Kelimenin 'ilgi, ilişki, bağ kurmak' anlamındaki il- fiilinden geldiği açıktır. getirilmesiyle türediğini bildirir.
gerek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kergek “eksik, noksan, gereken” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kerge- “eksilmek, eksik olmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
yakın - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yākın “yakınca, yakından (zarf), yan (ad)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yāk “yakın (sıfat)” fiilinden Eski Türkçe +(I)n ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen yağuk sözcüğünden evrilmiştir.
yalbıra-: yalpir >yalbir “parıl, ışıl” (-Dz, -Bo vs.) (DS. 1979: 4142) isminden + a- ile yapilmiş fiildir.
Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) aŋla- “fehmetmek, idrak etmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +It- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için anla- maddesine bakınız.
İlgili 34 soru bulundu
Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır.
ödev - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öde- fiilinden Yeni Türkçe +Av ekiyle türetilmiştir.
Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa cins isim olduğu için küçük harfle başlar.
Meydana gelen isim ve fiiller daha çok *ya- kökünün -l-, -k-, -n-, -p-, -r-, -ş- 'ligövdelerinden türemiş olarak görülmektedir. Ortaya çıkan anlamlar ise "parlamak,yakmak, tutuşturmak, parlak, düzgün, pürüzsüz, yıldırım, ateş, sıcaklık vs."dir.
Fiil cümlelerinin yüklemi her zaman bir fiildir: Yarın kütüphaneye gideceğim. (fiil cümlesi. "Gitmek" fiili ile oluşturulmuş yüklem.)
Meydana gelen isim ve fiiller daha çok *ya- kökünün -l-, -k-, -n-, -p-, -r-, -ş- 'ligövdelerinden türemiş olarak görülmektedir. Ortaya çıkan anlamlar ise "parlamak,yakmak, tutuşturmak, parlak, düzgün, pürüzsüz, yıldırım, ateş, sıcaklık vs."dir.
Eski Türkçe yan- “dönmek, geri gelmek” fiilinden Yeni Türkçe +sI- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yanıt maddesine bakınız. Halk dilinde kullanılan yansıla- "birini taklit ederek alay etmek, aksi konuşmak" fiilinden serbest çağrışımla türetilmiş Yeni Türkçe sözcüktür.
uygun - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uy- fiilinden Türkiye Türkçesi +gIn ekiyle türetilmiştir.
Yöre, eski Türkçe yani Oğuzca bir kelimedir. Kelime anlamı olarak muhit ve çevre sözcüğünden evrilmiştir ve yörüg kelimesi ile eş kökenlidir. Yöre, TDK sözlük anlamına göre bir bölgenin belirli çevresi ya da kısmı demektir.
Kelimenin 'ilgi, ilişki, bağ kurmak' anlamındaki il- fiilinden geldiği açıktır. getirilmesiyle türediğini bildirir.
Tümünün ortak kökü büyük olasılıkla "kap"tır (bir şeyi içinde saklamak, çevreden yalıtmak için kullanılan araç).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mükemmel kelimesi, ''tekmil'' sözcüğünden türetilmiştir. Tekmil, bir şeyi tamamlamak ve kemale erdirmek anlamına gelirken, mükemmel sözcüğü de hiçbir noktanı ve kusuru bulunmayan demektir. Bu kelimeden türetilmiş olan ekmel ise, en mükemmel manasına gelir.
Aslında kelime "kokmak" anlamındaki "bur-" fiilinden, '-un+' fiil- den isim yapma ekiyle türetilmiştir.
yalan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yalġan “iftira, töhmet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yalġa- veya yala- “1. yalamak, 2. iftira etmek, dil uzatmak” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
"Uzay" ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, evrensel ve geniş anlamlar taşır. Bu isim, gök cisimlerinin, yıldızların ve diğer gök olaylarının bulunduğu sonsuz boşluğu ifade eder.
Toplum kelimesi İngilizce community kelimesinin karşılığı olarak getirilmiştir. Köken bakımından "mecmu" manasındaki toplu kelimesi ile +Im ekinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.
Bu kılavuzlarda terbiye kelimesi için eğitim, yetişki kelimeleri; terbiye etmek fiili içinse eğitmek, yetiştirmek fiilleri önerilmiştir (TDK 1935a: 109; TDK 1935b: 335-336). Şu durumda eğitim kelimesi elbette eğit- fiilinden türetilmiştir. Eğit- fiili ise Eski Türkçedeki igit- fiilidir.
yazın - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaz “ilkbahar” veya Eski Türkçe yay “yaz” sözcüğünden evrilmiştir. Türkiye Türkçesi yaz- fiilinden Yeni Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri