Epilepsi Başlangıcı Nasıl Olur? Nöbetlerin başlangıcı, ilk olarak çok kısa süre de olsa dalma ve boş boş bakma, 1-2 saniye süren kasılmalar, kol ya da bacaklardaki basit sıçramalar ile kendini gösterebilir.
Nöbet adı verilen kontrol edilemeyen sallanma ve titreme, şuur kaybedilmesi, donup kalma, kol ve bacaklarda oluşan karıncalanma gibi semptomlar epilepsi belirtileridir. Epilepsi nöbet atakları geliştiğini gösteren epilepsi belirtileri şunlardır: Bilinç kaybı Aniden yere yığılma.
Absans nöbetlerinde kişi tepkisizleşir ve bakışları sürekli bir noktaya takılıp kalır, kısa süreli bilinç kaybı yaşanır. Özellikle 4-14 yaş arası çocuklarda çok sık görülür ve petit mal nöbetler olarak da isimlendirilir.
Halk arasında da Sara hastalığı olarak da bilinir. Beyindeki sinir hücrelerinin artmış uyarılabilirliğinden kaynaklanan tekrarlayıcı, geçici anormal elektriksel deşarjları sonucu görülen nörolojik bir hastalıktır.
İlgili 40 soru bulundu
Günümüzde, genel olarak epilepsili çocukların %70-80'i, bazı epilepsi türlerinin ise %95-100'ü epilepsi ilaçları ile tam olarak iyileşmektedir. Hastaların %20-30 kadarında ise birden fazla ilaç kullanmak gerekebilmekte veya ilaçlara rağmen nöbet tekrarları olabilmektedir.
Epilepsi nöbetleri yaşam kalitesini düşürür
Epilepside nöbetler farklılık gösterebilir. Hastalığın bazı türlerinde nöbetler günde 50-60 kez tekrar ederken, bazılarında ise yılda sadece 1-2 kez ortaya çıkabilir. Epilepsiye neden olan durum hayat kalitesinde belirleyici faktördür.
Halk arasında sara nöbeti olarak bilinen nöbettir. Kişi önce kaskatı kesilir ve yere düşer. Bunun ardından tüm vücut kaslarında kasılıp gevşemeler olur. Nöbet esnasındaki şiddetli hareketler kişinin kontrolü dışında gelişir.
Geçirilen her nöbeti epilepsi olarak tanımlamak doğru değildir. Nöbetler; yüksek ateşe neden olan hastalıklar, şiddetli kafa travması, oksijen eksikliği gibi birçok faktöre bağlı olarak da gelişebilir.
Epileptik nöbetler fokal ve jeneralize olmak üzere ikiye ayrılır.
Elektroensefalografi (EEG) yöntemi ile nöronların anormal elektriksel sinyaller gönderdiğinin gözlemlenmesi, nöbetin sara nöbeti olduğunu gösterir. Yalancı sara nöbetleri çoğunlukla psikolojik sebeplerden kaynaklanır ve merkezi sinir sistemindeki elektriksel iletişim ile ilişkileri yoktur.
Uykuda epilepsi belirtileri oluştuğunda birey uykudan uyanır ve tüm gece uykusuz kalır. Gece epilepsi nöbetinden sonra insanlar gün içinde hem sersem hem de uykusuz hisseder. Birey uyku sırasında epilepsi nöbeti geçirdiğini anlayamıyorsa, gün içerisinde hem bitkin hem de yorgun olmaları hastalığı işaret edebilir.
Nöbet sona erdiğinde, postiktal faz meydana gelir - bu nöbetten sonraki iyileşme dönemidir. Bazı hastalar hemen iyileşirken, bazı hastaların iyileşmesi saatler sürebilir. Nöbetin beynin hangi bölümünü etkilediği; iyileşme süresini de etkilemektedir.
Yoğun Korku ve Endişe: Ani bir şekilde ortaya çıkan yoğun korku ve endişe hali, bazı nöbet türlerinin öncesinde görülebilir. Mide Bulantısı: Nöbet öncesinde mide bulantısı hissi meydana gelebilir. Sersemlik: Kişi, nöbetin yaklaştığı dönemde sersemlemiş veya dengesiz hissedebilir.
İyi Huylu Rolandik Epilepsi: Çocukluk çağı epilepsi türlerinden biridir. Ağızdan salya gelmesi, uykudan uyanıp konuşamama, dudağın bir yana doğru eğilme gibi belirtilerle ortaya çıkar. Genellikle ergenlik dönemine geçildiğinde hastalık da atlatılır.
Epilepsi hastalığı, erkek ve kadınlarda ırk ayrımı olmaksızın eşit olarak görülmektedir. Epilepsi hastalığı, dünya nüfusunun yaklaşık %1'ini etkiler. Her yıl, 100.000 kişinin yaklaşık 45'ine epilepsi hastalığı tanısı konulmaktadır.
İlaçların zamanının kaçırılması, uyku eksikliği, alkol kullanımı, stres, alkol kullanımı, soğuk algınlığı, girip gibi faktörler epilepsi nöbetlerini tetiklemektedir. Herhangi bir nedenle zamanı geçen ve alınmayan ilaç, kontrollü nöbetleri olan bireylerin nöbet geçirmesinin en temel nedenidir.
Bu hastalığı geçiren insanlarda en fazla görülen davranış bozuklukları içinde titreme yer alır. Hastalık başladığında vücutta istemsiz bir biçimde titreme meydana gelir. Aynı zamanda bir noktaya kitlenme ya da boş bakışlar da görülür.
Bu nöbetler tipik olarak iki dakikadan fazla sürmez ve çocuk bilincini kaybetmez. BRE tipik olarak 6 ila 8 yaşları arasında başlar ve erkekleri etkileme olasılığı kadınlara göre daha yüksektir. Pek çok çocuk BRE için herhangi bir nöbet engelleyici ilacı almaz ve nöbetler genellikle erken ergenlik döneminde durur.
Epilepsi nöbeti sırasında zaman zaman oluşan belirtiler silik olsa da genellikle beyin fonksiyonlarının bozulmasına bağlı olarak kontrol edilemeyen vücut hareketleri oluşur. Epilepsi nöbetleri genellikle 30 saniye ile 2 dakika aralığında sürer.
Günümüzde beyin MR görüntüleri kullanılarak bazı nörolojik-anatomik bozukluklar ve farklılıklar ortaya konulabilmektedir. Epilepsi hastalığında ise “Manyetik Rezonans Görüntüleme” (MRI, MRG); kişinin beyninde epilepsiye yol açan nedeni belirlemek için kullanılmaktadır.
Absans epilepsi, hastanın 4 ile 20 saniye süreyle kişinin boş bakması, donakalması, ağzında bir şey varmış gibi çiğneme ve yalanma gibi hareket etmesiyle kendini gösteren kısa dönem bilinç kayıplarıdır. Daha çok çocukluk çağında görülmekle birlikte, çok ileri yaşlarda da görülebilir.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri