Çenenize, saçlı deri ve göz kapaklarınızın dış kenarında elektrotlar yerleştirir. Uyurken Bunlar yerinde kalmalıdır. Uyanık (gözleriniz kapalıyken) ve uyku sırasında ise elektrotlardan gelen sinyaller kaydedilir. Kalp hızı ve solunum kaydetmek için monitörler göğüse eklenecektir.
Kişide uyku bozuklukları, obezite, hipertansiyon, diyabet, kalp krizi veya inme gibi çeşitli ciddi sağlık sorunları görülebiliyor.
Nasıl Yapılır? Gece uyku testi, uyku laboratuvarında yatırılan hastanın başına ve çenesine elektrotlar bağlanarak yaklaşık 7 saatlik çekim süresince uyku evreleri belirlendikten sonra rüya dönemleri, derin uyku dönemleri ve uyanma reaksiyonlarının sayısı ve süresi hesaplanması için kullanılan yöntemdir.
Uyku problemleri olan kişi, doktora başvurduğunda, öncelikle bir değerlendirme yapılır. Üst solunum yolu muayenesi gerçekleştirilir. Değerlendirme sonrasında, kişi uyku laboratuvarına alınır. Burada "polisomnografi" adı verilen uyku testleri yapılır.
Uyku Testi Nasıl Yapılır? Testin yapılacağı akşam odasına alınan hastaya deneyimli bir uyku teknisyeni tarafından gece boyunca kayıt yapacak olan elektrotlar uygulanır. Bu elektrotlar yardımı ile hastada uyku sırasında beyin, solunum, kalp ve kas fonksiyonlarında meydana gelen olaylar kaydedilir.
İlgili 32 soru bulundu
Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir. Bu birimler testin seyrine göre gerekli birime yönlendirme yapabilmektedir.
Uyku Apnesi Testi Fiyatı 2022
Sigorta kapsamında karşılanan uyku apnesi testleri 1000₺ -1500₺ arasında değişiklik göstermektedir.
Uyku apnesi problemi yaşayan kişilerin alanında uzman ve deneyimli kulak burun boğaz uzmanlarına başvurması gerekmektedir.
Uyku testinin yapılacağı gün alkol, uyku ilacı, kahve ve gazlı içeceklerden uzak durmalıdırlar. Uyku testi tamamen doğal yollardan yapılan bir işlemdir. Yani hastaya herhangi bir lokal anestezik ilaç vs. uygulanmaz. Hastanın kendiliğinden uyuması amaçlanır.
Uyku testi sonucunda uykuda solunum bozukluğu tespit edilirse hastaya tedavi önerilerinde bulunulur. Hafif olgularda kilo verme, uykuda pozisyon desteği, ağız içi aparat kullanımı yardımcı olabilirken, daha ağır olgularda CPAP cihazı (solunum cihazı) kullanılması önerilir.
Sağlık Raporu ve Reçete
SGK katkı payından yararlanmak isteyen hastanın önce yetkili bir sağlık kuruluşunda (hastane) polisomnografi (uyku testi, PSG) tetkiği olarak uyku apnesi sendromuna sahip olduğuna dair heyet raporu alması gerekir.
Uyku testi (Polisomnografi) evde yapılabilen bir testtir.
Ancak evde yapılan testler hastaya ve yapan hekime birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Hastanın veya ekibin sensörleri uygulanması ve sökmesi için birkaç kez buluşması gereklidir.
Eğer yumuşak ve kafanızın içine çok gömüldüğü bir yastık kullanıyorsanız uyku apnesine sebep olan durum yastık seçiminiz olabilir. Uygun yatağı kullanmakla bitmediği gibi uyku apnesinde en önemli ve en kolay çözüm yolu doğru yastıkla uyumaktır.
Uzman hekim tarafından yapılıyorsa eğer testin sonucu ertesi gün çıkmaktadır.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Uyku Merkezinde Testin Yapılması:
Size yatmadan önce yaklaşık 2 saat önce gelinmesi istenir. Normal uyku testi genellikle gece boyunca yapılır.
Üstelik bu ilaçlar son derece tehlikelidir de! Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor: Bir uyku ilacı alıp, ertesi güne zinde başlamak diye bir şey söz konusu değil. Bu ilaçların etkisi, azalarak devam etse de yaklaşık 18 saat sürüyor.
Kişinin herhangi bir hastalığının olup olmadığı bilinmeden reçetesiz ilaç kullanımı çok uygun değildir. Uyku ilacı alan insanların, o gece içerisinde en az 7-8 saat kadar uyuyacak vakitlerinin olması gerekir. Eğer bu kadar bir süre uyunamayacaksa, gece yatmadan önce uyku ilacı alınması çok da sağlıklı olmaz.
Genel olarak, bir hapın vücudu etkilemeye başlaması için geçen süre, hapın yapısına ve kimyasal bileşenlerine bağlı olarak tipik olarak 15 dakika ile bir saat arasında değişiyor. -- Hap içtikten sonra sağ tarafa doğru dönerek uzanmak hapın 10 dakikada çözünmesini sağladı.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Uyku Bozukluğuna Hangi Bölüm Bakar? Uyku bozukluğu yaşanıyor ise eğer o vakit öncelikle nöroloji polikliniğine başvurulmalıdır. İlgili uzman doktor kontrolü altında gerekli tanı ve tedavi yöntemleri ele alınır. Daha sonra eğer gerekli ise o vakit ruh ve sinir hastalıkları polikliniklerine yönlendirme yapılabilir.
Uykuya dalamama, gece uykudan uyanma, sabahları yorgun uyanma, uykunun yetmemesi, gün içi uyuklama görülebilir. Ne yapayım? – Beyin sisi, yorgunluk ve uyku problemi olan hastaların önce bir iç hastalıkları uzmanına giderek tahlil yaptırmasını öneririm.
Uyku Testi ve CPAP Titrasyon Testi raporunuz, heyet raporu ve reçetesini istemektedir. Hayır , Devlet Hastanesi olması gerekmiyor, SGK anlaşmalı ve heyet raporu verebilen özel veya üniversite hastanesinin raporları da geçerlidir.
Uyku Apnesinin Tanısı Nasıl Konur? Hekim tarafından değerlendirilen hastanın öyküsü alınır, hava yolu değerlendirmesi yapılır ve metabolik risk faktörleri saptanır. Uyku laboratuvarında hasta bir gece yatırılarak tetkik edilir. Uyku apnesi testi, hastalığın tespiti ve tedavisi sürecinde en önemli aşamadır.
Uyku apnesi tedavisi için alanında tecrübeli bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Hastanelerin KBB polikliniklerine de başvurulabilmektedir. Doktorunuz öncelikle sağlık öykünüzü dinleyecek ve ayrıntılı bir fizik muayene uygulayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri