Tarihçe. Romalılar tarafından çeşitli üretim birimleri ve büyük değirmenler kurulduğu halde çağdaş anlamda fabrikanın ilk örneği Venedikliler tarafından kullanılmış Venetian Arsenal yapısıdır.
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, yapıldığı dönem ve konumu itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olma özelliğini de taşıyan Sümerbank Kayseri Dokuma Fabrikası, yapıldığı dönem ve özellikleri itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE DEVLET TARAFINDAN KURULAN İLK SANAYİ KURULUŞU KAYSERİ SÜMERBANK BEZ FABRİKASI. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 0(45), 25 - 59. SEMİZ Yaşar,TOPLU Güngör CUMHURİYET DÖNEMİNDE DEVLET TARAFINDAN KURULAN İLK SANAYİ KURULUŞU KAYSERİ SÜMERBANK BEZ FABRİKASI.
Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Kayseri'de 1932-1935 yılları arasında faaliyet göstermiş sanayi tesisidir. Halk tipi, ucuz pamuklu kumaş ve iplik üretmek için kurulmuştur; Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesistir.
İlgili 32 soru bulundu
Tekstil sektöründe kurulan ilk modern fabrika olarak makine ve su kuvvetiyle işleyen Beykoz'daki çuha fabrikası (1805) ve aynı bölgedeki kâğıt fabrikası, 1827'de Eyüp civarında kurulan bir iplik eğirme fabrikası, 1830'ların başlarında Beykoz'da kurulan deri tabakhanesi ve ayakkabı imalathaneleri vb. girişimler bu ilk ...
“Dışarıdan aldıklarımızı şimdi kendimiz yapıyoruz” sloganıyla yola çıkılan ve 386 sanayi kuruluşunu 10 yılda 1087'ye çıkaran bir dönem; cumhuriyetin ilk yılları…
Romalılar tarafından çeşitli üretim birimleri ve büyük değirmenler kurulduğu halde çağdaş anlamda fabrikanın ilk örneği Venedikliler tarafından kullanılmış Venetian Arsenal yapısıdır.
Bu istikametteki ilk ciddi teşebbüs Uşak'lı Molla Ömeroğlu Nuri (Şeker) adında bir çiftçi tarafından başlatılmıştır. Uşak'ta mahalli birçok müteşebbisin iştiraki ile 19.4.1923 tarihinde 600.000 TL sermaye ile kurulan ' Uşak Terakki Ziraat T.A.Ş.
Cumhuriyet döneminde Atatürk önderliğinde, kömür, çimento, şeker, pamuk, elektrik, uçak, ipek ve deri fabrikaları kuruldu. Dönemin sloganı şuydu: “Dışarıdan aldıklarımızı şimdi kendimiz yapıyoruz.”
Bakırköy Bez Fabrikası ise 1850 yılında özel sektöre ait bir kuruluş olarak Barutçubaşı Ohanez tarafından Basmahane adıyla kurulmuştur.
Arkeolojik kazılarda Mısır'da bulunan Tarkhan Elbisesi'nin dünyanın bilinen en eski elbisesi ve en eski dokuma kumaşı olduğu tespit edilmiştir. Yapılan radyokarbon testlerine göre 5500 yaşında olduğu tespit edilen keten elbise, M.Ö. 3482-3102 yıllarına tarihlenmiştir.
19. yüzyılın başlarında Avrupa'da şeker sanayinin gelişmeye başlaması, Osmanlı Devleti'ni de harekete geçirmiş ve şeker fabrikası kurulması için bazı girişimler yapılmıştır. 1840 yılında, Arnavutköylü Dimitri Efendi, İstanbul yakınında bir şeker fabrikası kurmak için faaliyete geçmiştir.
İlk dört şeker fabrikası : Türkiye'de şeker üretmek üzere kurulan ilk dört fabrika sırası ile, Uşak (1926), Alpullu (1926), Eskişehir (1933), Turhal (1934) dir. Bunlardan kuruluşunu ilk tamamlayan Uşak fabrikasıdır.
1- Volkswagen Wolfsburg FabrikasıAlman otomobil devinin Wolfsburg'da yer alan fabrikası yıllar içinde 40 milyondan fazla otomobil üretti. 6,5 milyon metrekare ile dünya üzerindeki en büyük fabrika.
18. ile 19. yüzyıllar arasında oluşmuştur.
MÖ 8000 - MS 600
Şeker kamışı yetiştirme teknikleri, deniz tüccarları aracılığıyla Güneydoğu Asya, Çin ve Hindistan'a yayıldı. Şeker ilk kez Hindistan'da kristalleşti. MS 100'den kalma bir Hint metninde ilk defa bir şeker değirmeninden bahsedildiği için şekerin ilk olarak Hindistan'da rafine edildiği düşünülüyor.
Beyaz yakalılar genel olarak ofis ortamında bulunuyor. Mavi yakalılar ise işin koşullarına bağlı olarak şantiye, fabrika, depo, tekstil ya da tamirci dükkanı gibi alanlarda yer alıyor. Beyaz yakalı çalışanlar ile mavi yakalı çalışanlardan beklenen yetkinlikler birbirinden farklılık gösteriyor.
Söz konusu fabrikalar, temel çerçevesi 1923 İzmir İktisat Kongresi'nde çizilmiş olan ulusal endüstriye dayalı ekonomik gelişme amacının önemli uygulamalarından biri olur. Bu amaçla kurulan ilk şeker fabrikasının, 26 Kasım 1926 günü Trakya bölgesinin Alpullu kasabasında işletmeye açılması coşkuyla kutlanır.
Süt Fabrikası, Zonguldak Taş Kömür Fabrikası, Barut, Tüfek ve Top Fabrikası, Bitlis Sigara Fabrikası, Malatya. Bez Fabrikası ve İzmir Klor Fabrikası da. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa.
Cumhuriyet döneminde Atatürk, Ankara'da ilk ale fabrikasını kurdu.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, Türk Hava Yolları, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Türkkuşu, Sümerbank, Etibank, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve daha birçok kamu kurumu Atatürk tarafından veya Atatürk'ün desteğiyle kuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri