Mezopotamya Sümer, Babil,
Mezopotamya uygarlıkları, günümüzde Dicle ve Fırat Nehri kıyıları olarak anılan bölgede, Irak ve Kuveyt'te kurulmuştur. MÖ yaklaşık 12.000'de, Neolitik Devrim zamanında erken dönem uygarlıkları oluşmaya başlamıştır. Önemli Mezopotamya uygarlıkları arasında, Sümer, Asur, Akad ve Babil uygarlıkları bulunur.
Kendine has farklı özelliklere sahip olan İlk Çağ uygarlıkları haritasında yer alan İlk Çağ uygarlıklarından bazıları şunlardır: Sümerler, Babiller, Asurlular, İyonlar, Urartular, Lidyalılar, Frigler, Hititler, Akadlar, Elamlar, Med uygarlığı.
# Mezopotamya'nın siyasi tarihi “Sümerler” ile başlamış daha sonra Akadlar, Elamlar, Babiller ve Asurlar bu bölgede devletlerini kurmuşlardır. # Mezopotamya Uygarlığı'nın temellerini Sümerler atmış, bu uygarlık diğer Mezopotamya devletleri tarafından benimsenmiş ve geliştirilerek Ön Asya'ya yayılmıştır.
Mezopotamya; Fırat ile Dicle nehirleri arasında kalan bölgeye verilen isimdir. Birçok medeniyetin doğuşuna ve yıkılışına ev sahipliği yapmış olan Mezopotamya, bu özelliği sebebiyle medeniyetlerin beşiği olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Daha sonraları, Hititler (Kızılırmak yayı ve çevresi), Frigyalılar (Kızılırmak Nehri batısından Sakarya Irrmağı'na kadar), Lidyalılar (Gediz ve Menderes Irmakları arası), Urartular (Van çevresi) İyonlar (Foça ve Büyük Menderes) Anadolu'da kurulan ilk uygarlıkları oluşturmuşlardır.
Mezopotamya bölgesi içerisinde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri sayılmaktadır. Mezopotamya tarih boyunca farklı kavimlerin bir arada yaşadığı bir bölge olmuştur.
Sümerler'in ve Mezopotamya'nın başkenti sayılan Urum kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) listesine girdi | By Rudaw Türkçe | Facebook.
Güneydoğu Anadolu'dan, Basra Körfezi'ne kadar uzanan Fırat ve Dicle Nehirleri arasındaki bölgeye “iki nehir arası” anlamına gelen “Mezopotamya” denmiştir.
Peki bildiğimiz en eski medeniyet hangisi? Ur zigguratı. Yaklaşık 30 yıl önce, bu sorunun basit bir cevabı varmış gibi görünüyordu. MÖ 4000 civarında, Sümer kültürünün en erken evresi, Mezopotamya bölgesinde, günümüzde çoğunlukla Irak'ta bulunan en eski uygarlık olarak ortaya çıktı.
Mezopotamya M.Ö. 10000 yıllarından başlayarak Neolitik Devrimin ilk geliştiği yerlerden biridir ve M.Ö. 6500 yıllarında gelişmeye başlayan medeniyetler vardır. Bu bölge insanlık tarihindeki, tekerlek, çiviyazısı, matematik, astronomi ve tarım da dahil en önemli gelişmelerine ilham veren bölge olarak tanımlanır.
Bilinen en eski Mezopotamya medeniyeti Sümer medeniyetidir. Sümer medeniyeti Sami olmayan bir halk olup, bölgeye MÖ 4500-4000 yılları arasında yerleştiler.
Tarihçe. Çoğu tarihçiye göre, Sümerler MÖ 5500 ve 4000 yılları arasında bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş Batı Asya halkıdır. Samuel Noah Kramer, "Tarih Sümer'de Başlar" kitabında; İran'dan gelen göçebeler ve Samilerin karışımı olan bir köy kültürü ile Sümer tarihinin başladığını yazıyor.
Mezopotamya uygarlıklarından Sümerler Ziggurat adı verilen çok katlı yapılar yaparak okul, ambar ve gözlemevi olarak buraları kullanmışlardır. Ay yılı takvimini bulmuşlar yazıyı icat etmişlerdir. Yazının icat edilmesi ile birlikte Sümerler tarihin başlamasını sağlayan medeniyet olmuştur.
Mezopotamya adında kastedilen nehirler, Dicle ve Fırat olup, bu coğrafyanın çoğu bugün Irak'ın sınırları içerisinde yer alırken, batı ve kuzeyindeki bazı kısımları Suriye ve Türkiye'de bulunur (Bertman, 2003: 2).
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Beyt Nahrin adıyla da bilinen Mezopotamya, Fırat ile Dicle nehirleri arasında kalan bölgeye verilen isimdir. Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Orta Doğunun büyük bir kısmı Mezopotamya'nın sınırları içerisinde yer alıyor.
Mezopotamya, tarih boyunca toplumların ve medeniyetlerin yoğun bir şekilde etkileşimde bulunduğu bir bölgedir. Bölgede yaşayan Sümerler büyük bir uygarlık kurmuş, ortaya koydukları inanç ve uygulamaları sonraki zaman dilimlerinde farklı coğrafyalarda varlığını devam ettirmiştir.
Babil, Mezopotamya'da adını aldığı Babil kenti etrafında MÖ 1894 yılında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır.
Mezopotamya (Antik Yunanca: Μεσοποταμία Mesopotamia: iki ırmak arasındaki bölge, Süryanice: ܒܹܝܬܼ ܢܲܗܪ̈ܝܼܢ Beyt Nahrin: nehirler ülkesi), Orta Doğu'da, Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan bölge. Mezopotamya günümüzde Irak, kuzeydoğu Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve güneybatı İran topraklarından oluşmaktadır.
Bu bölgeye ismini veren Antik Yunanlılardır. '"İki nehir arasındaki topraklar" anlamına gelir, yani Fırat ile Dicle nehirleri arasında kalan bölge. Bu bölge "medeniyetler beşiği" olarak nitelenir.
Babiller ya da Babil İmparatorluğu; Sami kökenli bir topluluktan meydana gelmektedir ve devletin kurucusu Sumu-Abum'dur. M. Ö. 1894 yılında kurulan ve ilk yıllarında Akadlara bağlı olarak yaşayan Babiller, Hammurabi zamanında büyüyüp gelişmişler ve bölgede söz sahibi olan büyük bir imparatorluk halini almışlardır.
Bilindiği üzere bereketli Mezopotamya coğrafyasında en temel geçim kaynağı tarımdır.
Tarihteki ilk olarak çivi yazısını bulan bir topluluktur. Mezopotamya uygarlığı olan Sümerler bilime de büyük katkısı olmuşlardır. Astronomi alanında gelişmiş olan bir topluluktur. Burçları ilk olarak Sümerler icat etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri