İletkenlik “İletkenlik=1/direnç” eşitliği ile ifade edilir. Ölçü birimi olarak Siemens/cm kullanılmaktadır (S=Siemens=Ohm-1).
Elektrolitik iletkenlik
Ohm yasası ile tanımlanan R direncinin tersine elektrik iletimi denir ve genellikle G ile simgelenir. Buna göre direnç azaldıkça elektrik iletimi artmaktadır. Elektrik iletimi birimi Siemens olarak adlandırılmış olup S=Ω-1 olarak yazılır.
Elektriksel direncin SI birimi ohm (Ω), elektriksel iletkenliğin birimi ise siemens (birim) (S)'dir.
İletkenlik ölçen cihazlar yardımıyla yapılan ölçümler, sudaki iyon miktarını gösterir. Suyun iletkenliği ne kadar az ise bünyesindeki iyonlar da o kadar azdır. İletkenlik = 1/direnç eşitliği ile ifade edilir. Ölçü birimi siemens/cm'dir.
İletkenlik ölçer, optimum sıcaklık kompanzasyonu için entegre sıcaklık sensörü bulunan kompakt bir ölçüm cihazıdır. İletkenlik ölçerin en düşük ölçüm aralığı 0 … 20 µS/cm'dir. İletkenlik ölçer, sıvıların tuzluluğunu hassas bir şekilde belirleyebilir.
İlgili 19 soru bulundu
İletkenlik, sıvılardaki toplam iyon konsantrasyonunu ölçer. Bu nedenle, iletken ölçümü ile suda çözünmüş iyonik katıların oluşumunu izlemek mümkündür. İletkenlik ölçer ile bir iletken probu içindeki elektronlar arasındaki elektrik akışı ölçülür. Prob, elektrik akımını okuyarak iletkenlik değeri sağlar.
Termal iletkenlik testi, bir malzemenin ısı iletme yeteneğini belirlemek amacı ile uygulanmaktadır. Isı transferi, düşük termal iletkenliğe sahip malzemeler arasında nispeten daha yavaş, yüksek termal iletkenliğe sahip malzemelerde ise daha yüksektir.
Bir elektrik alanın etkisi altındaki bir sistemde elektrik yüklerin hareket edebilme özelliğine elektrik iletkenlik, bu özelliğe sahip her faza da iletken denir. İletkenlerdeki akım taşıyıcıları hareketli olan elektronlar (negatif) ya da iyonlardır.
Bir maddenin iletkenliğini belirleyen en önemli etken, atomlarının son yörüngesindeki elektron sayısıdır. Bu son yörüngeye “valans yörünge” üzerinde bulunan elektronlara da “valans elektron” adı verilir. Valans elektronlar atom çekirdeğine zayıf olarak bağlıdır.
Suların içerisinde bulunan katı maddelerin oranı yani diğer bir ismiyle TDS arttıkça, suların elektrik iletkenliği de artış gösterir. Su iletkenlik oranı ise cep cihazları ile ölçülmektedir. TDS Metre ismi verilen bu cihazlar suyun iletkenlik oranını ölçer.
Elektriksel direncin birimi ohm'dur. Elektriksel iletkenlik,Siemens' de ölçülmüştür. Bir nesnenin aynı kenar yüzeyi özdirenci ve uzunluğu ile doğru orantılı, kenar yüzey alanı ile ters orantılıdır .
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Ülkemizde uygulanan "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği"ne göre, insani tüketim için müsaade edilen en yüksek iletkenlik değeri 2500 microS/cm dir, ancak böyle bir su sağlığa zararlı değilse de yavan tabir edilen lezzeti bozuk bir sudur.
Suda eriyik halde bulunan madde miktarları arttıkça suyun iletkenlik değeri yükselir, azaldıkça iletkenlik değeri de azalır. Suyun iletkenlik değerinin yüksek olması, suyun sert su olduğu anlamına gelir ve bu değer yükseldikçe su içilebilir nitelikten uzaklaştırır.
Bir çözeltinin iletkenliği çözeltideki mevcut iyon sayısıyla tam olarak doğru orantılıdır. Çözeltide iyonlar arasındaki etkileşimin artmasıyla çözeltinin iletkenliği düşer. Zayıf elektrolitlerde iletkenlik çözeltinin derişimi ile önce şiddetle düşer sonra yavaş yavaş azalır.
Elektriğin farklı maddeler yardımıyla bir noktadan başka bir noktaya taşınması olayına elektriksel iletkenlik denir. Benzer şekilde elektriğin taşınmasının engellenmesi olayına da elektriksel yalıtkanlık denir.
Elektrolit iletkenlik yükselen sıcaklıkla artar. Sıcaklık yükseldikçe solvatasyonun azalması ve viskozitenin düşmesi iyonların daha hızlı hareket etmesine yol açmaktadır. Bir elektrik devresinden 1 mol elektron geçmesi durumunda devreden 96487 coulomb (C) elektrik yükü geçmiş olur.
Elektrik iletkenliğinde en çok kullanılan maddeler; gümüş, bakır, altın ve alüminyum olmaktadır. Günümüze kadar tespit edilmiş maddeler arasında en iyi iletken olan gümüş, bakır, altın ve alüminyum özellikle elektrik iletkenliği gerektiği durumlarda tercih edilmektedir.
İletken direnci ölçümlerinde esas olarak iletkenlikleri ölçülecek olan kablolar, test odasına, normal sıcaklıkta en az 12 saat boyunca kalacak şekilde yerleştirilir. Arkasından mikro ohmmetre kullanılarak iletken direnci ölçülür. Bu sırada hesaplamalar yapılırken sıcaklık faktörü de dikkate alınır.
İletkenlik bakımından iletkenler ile yalıtkanlar arasında yer alır. Normal hâlde yalıtkandır. Ancak ısı, ışık ve manyetik etki altında bırakıldığında veya gerilim uygulandığında bir miktar valans elektronu serbest hâle geçer, yani iletkenlik özelliği kazanır.
Elektrik yüklerinin yani elektronların (elektrik enerjisinin) üzerinden serbestçe akabildiği (geçebildiği) maddelere iletken maddeler denir. Metaller (altın, gümüş, bakır, demir, çinko, alüminyum), çivi, alüminyum folyo, tuzlu su, asitli su, sirke (bazlı su, insan vücudu) iletken maddelerdir.
Bir metal telin iki ucu arasına batarya gibi bir DC kaynağı bağlandığında iletkende bir elektrik alanı oluşur. Bu elektrik alanı metaldeki serbest elektronların alanın tersi yönünde sürüklenmesine sebep olur. Ortalamada bir yöne daha fazla hareket eden elektronlar elektrik akımını yaratmış olurlar.
Su içinde iyonize olan mineraller su içinde elektrik akışına izin verirler. Bu sebeple, su içinde bulunan mineral miktarı yükseldikçe suyun iletkenlik değeri yükselir.
İletkenliğin tayini fiziksel ölçümle yapılmaktadır. Bunun için Ohm veya Megaohm olarak ölçülen direnç kullanılmaktadır. İleticinin direnci; onun kesit alanıyla ters, uzunluğuyla doğru orantılıdır. Böylece sulu çözeltide ölçülen direncin büyüklüğü; kullanılan iletkenlik hücresinin, karakteristiklerine bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri