108 inci maddesinin (E) bendinde, "Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Ücretsiz izin özel sektörde an fazla üç ay verilebilmektedir. 3 aylık süreyi aşmamak kaydıyla işveren sahibi işçiyi tamamen veya kısmen kanunen ücretsiz izne ayırabilir.
Devlet Memurlarının Ücretsiz İzin Hakları
Memura, 657 sayılı kanunun 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine on sekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.
Şöyle ki; aylık izne ayrılan memur o senenin tamamını aylık izinde geçirirse, yıllık izni hak etmemektedir. Ancak aynı memur, yıl içinde TEK bir gün bile çalışmış olsa, o senenin yıllık iznini hak etmektedir. Örneğin 2023 senesinin tamamını aylıksız izinde geçiren bir memur, 2023 senesi iznini hak etmez.
Maaş ile birlikte sigorta prim ödemeleri de askıya alınır. Bu aylıksız izin olarak geçen sürenin hizmete tabi tutulabilmesi için bireylerin bu taleplerini borçlanma adı altında sosyal güvenlik kurumuna yazılı olarak iletmesi gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir. İşveren, yıllık ücretli iznini kullanmakta olan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin olan ücreti işçinin işe başlamasından önce peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ücretsiz izin ise 3 aydan fazla olmamak koşulu ile verilmektedir.
Yıllık izinde esas alınan süreler itibariyle 5 hizmet yılını dolduran personel, istediği takdirde 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca memuriyeti boyunca en fazla iki defada kullanılmak üzere toplam bir yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilir.
AYLIKSIZ İZİNDE ÖZEL ŞİRKETTE ÇALIŞAMAZ
Aylıksız izne ayrılanların bu süre boyunca devlet memuru sıfatının gerektirdiği yükümlülükleri devam ediyor. Dolayısıyla aylıksız izin süresinde memurun başka bir işte çalışması halinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulanıyor.
Aylıksız izin kullanan memur için Kurumlar tarafından aylıksız izin süresi içerisinde de genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Yani, memur aylıksız izin kullandığı süre içerisinde de yine memurluk statüsüyle bağı kesilmemekte, memurların tabi olduğu mevzuata tabi olmaktadırlar.
Ayrıca, mezkur Kanunun "Aylıksız izin" başlıklı 108 inci maddesinin (F) fıkrasında "Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur.
İşveren Onayı: İşçinin ücretsiz izin alması için ilk şart, işverenin onayıdır. İşveren, işçinin ücretsiz izin isteğini değerlendirerek kabul edebilir veya reddedebilir. İş Süresi: Ücretsiz izin hakkı, işçinin belirli bir süre boyunca iş yerinde çalışmış olması şartıyla geçerlidir.
Memurların bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya uzun tedavi süreci durumunda aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar aylıklı izin verilebiliyor.
Ücretsiz İzne Çıkan İşçiye Maaş Ödenir mi? Ücretsiz izin süresince işçi çalışmayacak ve iş sözleşmesi askıda kalacaktır. Bu nedenledir ki ücretsiz izne çıkan işçiye maaş ödenmez. İşçi daha sonra ücretsiz izinde olduğu sürelerde ücret ödenmediğinden bahisle herhangi bir talepte bulunamayacaktır.
Sonuç olarak, aylıksız izinde memuriyet statüsünün devam ettiği dikkate alındığında, memurlar aylıksız izindeyken çekilme isteğinde bulunabilecek olup, bu istek izin bitimi beklenmeksizin 94. madde çerçevesinde kurum tarafından kabul edilebilecektir.
Dolayısıyla 657 sayılı Kanunun 28. maddesi gereğince ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı aylıksız izinde olan memurları da kapsamaktadır. Bu sebeple aylıksız izinde bulunan memurların bu sürede 28. madde kapsamında gelir getirici başka bir işte çalışması yasaktır.
Bakan Selçuk, “Koronavirüsle mücadele sürecinde, işçilerimize ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre boyunca aylık 1.177 TL gelir desteği sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu koşulları sağlayamayanların işsizlik ödeneğinden yararlanma imkânları yoktur. Ücretsiz izine ayrılmış kişiler çalışmadıkları dönem boyunca gelir kaybına uğramamak için işsizlik maaşına başvurmak isteyebilirler. Ücretsiz izinde iş akdi feshedilmediği ve dolmadığı için işsizlik maaşı alamazlar.
Kullanacağınız ücretsiz izin süresi emeklilikte fiili hizmet süresinden sayılmaz. Ancak ücretsiz izin süresine ilişkin emekli keseneği ve kurum karşılıklarını yatırmak suretiyle fiili hizmet sürenize dahil edilir.
Yasal değişiklik yapılmadığı sürece, bu süre uzatılamaz. 4- 24 aydan az izin alınabilir mi? Aylıksız izin memurun isteğine bağlı olduğundan, memur isterse 24 aydan az izin alması mümkündür.
Ücretsiz izin esasen iş akdinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş akdi feshedilmez, çalışanın işyeri ile ilişiği kesilmez. Bu süreçte işverenin ücret ödeme yükümlülüğü, işçinin ise iş görme yükümlüğü de bulunmamaktadır.
Evet, memur hafta sonu yurtdışına izin almadan çıkabilir. Hatta memur, mesai bitimini müteakip yurtdışına çıkıp sabah mesai başlangıcına geri dönebilir. Memurun yurtdışına çıkması ile başka şehre gitmesi arasında teknik olarak bir fark yoktur.
Ücretsiz izin uygulaması iş sözleşmesinin askıya alınmasına ilişkin özel bir uygulamadır. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde işverenler, işçileri ücretsiz izne çıkararak, ekonomik konjonktürün işletme üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmeyi amaçlamaktadırlar.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
5 yılını dolduran memura ücretsiz izin verilmesi ile ilgili bilinen esas yanlış, idarenin bu aylıksız izni vermek zorunda olduğunun zannedilmesidir. Oysa bu ücretsiz izni verip vermeme konusunda idarenin takdir hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri