Çünkü soğuk tavuk, tavadaki yağın ısı oranını düşürür. Bu durumda da tavuğunuz kuru olur. Tavuk etini kızartmak, yüksek ve sabit sıcaklıkta kızgın yağ banyosunda pişirmektir. Derin yağda kızartma ve az yağda kızartma olarak iki gruba ayrılır.
Soğuk tavuklar tencere içerisine hemen girerse, kızartma yağının ısısını düşürür. Bu yüzden de tavuklarınız eşit bir şekilde pişmez. Önemsiz gibi görünen basit bir işlem gibi dursa da, tavuklarınızı havlu kağıt vb. bir şey ile kurulamak, unlanma işleminde tavuklarınızın üzerinde oluşacak topaklanmaları önler.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Üzerine tuz serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirelim. Kızardıktan sonra fırından alabilirsiniz.
Aslında haşlanmış tavuk da kızartılır ya da fırınlanır. Hatta sote bile yapılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer tavuğunuz soğuksa yağın ısısını düşüreceği için eşit şekilde pişmeyecek ve kuruyacaklardır. Bu yöntem pek fazla bilinmese de aslında güzelce kızarmış tavuk elde edebilmek için tavuğunuzu tuzlu suda bekletebilirsiniz. Aslında bu yöntem tüm etleri lezzetli hale getirir. Kuru ve tatsız olmasını engeller.
Geniş bir tavayı ocak üzerine alıp, orta ateş üzerinde ısınmasını sağlayın. Isınan tavanın içine tavuk etlerini tek tek dizin. Tavuk etlerinin alt tarafları güzelce kızarana kadar hiç dokunmadan yaklaşık 5-6 dakika pişirin.
Tavukları 200-250 derecede kızartmak en doğrusudur. Bu ısıda tavuğun dışı yanmaz ve çıtır çıtır olur. Bu sıcaklığı tutturmak için mutfak termometresi önerebiliriz.
Yüksek ısıya dayanan yağlar kullanın
Genelde mısır özü yağı, ayçiçek yağı gibi yağlar kullanıyoruz ancak bu tür yağlar diğer yağlara nazaran daha hızlı yanabiliyor. Bu durumların önüne geçebilmek adına zeytinyağı, yer fıstığı yağı, kanola yağı gibi yağları kızartma yapmak için kullanabilirsiniz.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Limon tavuğunuzun pişerken nar gibi kızarmasına yardımcı olmaktadır. Tavuğu fırında bütün halde pişirirken yağlamak yerine, delikli bir bezi tereyağına batırıp tavuğunuzun üzerine örtün. Böylece güzelce kızarmış ve çıtır çıtır bir tavuk elde edersiniz.
Fırın poşetine tavuğu koyun. Eğer pişmeyecek tereddütünüz varsa poşete koymadan önce tavuğun göğüs ve but aralarını bıçakla hafif delin. Poşetin ağzını içinden çıkan klips ile bağlayın kürdanla üzerine beş altı tane delik açın önceden ısıtılmış fırında 200 dereceyi geçmeyecek şekilde bir saat on dakika pişirin.
1Soğuk Suda Bekletin:
Tavuğu su geçirmez bir şekilde streç film ile örtün. Geniş bir kasenin içerisine soğuk su ekleyin. Tavukları bu suyun içerisinde 2-3 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bakteri üremesini önlemek için kasenin içindeki suyu yarım saatte bir değiştirin.
Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir. - Emin olmak için bir parça tavuk eti tabağa alınıp kesilerek pişip pişmediği anlaşılabilir.
Tavuğun kanatlarını ve bacaklarını gövdesine mutfak ipiyle bağlamak tercihe bağlıdır. Bazılarına göre bağlamak, tavuğa piştiğinde daha güzel ve dağılmamış bir görüntü verir.
Doğrama aşamasına geçmeden önce tuzlu soğuk suda bekletin. Dilimledikten sonra tekrar tuzlu soğuk suyun içerisinde bekletin. Ardından fazla suyunu süzün ve pişirirken yağ sıçratmaması için kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Pişirme işlemini 2-3 dakika olacak şekilde ayarlayın.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Tavuğun en yağlı kısmı derisidir. Kolesterol problemi olan kişiler ve obezler tavuk derisi tüketmemelidir. Tavuk etini en sağlıklı şekilde tüketebilmek için, derisiz ve yağsız ızgara veya haşlama tekniği ile pişirmekte fayda var. Eğer mümkünse organik tavuk eti tercih edilmelidir.
En az hareket eden kas yapısına sahip bonfile, tavuğun en yağsız ve en yumuşak bölgesidir.
Tavuklarımızı yıkayıp teflon tavamıza alalım,üstüne tuzunu atıp kısık ateşte pişmeye bırakalım. Suyunu çektikten sonra biraz yağ ekleyip çevirerek kızartalım.
Geniş bir tava içine de 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyup, kızdırın. Soslu tavuk etlerinin her birini galeta ununa bulayın.
Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir. Dumanlaşma ile yanma birbirinden farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri