İleusun semptomatolojisinde karın ağrısı, karın distansiyonu, gaz ve gayta çıkışında azalma ve kusma vardır.
Bağırsak tıkanıklarında, belirtiler çok ani ve şiddetli olabilir. Tıkanan bağırsak nedeniyle biriken gaz ve sıvı, kişide şiddetli ve ilerleyici ağrılara neden olur. Rahatsızlığın ilerlemesi durumunda, kan iletiminin kesilmesine bağlı olarak dokuda ölüm gerçekleşebilir.
Mekanik barsak tıkanmalarında tıkayıcı olay barsak lümenini tam olarak veya tam olmayan şekilde tıkayabilir ve ona göre isim alır. Barsak tıkanmalarının belirtileri karın ağrısı, gaz ve dışkının çıkarılamaması ve abdominal distansiyondur. Kusma ve diyare gibi belirtiler de bulunabilir.
Bunların da kendilerine has komplikasyon ve ölüm riskleri mevcuttur. Ameliyat sonrası karın içinde, akciğerler ve solunum yollarında, idrar yollarında, yarada iltihaplar gelişebilir. Bunlar bazı durumlarda tekrar ameliyat ya da küçük cerrahi müdahaleler gerektirebilirler.
Bağırsak Tıkanıklığının (İleus) Tedavisi
Mekanik engellerden kaynaklanan bir sorun varsa cerrahi operasyon gerekir. Ameliyatla mekanik engel ortadan kaldırılır. Mesela sorun bağırsak kanserinden kaynaklanıyorsa ameliyatla kanserli hücreler alınarak sorun ortadan kaldırılır.
İlgili 40 soru bulundu
Ağızdan beslenme kesilip, damar yolu ile sıvı ve ilaçlar verilir. Ayrıca burundan takılan "nazogastrik tüp" adı verilen bir sonda ile midede biriken sıvı ve hava boşaltılarak kusma engellenir. Lavmanlarla bağırsakların boşalmasına destek olunabilir.
Kişi ilk başta hiçbir şey yememeli veya içmemelidir. İnfüzyon ile gerekli sıvı tedarik edilir. Sıkışmış mide ve ince bağırsaktaki besinler nazogastrik tüp ile boşaltılabilir. Rektumda lavman yapılması bağırsağı boşaltmaya yardımcı olur.
Kalın bağırsak tıkanıklıkları genelde daha geç bulgu verir. Fakat bazen tıkanıklığa neden olan durum bağırsağın beslenmesini yani kan akımını engelliyorsa bulgular çok hızla gelişir ve hayati tehlike oluşturabilir.
Postperatif ileus major abdominal cerrahiye bağlı gelişen gastrointestinal disfonksiyodur ve gastrointestinal transitin gecikmesi, gıda intoleransı ve gaz retansiyonu ile karakterize olup 4-5 gün kadar sürer.
Bağırsak düğümlenmesi kendiliğinden geçmez. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir. Düğümlenen bağırsak, zamanla daha fazla hasar görebilir ve doku ölümü meydana gelebilir. Bu nedenle, bağırsak düğümlenmesi belirtileri fark edildiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurulması önemlidir.
İleus (Paralitik, Adinamik İleus)
Paralitik ileusun diğer sık görülen nedenleri, peritonit (karın zarı iltihabı), hipopotasemi, karın travması, bağırsak iskemisi, antikolinerjik ve morfin kullanımıdır.
Paralitik ileus
Barsak içeriğinin geçişine engel oluşturacak herhangi bir problem olmamasına rağmen sindirim sisteminde transitin sağlanamamasıdır.
Bağırsak tıkanıklığınız vardır.
Kalın bağırsağın son kısmı rektumdur. Dışkı daha sonra anüs yoluyla atılır. Bağırsak kasları bağırsak içeriğini düzgün şekilde bağırsaktan ilerletemezse, bağırsak içeriği birikebilir ve bağırsağı tıkayabilir. Buna bağırsak tıkanıklığı da denir.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Kalın bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmalar gıda artıklarından gaz üretir. Bu mikroorganizmalar, mide bağırsak kanalının daha yukarı kısımlarında sindirilemeyen kompleks karbonhidratları (şeker, nişasta, lif), selülozu sindirebilir. Bu sırada gaz açığa çıkar.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Bağırsak düğümlenmesi semptomları ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda ilk muayenede genellikle karında ele gelen bir kitlenin olup olmadığı araştırılır. Ardından yapılacak bir karın ultrasonografisi yardımıyla bağırsakta tıkanıklık olup olmadığı tespit edilebilir.
Bağırsak Düğümlenmesi Teşhisi
Volvulus teşhisi genel olarak röntgen veya görüntüleme gerektirebilir. Doktorlar bu görüntülerde genelde kahve çekirdeği şekli veya bükülmüş iç tüp şekli arayabilir. Görüntülemenin daha net ve anlaşılır olması için lavman yöntemi de kullanılabilir.
Anasayfa Medya Duyurular UZM.OP.DR.MEHMET BAYRAK TARAFINDAN İLEUS (BAĞIRSAK TIKANMASI) LAPAROSKOPİK (KAPALI)AMELİYAT İLE TEDAVİ EDİLDİ....
Kolay yenen ve sindirilen gıdaları tercih edin. Bunlar genellikle çorba, yoğurt, püre kıvamında yiyecekler ve puding gibi gıdalardır. Baharatlı, kızartılmış veya gaz oluşturucu gıdalardan uzak durun. Ağız yoluyla yutulan havayı azaltmak için sakız, sigara ve gazlı içeceklerden uzak durun.
Gerekirse geçici veya kalıcı ostomi dediğimiz barsağın dışarıya alınarak torba takılması işlemi yapılır. Ameliyat süresi yapılan işlemin çeşidine ve müdahalenin gerektiği kalın barsağın yerine göre1 saat ile 5 saat arasında değişebilir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Atipik klinik seyrinden dolayı bazı hastalarda preop dönemde tanı konulamayabilir (4) . Başvuru sırasında en sık semptom karın ağrısıdır. Bunun dışında kanlı ishal, obstrüksiyon bulguları ve palpabl abdominal kitle ile de başvuru nedeni olabilir (7) .
Lavman ne kadar sürede etkisini gösterir? Bir lavmanın etkili olması ortalama bir saat kadar sürer ancak genellikle 5 dakika içinde bağırsaklarda hareketlenme başlar. Olumsuz etki(ler) meydana gelirse, kötüleşmeden önce bir doktora görünmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri