İlim, kainata, yaradılışın sırlarına ve insana dair temel bilgilere vakıf olmak demektir. Özellikle İslam filozofları tarafından bilim sözcüğünü yerine kullanılan bu kelime birçok tamlamada da yer alır. Örneğin ilm-i arz, jeolojisi demektir.
İlim TDK kelime anlamı hakkında detaylar. TDK açısından ilim kelimesine karşılık olarak, 'bilim' sözcüğü gelmektedir. Özellikle fiziki evreni deney ve gözlem üzerinden araştıran; merak, inanç ve amaç ile beraber desteklenen çalışmalar bütünü olarak da söylemek mümkün.
Sözlükte ilim, “bir şeyin hakikat ve mahiyetini kavrayıp idrak etmek” demektir. İlâhî bir sıfat olarak “Allah'ın gerek duyular âlemine gerekse duyu ötesine ait bütün nesne ve olayları bilmesi” diye tanımlanabilir.
alim / âlim
Bilen, ilim sâhibi. Her şeyi bilen mânâsına Allahü teâlânın sıfatlarından biri.
Kur'ân-ı Kerîm'de ilim kavramı daha ziyade “ilâhî bilgi” yahut “vahiy” anlamında kullanılmakta, ayrıca gerek insanın vahyedilmiş ilâhî hakikate dair ilmi, gerekse bilme melekesiyle ilgili kazandığı dünyevî ilmi ifade etmek üzere çeşitli âyetlerde yer almaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
7- İlim: İlm-i Ezel olarak da bilinen ilim sıfatı, Allah'ın kainattaki her şeyden haberdar olması demektir.
Türk Dil Kurumu, "ilim" sözcüğünün birinci kelime anlamını "bilim" olarak vermektedir (ikinci anlamı da "ayrıntı, özellik, nitelik" olarak verilmiştir). Yani "ilim" ve "bilim" sözcükleri, eş anlamlıdır!
Âlim, alîm, allâm ve allâme, ma'lûm, ma'lûmât, muallim, müteallim, muallem bu kelimeden türemiştir ve bilgiyle ilişkili manalarda kullanılır.
İlim, cehaletin zıddıdır. İlim sahibi olana alim denir.
İlim küfrü ortadan kaldıran, sapıklığı yok eden ve karanlığı yırtan, hakikat yolunu aydınlatan bir ışıktır, bir nurdur. Hak bâtıldan, hayır şerden, iyi kötüden, doğru eğriden, güzel çirkinden ancak ilimle seçilir. İlim serveti mal servetinden üstündür. Mal sarfetmekle azalır, ilimse sarfettikçe çoğalır.
Sözlükte ilim, "bir şeyin hakikat ve mahiyetini kavrayıp idrak etmek" demektir. İlâhî bir sıfat olarak "Allah'ın gerek duyular âlemine gerekse duyu ötesine ait bütün nesne ve olayları bilmesi" diye tanımlanabilir.
“İlim Çin'de bile olsa gidip onu alınız” sözü Hadis-i Şerif ise şöyle değerli bir anlamı da vardır; Çin'den alınacak ilim dini bir bilgi olmayacağına göre dünyevi bilginin elde edilmesinde ilmin sahibi bakımından herhangi bir dini mensubiyet ölçüsü gözetilmemiş demektir.
İlim kelimesinin eş anlamlısı 'bilim' sözcüğü olarak öne çıkmaktadır.
İlim, Kainattaki olayların bazılarını kapsayan ve onlardan neticeler çıkarmaya yarayan bilgi bütünüdür. Bilim ile benzer özellikler taşır. Bilim biraz daha özel kalırken ilim daha genel bir ifadedir.
Ilmini almak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir işin özelliklerini, işleyişini en ince ayrıntılarına kadar iyice öğrenmek.
Düşünüre göre ilimler, bir millete özgü olan ve bütün milletler için geçerli olan ilimler şeklinde tasnif edilmektedir. Birinci kısma din, dil, tarih ilimleri dahil edilirken; ikinci kısım astronomi, matematik, tıp ve felsefi ilimleri kapsamaktadır.
d) Aklî ilimler: Bunlar yukarıda sayılanların dışında kalan mantık, cedel, fıkıh usûlü, kelâm, metafizik, fizik, tıp, vakitler, nevâmis (peygamberlikle ilgili meseleleri ele alan ilim), felsefe Page 12 18 Adem Yıgın ve kimya gibi ilimlerdir.
İslami ilimler üç türlüdür: 1- Asıl ve temel ilimler: Kuran-ı Kerim ve hadis ilmi. 2- Bu iki ilimden mahsul ilimler: Akaid, fıkıh, tasavvuf ve zikir. 3- Alet ilimleri: Tecvid, tefsir, usulu fıkıh, usulu hadis, nahiv, sarf, lugat ve edebiyat.
İman konuları bilimin konusu değildir çünkü deney ve gözlem konusu değildir. Bilim, dünyada gözlem ve deneye tabi olmayan iman konularında hiçbir şey söylemez.
Ehl-i İlim: İslâm ilimlerine vakıf olan âlimlere denir.
İlim kavramı hem Allah'ın bir sıfatı olarak Allah için ve hem de yaratıkların ilmi için kullanılır.Bu anlamda ilmi iki kısma ayırmak mümkündür; Allah'ın her şeyi kuşatan sınırsız ilmi ve birde yaratık- ların sınırlı olan ilmi.
Tıp, hesap, nahiv, dil bilgisi, okuma yazma, hadis senetlerini öğrenmek gibi dünya işlerinin yürümesi için gerekli olan ilimlerin öğrenilmesi farz-ı kifayedir. İlim öğrenmek bazen mendup (sünnet) olur. Örnek: Fıkıh alanında ihtisas yapmak ve inceliklerini öğrenmek. Bu durum diğer şer'i ilimler için de geçerlidir.
Arapça ˁlm kökünden gelen ˁilm عِلْم “bilgi, özellikle teorik bilgi, bilim” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁalama عَلَمَ “bildi, anladı, iz ve işaretleri yorumlayarak bilgiye ulaştı” fiilinin fiˁl veznidir.
Kaynakların kullanımı
Tarih bilimi nesnel verilere, olgulara dayanan bir bilimdir, ancak nesnelliği bütünüyle yansıtması mümkün değildir.
Bilim ve felsefe arasında yakın ilişki olduğu açıktır. Ama felsefe, bir bilim değildir. Felsefe düşünce yoluyla bilgiyi yaratır; Bilim gözlemleyerek aynı şeyi yapar. Bilim, fiziksel ve doğal dünyanın incelenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri