Sürece İlişkin Engeller:
Doğru duymayabilir, hızlı okuyabilir, ya da mesajı doğru anlayamayabilir. Ya da alıcının önyargıları, tutumları, farklı algılaması, yeterli ilgi göstermemesi, bilişsel stili, konuya isteği, doğru dinlememesi iletişimin sağlıklı kurulmasını engelleyebilir.
Örn. Dargınlık, anlaşmazlık, yanlış anlama ve yorumlama, ön yargı, görüş farklılıkları de iletişimi engelleyen gürültü tipleridir.
İlgili 30 soru bulundu
İletişimin bozucu engelleri şu faktörlerden kaynaklanır: ✓İnsanların, iletişime olan ihtiyaçlarının farkında olmamaları, ✓İnsanların iletişimin önemini yeterince kavrayamamaları, ✓İnsanların etkin iletişim yöntemlerini bilmemeleri. faktörlerdir.
Araştırmada, okullarda politik düşünce farklılıklarının olması, yazışmaların zamanında yapılmaması, öğretmenlerin teknolojiye uyum sağlayamamaları, birbirlerine karşı olumsuz tutumlarının olması, kullanılan dilin ve üslubun uygun olmaması ile kelimeleri yetersiz kullanmaları önemli iletişim engeli olarak görülmüştür.
Kurulamayan iletişim sonucu bireyde ortaya çıkan sıkıntı hali ve stres insan metabolizmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bireyin yaşadığı iletişimsizlik mutsuzluğa, depresyona ya da üzgün bir ruh haline sebep olabilmektedir. Bu da genel olarak kişinin hayatının her alanına sirayet eder ve yaşam kalitesini düşürür.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
İletişim, iki varlık arasındaki duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir ve insanlar arasında etkileşimin temel yoludur. İnsanların kendilerini ifade etme biçimleri farklılık gösterse de içinde sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim türleri bulunmaktadır.
Olumlu iletişimin bazı özellikleri şunlardır:
Kişi kendi kişisel ihtiyaçlarıyla ve başkalarının ihtiyaçları ile ilgilenir. Kişi kendini diğer insanlara yapıcı bir şekilde ifade eder. Kişi yaşanan bir anlaşmazlığa saygıyla yanıt verir. Kişi gerektiğinde yardım ister.
İletişim sürecinde kişisel özelliklerden kaynaklanan engeller, ön yargılar, görüş ayrılıkları, algılama düzeyindeki farklılıklar, sosyo-kültürel farklılıklar ve kişilerin bilgi seviyesindeki uyumsuzluklar ile tutum ve davranışlarıdır.
İLETİŞİMSİZLİK: Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.” olarak ifade edebiliriz.
ÖRGÜTSEL İLETİŞİMDE KARŞILAŞILAN ENGELLER
İnsanların iletişim ihtiyaçlarının farkında olmamaları, İnsanların iletişimin ne olduğunu tam olarak kavrayamamaları, İletişimin ne kadar önemli olduğunun farkında olmamaları, İnsanların etkin iletişim yöntemlerini bilmemeleri ve iletişim.
Anne babanın çocuk yetiştirme tutumları genel olarak; baskıcı/otoriter tutum, aşırı koruyucu tutum, aşırı izin verici tutum, tutarsız/kararsız tutum, demokratik tutum, mükemmeliyetçi anne/baba tutumu,ayrımcılık yapan anne/baba tutumu, reddedici anne/baba tutumu olarak sınıflandırılmaktadır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
İyi dinlemeyi engelleyen faktörler:
1. Konuyu ilginç bulmamak. 2. Konuşanda ille de kusur bulmaya çalışmak. 3. Konuşmadaki bazı noktalara aşırı duyarlılık göstermek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri