden uzak durmalı; hatta kendinden önce kardeşini düşünmelidir.
Dr. Yeşilyurt; ''Bir ilahiyatçı içine kapalı, hayattan kopuk, kimseyle iletişimi olamayan bir kişilikte olmamalıdır; aksine girişken, tutuğunu koparan, okuduğunu anlayan, son derece güler yüzlü, ufuk ve gelecek vadeden bir kişilikte olmalıdır.
İlahiyat bölümünü başarılı bir şekilde bitiren öğrenci kamu ve özel sektörde iş imkanı bulabilir. Ancak ilahiyat mezunları genellikle devletin atamış olduğu belli yerlerde görev alma imkanına sahiptir. İş imkanları olarak; İmam, Diyanet Memuru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Vaiz ve Müftü olabilir.
İlahiyat bölümünü 2 yıl okuyan kişilere İlahiyat Meslek Unvanı verilmektedir. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından görevlendirilmeleri mümkündür. Çeşitli il, ilçe ya da köylerdeki İmam Hatip okullardan ya da camilerde çalışma imkanları vardır.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
İlgili 37 soru bulundu
2023 yılı itibari ile 310 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Özellikle, öğretmenlik, din görevlisi olma, vaizlik, imamlık, yazarlık, araştırmacılık, akademisyenlik, insan hakları savunuculuğu gibi alanlarda iş bulabilirler. Bunun yanı sıra, hukuk, siyaset, sosyal hizmetler, medya gibi farklı alanlarda da çalışma imkanları mevcuttur.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
Mezunlar, temel olarak çeşitli unvan ve pozisyonlarda din görevlisi olarak hizmet vermektedir. Bu alanda lisans öğrenimini tamamlayan bireyler; din görevlisi, öğretmen, araştırmacı, memur ya da akademisyen olabilir.
9-İslami İlimler Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi arasında fark var mıdır? İsim değişikliği dışında hiçbir fark yoktur. Müfredat, ders programı ve iş imkânı olanakları aynıdır.
Cevaplar 5. Ya imam olur, ya öğretmen olur, ya akademisyen olur, ya da özel sektör de çalışır. İmamlık ilk tercih; lojman gibi imkanlar olduğu için maaş cepte kalıyor, ekstra bir yetenek gerektirmiyor fakat tüm zamanınızı alabiliyor.
Öğretim dili tamamen veya en az %30 yabancı dilde olan bölümlerde Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı zorunludur. Fakültemiz %30 yabancı dilde eğitim vermekte olup Arapça hazırlık sınıfı zorunludur.
Din adamı olarak kabul edilemeyecek fakat din konusunda akademiksel olarak veya kendini yetiştirip uzmanlaşarak herhangi bir yetiye sahip olunduğunu ifade eden unvanlardan bazıları: Hâfız, müezzin, muhaddis, müfessir, fâkih, teolog (ilâhiyatçı).
Kur'an-ı Kerim Okuma ve Tecvid, 2010-2011 güz döneminden itibaren dört yıllık İlahiyat öğretiminin her döneminde haftada iki saat olarak işlenen iki kredilik bir derstir.
Hukuk fakültesi listesine EK-1'den ulaşabilirsiniz. Buna karşılık Türkiye'de 30 Ekim 2019 tarihi itibarıyla 61 adet ilâhiyat fakültesi ve 38 adet İslamî ilimler fakültesi vardır.
Tasarı bu haliyle, imam hatip lisesi mezunu olup da başka bir alanda üniversite eğitimini tamamlayanların yanı sıra, lise kökenleri ne olursa olsun ilahiyat fakültelerinden mezun olanların da kadrosu hazırlanan 10 bin yeni polis arasına girmesine engel görünmüyor.
İlahiyat Bölümü 2023 taban puanları en düşük 213,47142, en yüksek 516,51507'dir. İlahiyat Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 784070, en yüksek 82'dir.
İLAHİYAT MEZUNLARI LİSTEDEN ÇIKARILDI
İlahiyat mezunları din kültürü öğretmenliğine atanamayacak; yalnızca imam hatip okullarında meslek derslerinin öğretmeni olabilecek.
Bir öğrenci hiçbir formasyon dersi almadan ya da bazılarını alarak da fakülteyi bitirebilir. Ancak Türkiye'de öğretmen olmak isteyen öğrenciler için formasyon derslerinin tamamını almak ve başarılı bir şekilde mezun olmak gerekmektedir.
İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI (İLİTAM) NEDİR? İlahiyat ön lisans mezunlarına 2 yıllık ilave bir eğitimle lisans diplomasına sahip olma hakkını kazandıran bir lisans tamamlama programıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanmaya hak kazanan ilahiyat önlisans mezunları, il, ilçe ve köylerdeki camilerde imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görevlendirilirler.
Diğer bütün bölümlerde de olduğu gibi ilahiyat fakültesinde de akademisyen olmak için en az tezli yüksek lisans ya da doktora sahibi olmak, ALES ve dil sınavlarında geçer notlara sahip olmak gereklidir. İlahiyat fakültesinde Dinler Tarihi, Hadis, Kelam, Fıkıh gibi alanlarda uzmanlaşabilir, öğretim üyesi olabilirsiniz.
İlahiyat fakültesi mezunları diyanetin sözlü ve yazılı sınavını geçtikleri zaman ve ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS'de yeterli puan aldıkları takdirde imam, vaiz, kuran kursu öğreticisi ve diyanette görevli memur olabilme şansı doğmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri