Kanal: Göndericinin, iletiyi alıcıya gönderirken kullandığı yol veya araçtır. Telefon, televizyon, radyo, gazete, kitap, dergi vb. kitle iletişim araçları göndericiden alıcıya giden aracı olabileceği gibi yazı, söz, fotoğraf vb. her tür iletişim aracı da iletiyi ileten bir kanal olma işlevini üstlenebilir.
Kaynak tarafından alıcıya aktarılan mesajın gönderilme şekline kanal denilmektedir. Ses, ışık, görsel, işaret, televizyon, telefon kanal olabilecek ögelerdendir. Göndericiden alınan mesaja alıcının bir cevap vermesi dönüt yani geri bildirimdir.
İletişim kanalları deyince çoğuna aşinayız: Yüz yüze iletişim, yayın medyası, mobil kanallar, elektronik iletişim ve yazılı iletişimi gibi sayabiliriz.
Mesajın kaynaktan hedefe iletiminde kullanılan yoldur. Kanal ışık dalgaları, radyo dalgaları, ses dalgaları, telefon kabloları ve sinir sistemi gibi mesajı taşıyan araçlardır (Tutar, 2003). Kanal alıcı ve kaynak arasındaki bağdır. İnsanın beş duyu organı, onun iletişim kanallarıdır.
Kanal (Araç): iletişimin gönderilme biçimine denilmektedir. Ses, görsellik, kitle iletişim araçları, ışık kanal olabilecek ögelerdendir. Dönüt (Geri bildirim): Alıcının iletiye verdiği her türlü yanıt dönütü oluşturur.
İlgili 37 soru bulundu
Kanal: Göndericinin, iletiyi alıcıya gönderirken kullandığı yol veya araçtır. Telefon, televizyon, radyo, gazete, kitap, dergi vb. kitle iletişim araçları göndericiden alıcıya giden aracı olabileceği gibi yazı, söz, fotoğraf vb. her tür iletişim aracı da iletiyi ileten bir kanal olma işlevini üstlenebilir.
Kanal: Göndericinin, iletiyi alıcıya ulaştırırken kullandığı araç veya yöntemdir. Kanal, mutlaka mesaja uygun olmalıdır. Aksi takdirde mesaj alıcıya istenildiği şekilde ulaşamaz. Kanal; söz, yazı, resim ya da televizyon, gazete, bilgisayar, telefon gibi kitle iletişim araçları olabilir.
İletişim kanalları, sözlü, sözsüz, yazılı ve görsel şeklinde değerlendirilebilir.
Gönderici ve alıcı arasındaki konuşmanın her türü sözlü iletişimdir. Yüz yüze olabilir, radyo, tv ve telefon, konferans, brifing olarak da olabilir.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Kanal: İletileri hedef kitleye ulaştıracak her türlü iletişim araç ve yöntemidir.
Ark ya da kanal, insan eli ile yapılmış, sulama ya da ulaşım amacı ile kullanılan su yoludur.
Dijital iletişim, markaların ürün, hizmet ve kampanyalarını duyurmak, marka bilinirliğini arttırmak, şirketleri hakkında tüketicileri bilgilendirmek ve daha fazla satış yapabilmek için internet siteleri, bloglar, sosyal medya vb. platformlar üzerinden yürüttüğü iletişim faaliyetlerine verilen isimdir.
Örneğin bir anne kızına ya da oğluna 'eve gelmeye niyetin var mı' şeklinde bir mesaj atıyor ise bu mesaj yazılı kanal olarak karşımıza çıkar. Aynı zaman da bir nesne aracılığı ile ve işaret ya da renkler kullanılarak da kanal yöntemi ön plana çıkar.
Haber ve bilgiler gönderilirken iletişimde kolaylık sağlamak amacıyla bazen, mesajda kullanılan harf, sözcük ya da sözcük grupları belirli bir kurala göre başka simgelerle değiştirilir. Bu amaçla kullanılan simgeler sistemine kod denir. Örneğin "API-24" bir koddur. Kodlara şifre de denilebilir.
Kanal, göndericinin mesajı alıcıya ulaştırmak için kullandığı yoldur. Kanal, çeşitli semboller ve simgeler şeklinde mesajın gitmesine olanak sağlar. İletişim kanalları bazen sesler, bazen televizyon, bazen gazetelerdir. Yüz yüze iletişimde kullanılan en önemli kanallar ses ve görüntüdür.
BİÇİMSEL (FORMAL) İLETİŞİM YÖNTEMLERİ
Biçimsel (resmi) kanallar işletme içinde veya dışında yöneticiler tarafından düzenlenmiş kanallardır.
Bu çalışmada ele alınan informal iletişim kanal- larının belli başlıları (KOÇEL, 2007:410); • İnformal gruplar, • Yöneticilerin informal ziyaretleri, • Kurum içi sohbetler, • Laf taşıyıcılar, • Dedikodu ve söylenti ağı, • Şakalar, • İnformal sanal iletişim kanalları, • Sosyal etkinliklerdir.
Formal iletişim genellikle: söylev, yayın yapma ve e-posta gönderme şeklinde, informal iletişim ise yüz yüze konuşma, kişisel notlar ve kulaktan duyma bilgiler şeklinde özetlenebilir.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Kanal: İletinin göndericiden alıcıya ulaştığı yol veya araca kanal denir. İletişimde gönderici iletisini alıcıya söz, yazı, rakam gibi belli araçlar yardımıyla aktarır. İşte iletişimin bir parçası olan bu araçlara kanal adı verilir. Konuşmada kanal sözdür.
Kanal (Oluk): İletinin oluşturulduğu, taşındığı, aktarıldığı ortam ya da araçtır.
Haberleşme görsel olarak (görüntüler ve yazılı dil aracılığıyla), işitsel, dokunsal/dokunsal (örneğin Braille veya diğer fiziksel araçlar), koku alma, elektromanyetik veya biyokimyasal yollarla (veya bunların herhangi bir kombinasyonu) gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri