“Kegel egzersizlerinde vajinal kaslarınızı daha önce öğrenmiş olduğunuz şekilde kasın, birkaç saniye kasılı olarak bekledikten sonra gevşetin, birkaç saniye gevşek olarak bekledikten sonra yine kasın ve kasılı olarak birkaç saniye bekledikten sonra tekrar bırakın (gevşetin). Bu şekilde egzersize 10-15 kez devam edin.
Pelvik taban kaslarını 3-5 saniye kasın. Bu esnada karın ve bacak kaslarını kasmayın, serbest bırakın. Pelvik taban kaslarını 3-5 saniye tuttuktan son 3-5 saniye serbest bırakın. Bu egzersiz hareketlerini art arda 10 defa günde 3 set halinde (sabah, öğle, akşam) yapın.
Kegel egzersizine yeni başlayan bireyler, odaklanmaları için ev ortamında konforlu bir alanı tercih edebilirler. Egzersiz, pelvik taban kaslarının düzenli bir şekilde kasılması ve gevşetilmesi şeklinde uygulanır. Bunun için pelvik kaslar sıkılarak 3 saniye boyunca bu pozisyonda beklenir.
Hangi pozisyonda olursanız olun dizlerini birazcık açmanız gerekmektedir. Daha sonra vajinal bölgede bulunan pelvik taban kaslarını harekete geçirmeye çalışın. Kasları sıkın ve gevşetin ve hareketini fark etmeye odaklanın. Bir süre sıkıştırıp bekledikten sonra kası rahatladın ve gevşeyin.
Kegel egzersizi gün içinde 10 / 15 defa 4 ila 5 tekrarla yapılabilmektedir. Egzersiz; pelvik taban kaslarınızın sıkıp 3 ila 5 saniye kadar tutup gevşeme yöntemiyle yapılmaktadır. Kegel egzersizi yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de sadece pelvik bölgedeki kasların sıkılmasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Kegel egzersizleri nasıl yapılır? Kegel egzersizlerini, herhangi bir pozisyonda yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu egzersizleri uzanırken yapmak kegel için oldukça idealdir. Pelvik taban kaslarınızı sıkın ve 5 saniye boyunca tutun. 5 saniye dinlendikten sonra bu işlemi 3 4 defa tekrarlayın.
Kegel egzersizinin olumlu etkileri, egzersizin doğru ve düzenli yapıldığı durumda birkaç hafta ile birkaç ay arasında görülebilir. Hamile kadınların; gebelik süresince düzenli olarak Kegel egzersizi yapması, doğum sonrası idrar kaçırma problemi yaşama ihtimallerini azaltır.
Egzersiz doğru yapılmazsa pelvik organ sarkmasını arttırır. Egzersiz sırasında bel ve karın bölgesinde ağrı olmaması gerekir. Bu bölgelerdeki ağrı egzersizin yanlış yapıldığı anlamına gelir.Egzersiz sırasında nefes tutup, göğüs kaslarını kasmak yanlıştır.
Çok az kasılma yapmak etkili olmaz ve çok fazla yapmak bu kasları aşırı kullanmaktan yorgunluğa ve hatta ağrıya neden olabilir.
Aşk kaslarını nefes alırken 5 saniye yavaşça sıkmak, nefes verirken 5 saniye yavaşça gevşetmek gerekiyor. Bu işlemin her seferinde 10 kez, günde 10 kür olmak üzere en az 100 defa yapılması tavsiye ediliyor. Zamanla kasma ve gevşetme süresi 10 saniyeye çıkartılabiliyor.
Pelvik taban kaslarının güçlenmesini sağlayan kegel egzersizi, idrar tutamama probleminin önüne geçmek, normal doğumu kolaylaştırmak ve cinsel birliktelik hazzını artırarak orgazmı kolaylaştırmak konusunda fayda sağlıyor.
Kegel egzersizlerinin bu kasları eski haline getirmesi ve vajinanın daralmasını sağlaması mümkün değil. Bu egzersizler sadece vajinal kasların daha fazla zayıflamamasına yardım eder.
Doğal yollarla vajinada sıkılaşma sağlayabilmenin tek yolu, kegel egzersizleridir. Kegel egzersizleri, pelvik tabanda bulunan kasların düzenli olarak kasılıp gevşetilmesiyle, güçlendirilmesi esasına dayanır. Düzenli uygulandığı takdirde bir miktar vajinal sıkılaşma sağlanabilir.
Cinsel ilişki penis ve vajina kaslarını çalıştırır. Ve pozisyona göre vücudunuzun diğer bölgelerini de. Aktiflik kadında olursa kadında yakar.
Kegel egzersizleri: Vaginismuslu hastalarda cinsel ilişki sırasında istemsiz kasılmaları önlemek için vaginal kasların kontrolü öğretilmelidir. Pelvis kaslarının kontrolü için Kegel egzersizleri yaptırılır. Bu egzersizler idrara çıktıktan ve mesaneyi boşalttıktan sonra yapılmalıdır.
Bu egzersizleri dizleriniz hafifçe açık şekilde otururken, yatarken veya ayakta dururken uygulayabilirsiniz.
Kegel egzersiziyle ilgili önemli hatırlatmalar
Bu egzersizi devamlı idrar boşaltma sırasında yapmak, mesanenin (idrar kesesi) tam olarak boşaltılamaması neden olabileceği gibi idrar yolu enfeksiyonu olasılığını artırır. Kegel egzersizleri çok basit olmasına rağmen günlük olarak yapılması unutulur.
Pelvik taban kasları geniş bir şekilde hamak gibi öndeki pubik kemiği ile arkadaki omuriliğin en altında bulunan kuyruk sokumu arasında uzanmaktadır.Pelvik tabanın açılabilme, kapanabilme, destekleme, ve cinsellik fonksiyonları vardır.
Yani idrarınızı tutarken kaslarınızı kasmakta, yaparken gevşetmektesiniz. Bu işlemi tuvaletten çıkmadan önce idrarınız bittikten hemen sonra yapmanız hareketi tam olarak belleğinize yerleştirmenizi sağlar. Bu basit egzersiz sayesinde rahatlıkla vajina kaslarınıza hakim olmayı ve tanımayı öğrenmektesiniz.
Kegel Hareketleri Kaç Kere ve Ne Sıklıkla Yapılmalı? Kişi doğru kas grubunun çalıştığına emin olduktan sonra bu hareketleri günlük olarak kadınlarda 10 ya da 15 set 5 tekrar, erkeklerde ise 3 set 15 tekrar şeklinde yapabilir. Egzersizin yapılması bakımından kişi ilk zamanlarda zorluk yaşayabilir.
Kegel egzersizleri kadınlarda vajina etrafını saran “vajinal kaslar”ın güçlendirilmesi amacıyla yapılan pelvik kas egzersizlerine verilen isimdir.
Spor Yaparak Vajina Daralır Mı? Kegel egzersizleri, pilates ve yoga gibi egzersizler vajina daralmasını sağlayabilir.
Pelvik Taban Neresidir? Karnın en alt bölümüne pelvik bölge denir. Leğen kemiklerinin içinde kalan bu bölgede mesane (idrar torbası), alt idrar yolları, kalın bağırsağın son kısmı olan rektum, anüs, dış genital organlar ile birlikte kadınlarda yumurtalıklar, rahim ve vajina, erkeklerde ise prostat yer alır.
Kadınlarda Vajina etrafını saran vajinal kasların güçlendirilmesi amacıyla yapılan kas egzersizlerine verilen isimdir. İlk defa Arnold Kegel tarafından tanımlandığı için bu adı almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri