Çalındıktan sonra araba parçalama ve ilgili parçaları satma, hırsızlık suçundan ayrı bir suç teşkil etmektedir. Araba parçalama suçu neticesinde meydana gelen suç eşyası konumundaki parçaların başka bir insana satılması TCK 168 dahilinde cezalandırılmaktadır.
Çalıntı araba parçaları bir suç eşyası sayılmaktadır. Çalındıktan sonra araba parçalama ve bu parçaların satılması hırsızlık suçundan ayrı bir suçu oluşturmaktadır. Araba parçalama neticesinde ortaya çıkan suç eşyası niteliğindeki parçaların bir başkasına satılması TCK 168 kapsamında cezalandırılır.
Çalıntı Arabanın Parçalanması'nı Hırsızlığın nitelikli halleri kapsamında değerlendirirsek, otomobil kilitliyse beş yıldan on yıla, kilitli değilse üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası öngörülür.
Bu durumda oto hırsızlığı cezası kaç yıl diye bakıldığında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıdır.
Araç alış ve satış işlemleri de yalnızca noter aracılığıyla yapılmaktadır, dolayısıyla noterlere büyük bir sorumluluk yüklenmektedir. Eğer satın alınan aracın çalıntı olduğu tespit edilirse bu durumda aracı size satan kişiye dava açabileceğiniz gibi notere de dava açabilmeniz mümkündür.
İlgili 38 soru bulundu
Çalınmış olan aracınız 30 gün içerisinde bulunamazsa, emniyet müdürlüğünden aracınızın bulunamadığına dair yazılı bir belge istemelisiniz.
Çekme belgesi alan aracın plakası Trafik Müdürlüğüne teslim edilir ve istenen bir süre boyunca araç MTV, yani bandrol kullanmadan bir garajda bekletilebilir. Çekme belgesi olan araçlar ancak noter satışı ile satılabilir.
İlk Kez Hırsızlık Yapan Ne Kadar Ceza Alır? Suçu işleyen kişi eğer ilk defa hırsızlık suçuna karışmışsa, yasalar gereği defalarca kez suça karışan kişilerle aynı şekilde yargılanır. İlk defa hırsızlığa karışmış olan bir kişi eğer basit hırsızlık suçu işlediyse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilir.
TCK'nın 142/2-h maddesine göre, hırsızlık suçunun herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında, işlenmesi hâlinde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Mala Zarar Verme Suçunda Adli Para Cezası
Mala zarar verme suçunun TCK 151. maddede düzenlenmiş olan basit halinin işlenmesi halinde dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmedilir. Burada adli para cezasının spesifik olarak ve açıkça düzenlendiği görülmektedir.
Mala zarar verme suçu başkasına ait taşınır ya da taşınmaz mallar hakkında işlenebilir. Kişinin kendi malına zarar vermesi bu suçu oluşturmaz. Aksine malını genel güvenliği tehlikeye düşürecek şekilde tahrip eden, yakan kişi bakımından genel güvenliği tehlikeye düşürme suçu kapsamında işlem yapılabilir.
Change Araç Suçu ve Cezası
Bu durumda verilen ceza 1-5 yıl aralığında hapis cezası olabilmektedir. Bunun yanı sıra beş bin güne kadar adli para cezası da uygulanır. Türk Ceza Kanunu'nun 158/1'inci maddesi ise nitelikli dolandırıcılık suçlarını kapsar. Bu durumda da fail 3-10 yıl aralığında hapis cezası alabilir.
Mala Zarar Verme Suçunun Temel Cezası TCK 151.
Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafikte araç çektirme yetkisi sadece poliste.
Araç kundaklamaya, 14 yıl hapis cezası
TCK'nın 81. maddesine göre evine giren hırsızı öldürmek suçtur, aynı kanunun 25/1 maddesine göre meşru savunma sınırları dahilinde bu eylemin gerçekleşmesi durumunda faile ceza verilmez, 27/2 maddesine göre meşru savunma hali mazur görülebilecek biçimdeki heyecan ve korku ile aşılırsa da ceza verilmez.
K1 tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusunun cevabı işe şu şekilde sıralanabilmektedir: Hırsızlık ve cinayet gibi suçları işlemiş olan mahkumlar.
Basit hırsızlık suçu kapsamında söz edilen mal, açıkta bırakılan eşyadır. Mağdurun yaşadığı kişisel ve özel alanlar dışında kalan alanlarda bulunan eşyalar açıkta bırakılan eşya olarak nitelendirilebilir. Ancak eşya kullanım ve adet gereği açıkta bırakılmış ise bu halde nitelikli hırsızlık suçu oluşacaktır.
Somut olayın özellikleri ve hukuka uygun deliller ışığında ispatlamalıdır. Suçun işlendiği yerdeki kamera görüntüleri bulunuyorsa, fotoğraf veya ses kaydı mevcutsa bunlar mahkemeye sunulabilir. Olaya şahit olan bir görgü tanığı varsa tanık delili yoluna gidilebilir. Eğer ikrar varsa bu da ispat açısından çok önemlidir.
Yani hırsızlık yapıp kendi elinin kesilmesine sebep olarak kendine zulmetmiş olan hırsız erkek veya hırsız kadından herhangi birisi, eli kesildikten sonra tövbe edip hâlini düzeltirse, Allah affedici ve merhametli olduğu için tövbesini -her halde- kabul eder. Ve ahirette ona başka azab yapmaz, rahmet ve mağfiret eder.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Özel plaka sahipleri, gelirlerine bağlı olarak belirlenen özel plaka vergisini yılda iki defa öderler. Vergi miktarı plaka sahibinin gelirine göre hesaplanır ve sabit bir ücreti bulunmamaktadır. Genellikle özel plaka vergileri 2.000 TL ile 20.000 TL arasında değişebilir.
Artık herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, yıl içerisinde en fazla üç araç satış hakkı bulunuyor. Araç alımı ile ilgili olaraksa yeni düzenlemede herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Yani vergi mükellefi olmayan kişiler, ekonomik durumları ölçüsünde diledikleri kadar araç alabilme özgürlüğüne sahip.
Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti 2023
Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 932,65 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 80 TL, çift plaka için ise 160 TL ücret alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri