Küsmek: Küsmek, iletişimde kopuklukların oluşmasının en büyük sebeplerinden bir tanesidir. Taraflar birbirlerine açıklama yapmadan küstüklerinde kendileri de karşılarındaki kişide sorunun ne olduğunu açıklamak ve çözümünü bulmak için bir fırsat bulamaz.
İletişim sorunları olarak; duygu ve düşüncelerini açıkça söyleyememek, rahat konuşamamak, yaş ve sosyal statü olarak daha büyüklerle rahat konuşamamak, bir arkadaş grubuna girememek, karşıt cinsle arkadaş olamamak belirtilmektedir(5).
İlgili 38 soru bulundu
Sen dili kullanmak, alay etmek, emir vermek, tehdit etmek, suçlayıcı konuşmak, konuşan kişiyi dinlememek, başka işler ile uğraşmak ve ön yargılı olmak iletişimi olumsuz etkileyen başlıca unsurlar arasında yer alır.
İLETİŞİMSİZLİK: Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.” olarak ifade edebiliriz.
İletişimsizlik; kafa karışıklığına, düşmanlıklara ve anlaşmazlıklara yol açabilir. Bundan çok daha kötü sorunlara da neden olabilir. Dolayısıyla iletişimsizliği mümkün olan en az seviyeye indirmek, kendi adımıza ve ilişkilerimiz için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri.
Sosyal iletişim bozukluğu, bireylerin diğer insanlarla iletişim kurmada zorluk çektiği bir durumdur. Bu bozukluk genellikle otizm spektrum bozukluğunun bir belirtisi olarak kabul edilir, ancak bazı insanlar sosyal iletişim bozukluğu yaşayabilirler sbobet ve otizm spektrum bozukluğu teşhisi almazlar.
Sözlerinizin ve tavırlarınızın birbirini desteklemesi inandırıcılığınızı artıracaktır. Söylediklerinize öncelikle sizin inandığınız her hâlinizden belli olmalıdır. 3-Yere, zamana, duruma, muhataba uygun bir konu seçin ve boş konuşmayın. Düşündüklerinizin hepsini söylemeyin fakat söylediklerinizi düşünüp söyleyiniz.
Aşağıdakilerden hangisi iletişimde yapılan hatalardan biri değildir? Doğru cevap "El gizlememe" yani B şıkkıdır.
İnsanlarla iyi iletişim kurarken dikkat etmemiz gereken noktalar, etkin dinleme, empati kurma ve açık iletişimdir. İletişimin temel amacı, duygu ve düşünceleri en doğru şekilde karşı tarafa aktarmaktır. Bu nedenle, başkalarıyla iletişime geçerken ifade yeteneğimize dikkat etmemiz gerekir.
İletişim Engelleri
Kişiler arasında iletişim sürecinin istenilen biçimde gerçekleşmesini engelleyen biri sözcüklere boğulma (verbalizm) dır. Kaynak hedefle paylaşmak istediği düşünce, bilgi, haber, duygu ya da tutumu hedefin anlayacağı biçimde iletmezse bu bir kişisel iletişim engeli oluşturur.
İletişimi Olumsuz Yönde Etkileyen Davranışlara Örnekler
Karşımızdaki insanlarla dalga geçmek, onları aşağılamak. Sert ve mutsuz bir ses tonunda konuşmak. Saygısız bir üslup kullanmak. Başkalarının sözünü keserek konuşmak, onların ne demek istediklerine önem vermemek.
Başkalarının düşüncelerini doğru anlamak, etkili bir iletişimin olmazsa olmaz koşuludur. Göz teması kurmak ve jest ve mimikleri doğru kullanmak da etkili iletişimin önemli unsurlarıdır.
İletişim içerisinde sıkıntı, problem ve anlaşmazlıklar bulunan iletişim türüne olumsuz iletişim adı verilir.
Günümüzde en önemli sorun iletişimsizlik olarak kabul edilmektedir. Başkalarına kendimizi ifade edemiyor, kendimizi anlatamıyor, başkalarını dinleme tahammülümüzü git gide kaybediyoruz. Empatik tutum ve davranış geliştiremiyoruz.
İletişim sürecinde yer alan kişilerin sahip olduğu kişisel özellikler, ön yargılar, görüş ayrılıkları, algılama düzeyindeki farklılıklar, sosyo-kültürel farklılıklar ve bilgi seviyesindeki uyumsuzluklar gibi etkili iletişimi engelleyen faktörlerdendir.
Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
1- Sabırlı olun ve karşınızdaki insanın iletmeye çalıştığı mesajına saygı duyun. 2- Konuşan kişiye dikkatinizi verin, dikkatinizi dağıtacak başka şeylerle ilgilenmeyin. 3- Konuşan kişinin söylediklerini, zaman zaman kendi cümlelerinizle özetleyin ve karşınızdan teyit alın. 4- Önyargısız dinleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri