İletişim becerileri, kişinin karşı tarafında yer alan kişi ya da kişilere etkili ve doğru bir iletişimi sağlayarak aralarında sürecek bir iletişim ilişkisi başlatan ve devam ettiren becerileri kapsar.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Bu becerileri geliştirmek için aktif dinleme pratiği yapmak, sözlü ve yazılı iletişimi artırmak, empatik bir tutum benimsemek, beden dilini bilinçli bir şekilde kullanmak, jest ve mimik hakimiyeti için eğitim almak ve geri bildirim alma/verme becerilerini güçlendirmek faydalı olabilir.
İletişim ve sunum becerileri, insanlar arasında etkili ve anlaşılır bir şekilde mesajınızı veya fikrinizi paylaşmanıza yardımcı olan becerilerdir. Bu beceriler, görsel ve işitsel araçları, metinleri, sözel konuşma ve beden dili gibi farklı yolları kullanarak mesajınızı etkili bir şekilde iletmek içerir.
İlgili 17 soru bulundu
Sözlü iletişim dil, dile özgü sesler ve sözcüklerden oluşan bir iletişim şeklidir. 2. Sözsüz İletişim Sözsüz iletişim beden dili veya vücut dili olarak ifade edilmektedir Beden dili duygu ve düşüncelerimizin yansımasıdır.
Bu beceriler, öncelikli olarak öğrenilir. Sözel veya sözel olmayan davranışlardan oluşur. İnsanların bir gruba katılma, alayla ve eleştiriyle baş edebilme, olumsuz duyguları ifade edebilme, bir konuşmayı başlatma, sürdürme ve sonlandırma becerileri sosyal iletişim becerileri arasında yer almaktadır.
İletişim becerilerini etkili kılmanın yolu dinleme, diksiyonun güzel kullanımı, sesinizi iyi kullanma, beden dilinin doğru yönetimi ve karşımızdaki kişiyle iletişimde kalmak iletişim becerilerinin faktörlerini oluşturur.
İletişim becerileri geliştirme eğitimi, katılımcılara etkili iletişim kurmanın önemini ve temel prensiplerini anlatır. Program, sözlü iletişimde açık ve anlaşılır bir şekilde ifade etme, doğru vurgu ve tonlama kullanma, beden dilini etkili bir şekilde kullanma gibi konuları ele alır.
Ses kuvveti ve netlik. Konuştuğunuzda, açık ve sesli olmak önemlidir. Konuşma sesinizi duyurabilmeniz için sesinizi ayarlamak bir beceridir ve etkili bir şekilde iletişim kurmak için önemlidir.
İletişim becerilerini geliştirmek, aile, iş, okul yaşamında başarılı olmak için gerekli görülmektedir. İletişim becerisi gelişmiş kişiler karşılaştıkları engelleyici yaşantılarla daha sağlıklı başa çıkabilmekte, doyurucu ilişkiler geliştirebilmekte ve iş yaşamlarında daha başarılı olabilmektedirler (Deniz 2003).
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
İyi iletişim becerileri, çalışanların birbirleriyle sorunsuz bir şekilde etkileşimde bulunmalarını ve bilgi paylaşımını kolaylaştırır. Etkili iletişim, karşılıklı anlayışı teşvik eder ve çalışanların fikirlerini ve görüşlerini rahatça ifade etmelerini sağlar.
Yazılı İletişim (İş mektupları, raporlar, formlar, anketler, makaleler, kitaplar, yazılı notlar vb.) Sözlü İletişim (Konuşmalar, sunuşlar, mülakatlar, toplantılar, telefon görüşmeleri vb.) Beden Dili (Mimikler, jestler, ses tonu, duruş, kişiler arası mesafe, kıyafet, aksesuar, koku, mekan kullanımı vb.)
Öğretim programında yer alan öğren- me alanları İstek Bildirme, Yönergelere Uyma, Taklit, Görsel Performans, Alıcı Dil, Ekolali, Adlandırma, Söz-İçi, Sözlü Etkileşim Başlatma ve Karşılıklı Sohbet Etme, Alternatif Destekleyici İletişim Becerileri (ADİB) olmak üzere 10 ana başlık altında düzenlenmiştir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Öğrenciye söz öncesi iletişim becerileri olan bakma, izleme, dinleme, ortak ilgi, sıra alma, bekleme, taklit etme becerilerini kazandırmak için öğrencinin ilgisini çekebilecek materyaller belirlenmiştir.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Göz kontağı kurma, selamlaşma, teşekkür etme, yardım isteme, özür dileme, iltifat etme, paylaşma, hayır diyebilme gibi beceriler gözlenebilen sosyal becerilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri