- Ekmek pişirirken ilkin küçük bir parça pişirilip hayvanlara yedirilir. - İlk pişen ekmeği yiyenin eşinin öleceğine inanılır. Bu inanç sebebiyle ilk pişen ekmek o anda isteyene verilmez.
MÖ. 2600 yıllarında Eski Mısırlılar, buğday unu ve su karışımından elde edilen hamura maya kattıklarında ekmeğin daha yumuşak, daha kabarık olduğunun farkına vardılar. Zenginlerin ve soyluların rağbet ettiği bu mayalı ekmekler o kadar değer kazandı ki, Eski Mısır'da bu ekmekler para yerine bile kullanılmaya başlandı.
Peki hiç ekmek yememenin zararları nelerdir? Karbonhidrat kaynakları günlük ihtiyaç duyulan enerji miktarının neredeyse yüzde 60'ını karşılar. Eğer yeterli miktarda karbonhidrat alımı olmazsa vücut enerji olarak proteinleri kullanır. Bu durum zamanla kasların erimesine yol açabilir.
Başka bir hadiste ise Hz.Muhammed'in "Ekmeğe saygı duyun. Çünkü o yerin ve göğün bereketlerindendir. Kim sofradaki ekmek kırıntılarını yerse günahları bağışlanır." ve "Ekmeğe hürmet edin. Çünkü Allah onu değerli kılmıştır.
Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiye göre MÖ. 4000 yıllarında Babilliler özel fırınlarda ekmek pişirmeyi biliyorlardı. Yine MÖ. 4300 yıllarında değirmencilik ve fırıncılık sanatının icra edildiği, yapılan kazılarla elde edilen bulgulardan anlaşılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Dünyadaki ilk ekmek buğday tanelerini ezerek una dönüştüren Mısırlılar tarafından, İsa'dan 3000 yıl önce yapılmıştır. Dünyada her ülkenin farklı yemek kültürü mevcuttur.
E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir. Başta ekmek olmak üzere hamurlarda kullanılan ve hamurun daha rahat işlenmesini sağlayan bu madde, birçok hastalığa da sebep olabiliyor.
Miller'e göre yarı evcilleştirilmiş mayayla yapılan bilinen ilk mayalı ekmek, Mısır'a ve MÖ 1000 yılına dayanıyor. Ancak, Rubel'in ifade ettiğine göre Mezopotamyalıların da mayalı ekmek yaptığına dair kanıtlar bulunduğundan, araştırmacılar arasında mayalı ekmeğin asıl kökenine ilişkin tartışmalar devam ediyor.
Kur'an-ı Kerim Konu Fihristi / E Harfi
Diğeri de: “Ben de rüyâda başımın üstünde ekmek taşıdığımı ve kuşların bunu gagalayıp yediğini görüyorum” dedi.
Allahu Teâlâ: “Öyleyse ekmeği ayakta ye Ya İbrahim” diye vahyeder. Hz. İbrahim ekmeği ayakta yemeye başlar. Fakat ekmek kırıntıları dökülmesin diye boynuna mendil bağlar böylece kırıklar mendile dökülür.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Ekmek, özellikle de beyaz ekmek uzun bir zamandır diyetisyenler, hekimler ve sporcular tarafından kötülenmekte, sağlıksız bir yiyecek olarak gösterilmektedir. Bunun altında yatan temel sebep ise ekmek içerisinde bulunan yüksek karbonhidrat değerlerine karşın diğer besinlerin düşük oranlara sahip olmasıdır.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır.
Hammadde: Ekmek mayası üretiminde hammadde olarak en çok melas, ayrıca tahıllar ve nişasta şurupları kullanılmaktadır.
Bilimsel bulgular, mayanın MÖ 2600 itibariyle ekmek yapımında kullanıldığını göstermektedir. Mayalanmış ekmeğin keşfi, genellikle Mısır uygarlığına atfedilir.Yoğun olarak sarayda, soylular arasında tüketildiği düşünülür.
Bakara Suresi 261. Ayet. "Mallarını Allah yolunda infak edenlerin örneği, yedi başak bitirmiş ve her başağında yüz tane olan buğday örneği gibidir.
Ayetlerde övülen ve tavsiye edilen gıdalar şöyledir: Acur, Arabistan kirazı, buğday, balık eti, bal, et, ekmek, fasulye, hıyar, hurma, incir, kudret helvası, kiraz, mercimek, muz, nar, sarımsak, soğan, su, süt, şerbet, üzüm, yağ, yumurta, zeytin, zeytinyağı, zencefil.
Fırıncı, geleneksel usullerle ya da modern tekniklerle çalışan, hazırlanan ekmeklerin pişirilmesi ve piyasaya sunulması ile uğraşan mesleği icra edenlere verilen ad.
Tandır ekmeği (Azerice:Təndır çörəyi, Farsça: naan-e-tannuri (نان تنوری)) Ortadoğu ve Asya'da sıklıkla yenen, ince ve oldukça gevrek bir çeşit ekmektir. Yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış bir çukurun içinde pişirilir. Yufka gibi, oklava ile bir buçuk santim kalınlığında açılır. Üzerine un, susam ve su serpilir.
En eski ekmeğin Türkiye'den çıktığına inanılıyordu
Şimdiye kadar en eski ekmeğe dair bulguların Türkiye'ye, 9 bin yıl öncesine dayandığına inanılıyordu. Ürdün'de 'Siyah Çöl'deki arkeolojik kazılarda bulunan kalıntılar, ekme tarifinin 5 bin yıl daha eski olduğunu gösterdi.
Her dinde ekmek kutsaldır: ''Bir Musevi'nin Tanrıya (Yehova) sunduğu ekmek mayasız olmalıdır. Bir Hıristiyan için ekmek İsa'dır. Bir Müslüman için ekmek kutsal bir yiyecektir, yere düşünce öpüp alna götürülecek kadar kutsal.''
Özellikle son fermantasyon safhasında hamur kabarmaz, ekmek hacmi küçük ve basık olur. Kül Miktarı: Undaki madeni maddelere kül adı verilir.Undaki kül miktarı o unda saf un külü ile karışan kepek tozu toplamıdır. Bu değer saf una karışan kepek tozu oranını belirtmesi sebebi ile önemli bir ölçüdür.
Türk Gıda Kodeksi'ne göre L-Sistein bileşeninin ekmeklik unlarda kullanımı yasaklanmıştır.
Genellikle berberlerden toplanan insan saçı ve domuz kıllarından üretilen L-sistein ayrıca kaz-ördek tüyleri ve boynuzdan da üretilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri