İnternet ayarları kablosuz bir şekilde indirilemezse, bu ayarlar manuel olarak girilebilir. İnternet ayarlarını manuel olarak girmeden önce, yapılan işlem için gerekli doğru ayarları almak için şebeke operatörü ile görüşülmesi gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
SIM kartınızı temizleyin ve tekrar deneyin. Operatörünüzün farklı bir SIM kartını kullanın veya SIM kartınızı başka bir telefona takın ve tekrar deneyin.Sorununuz hala devam ediyorsa SIM kartınızı değiştirmek için operatörünüzle iletişime geçin. Cihazınızın yazılımının güncel olduğundan emin olunuz.
WCDMA tercih etti - GSM telefonu hem 2G hem de 3G veri iletişimini kullanabiliyor ve sinyal gücü düşük olduğunda 3G daha fazla tercih ediliyor. Yalnızca GSM - GSM telefonu sadece 2G veri iletişimini kullanabilir. 2G sinyali çok düşük olduğunda hiç bir şey elde edemezsiniz.
Bulunduğunuz konumda operatörün verdiği sinyal kalitesini alabilmek için;"Ayarlar > Bağlantılar > Mobil ağlar > 4.5G seçeneğini kapatınız. Sorunun devamı halinde farklı operatöre ait sim kartı ile sinyal kontrolünü yapmanızı öneririz.
Servis yok uyarısı, SIM kartınız hasar aldıysa veya SIM tepsisine sığmıyorsa meydana gelebilir. Bu yüzden, SIM kartınızı çıkarıp geri takmak sizi çözüme ulaştırabilir. Eğer, işe yaramıyorsa -ve sorun SIM kartı ile ilgiliyse- operatörünüzden yeni bir SIM kartı isteyin.
auto modda foto makinesi ışığı, diyaframı ve esntantane hızını kendisi ortamdaki ışığa göre otomatik olarak ayarlar. manuel ayarlardan kasıt bu ve diğer bazı ayarları makineye bırakmak yerine kendimizin ayarlamasıdır.
4.5 G ayarını açmak için cihazınızın ayarlar bölümüne gidin. Daha sonra şebeke ayarlarının olduğu bölümde şebeke modu bölümüne girin. Burada 4G veya LTE olarak yazan seçeneğin seçili olması gerekiyor. Eğer sadece 3G veya 2G şebeke modu seçili olursa, cihaz 4.5G hızından faydalanamıyor.
Mobil şebeke ayarlarında bulunan sekmeler her cihazda aynı olmasa da telefon şebeke sorunu için yapılan işlemler ayarlar kısmından yapılır. İOS ya da Android cihazınızın ayarlar sekmesine tıklayarak şebeke ile ilgili sekmelere tıklamanız durumunda manuel ayarları yapabilirsiniz.
Sim kartınızın temassızlık ya da zarar görmüş olması, telefonunuzun yazılımında bir hata olması veya sim kart yuvasının kirlenmiş olması bu sorunun nedenleri arasında yer alabilir. İlk olarak, telefonunuzu kapatın ve sim kartınızı çıkarıp yeniden takın. Bazen basit bir yeniden başlatma işlemi bu sorunu çözebilir.
Operatör Ayarı güncellemesi olup olmadığını kontrol edin
Aygıtınızın bir Wi-Fi ağına veya hücresel ağa bağlı olduğundan emin olun. Ayarlar > Genel > Hakkında'ya dokunun. Kullanılabilir bir güncelleme varsa operatör ayarlarınızı güncelleme seçeneğini görürsünüz.
Ev, iş ve diğer ortamlarda çekmeyen cep telefonları için, cep telefonu operatörüne uygun bir Gsm sinyal güçlendirici tercih edilir. Telefon çekim sorununa çözüm sağlar.
Bunun için bulunduğunuz konumda operatörün verdiği sinyal kalitesini alabilmek için;"Ayarlar > Bağlantılar > Mobil ağlar > Şebeke modu > LTE / 3G / 2G (otomatik bağlantı)" seçilmelidir. Sorunun devamı halinde farklı operatöre ait sim kartı ile sinyal kontrolünü yapmanızı öneririz.
SIM kartı başka bir cihazda deneyin. Eğer başka cihazda bağlantınızda sorun yaşamıyorsanız sorun cihazınızdan kaynaklanıyordur. SIM kartınız farklı cihazda da çalışmadıysa SIM kartınızda sorun olabilir. Buradan size en yakın vodafone bayiisini kontrol edip SIM kartınızın değişimini sağlayabilirsiniz.
LTE telefonların 4.5G' ye geçmesi ile birlikte hayatımıza girmiş olan bir kelimedir. Telefonların ekranında çıkan LTE yazısı ise kullanıcılar tarafından merak edilmektedir. 4G hızının bir diğer ismi olarak LTE kullanılmaktadır. Yani internet hızının yüksek olması anlamında kullanılmakta olan bir terimdir.
Kısaca 4,5G hızında internet olarak da tanımlayabileceğimiz LTE açılımı “Long-Term Evolution” şeklinde yapılabilir. Bu açılımın Türkçe karşılığı ise “Uzun Süreli Gelişim” anlamına gelir. LTE, yüksek hızlı internet anlamına da gelir ve 4G'nin bir türüdür.
Bunların başlıcaları; taşıma problemi modeli, maksimal akış problemi modeli, tahsis problemi modeli ve en kısa yol problemi modeli olarak sayılabilir. Şebekeler üzerinde modern anlamda çalışmaların başlaması Hitchcock (1941) ve Koopmans(1947) ile ortaya çıkmıştır.
iPhone veya iPad'inizin (Wi-Fi + Cellular) durum çubuğunda Servis Yok veya Aranıyor ifadesini görüyorsanız aygıtınız bir hücresel ağa bağlı değil demektir. Durum çubuğunda SOS veya "Yalnızca SOS" ifadesini görüyorsanız aygıtınız acil arama yapabilir.
Şebeke entegresi, mobil cihazlarda bulunan ve cihazın hücresel şebekeye bağlanmasını sağlayan bir bileşendir. Temel olarak, bu entegre cihazın çevresiyle iletişim kurmasını, arama yapmasını, SMS gönderip almasını ve mobil veri üzerinden internete erişimini mümkün kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri