Adet döngüsünün yeniden başlaması için 3-6 ay geçebilir. Ancak bu noktada çok fazla faktör vardır. Adet döngüsü düzenli emziren bazı kadınlarda doğumdan 18 ay sonra bile başlayabilir. Ara sıra emziriyorsanız adet döngüsü daha erken başlayabilir.
Normal şartlarda kadınlarda doğum sonrasında 6-8 hafta içinde adet kanaması başlar. Bebeğini emziren annelerde bu süre 10-12 aya kadar uzayabiliyor. Adet kanaması tekrar başladığında hemen adet düzeni oturmaz. Doğumdan sonra ilk adet kanaması başladığında bir süre daha adet düzensizliği sürebilir.
Vücudunuz, geçirdiğiniz hamilelik sürecinden ve doğumdan sonra kendini toparlayarak yeniden adet döngüsüne adapte olmaya çalışır. Ancak bu adaptasyon sürecinde doğum sonrasındaki ilk adetiniz, daha kısa süreli ve pıhtılar halinde gelebilir. Bu nedenle doğum sonrası ilk adetin süresi ortalama 3 – 5 gündür.
Doğum sonrası annenin vücudu doğum öncesi haline geri dönecektir fakat adet süreniz biraz uzayabilir. 8-16 hafta arasında değişmekle birlikte adet görme gerçekleşecektir. Fakat bu durum için endişelenmenize gerek yoktur. Emzirme dönemi boyunca bebeğiniz çok sık emiyorsa yine adet görmeniz mümkün olmaz.
Doğum sonrası ilk hafta kanama görülebilir
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
İlgili 33 soru bulundu
Bununla birlikte doğumun ardından rahim daha kolay iltihaplanır. Bu tarz iltihaplardan, enfeksiyonlardan korunmak için doğumdan sonra kanamaların bitmesini beklemek gerekir. Doğumun ardından akıntılar bitmiş, kanamalar kesilmiş ve artık ağrı hissedilmiyorsa cinsel ilişkinin bir sakıncası yoktur.
Karın kaslarında yaşanan – karın duvarı kas grupları gevşemesi, kilo alma, karın şişmesi, sarkma görüntüsü göbekte yağlanmaya kısacası göbek bağlamaya sebep olur. Bu durumların her biri selülit ve çatlak oluşumunda da olumsuz etkiler sunar.
Yumurtlama ise ortalama doğum sonrası 6. Haftada geri gelir. Eğer emziriyorsanız, emzirdiğiniz sürece adet kanaması olmayabilir. Emziren annelerde adet kanaması ilk 2. Ay kadar erken görülebilirken, doğum sonrası 18. Aya kadar uzayabilir.
Doğum sonrası 6-8 haftalık yumurtlamanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra adet kanaması görülür. Adetlerin kadınlarda düzenli hale gelmesi de birkaç kez adet dönemi yaşanmasını gerektirir. Emziren anneler, emzirmeyenlere göre daha da geç adet kanaması yaşar.
İlk yumurtlama ile gebelik oluştuysa, anne henüz doğum sonrası ilk adetini göremeden gebe kalır. Bu durum hala adet görmüyorum diye algılanabilir ve gebelik çok geç fark edilebilir. Yani, doğum sonrası hiç adet görmeden, gebe kalmanın sebebi budur.
Sezaryen doğum yapan kadın lohusalık döneminde cinsel yaşantısına başlayabilmesi için en uygun süre 1 ile 1,5 ay olmaktadır.
Emziren bir annede yumurtlama ve gebe kalma riski 7'nci haftadan itibaren başlayabilir hatta bu dönemde lohusa henüz adet görmeye başlamadığından gebe kaldığının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemi, özellikle emzirmeyenlerde cinsel ilişki ile birlikte başlamalıdır.”
Emziren kadınlar genellikle ilk 6 ay adet görmez. Ancak doğum sonrası ilk adetin görülmesi 2. aydan 18. aya kadar uzayabilir. Emzirmeyen kadınlar için bu süre ortalama 3 aydır.
Birçok kadın doğum sonrası emzirme döneminde korunmaya gerek duymuyor çünkü toplumumuzda “Süt korur.” inanışı oldukça yaygın. Bu inanışın doğru olan kısımlarından elbette söz edeceğim ancak sütün ve emzirmenin bir korunma yöntemi olmadığının altını çizmekte de fayda var.
Emzirirken hamile kalsanız bile sütün besin değeri değişmez. Sadece gelen süt azalır, kıvamı değişir ve tadı bebek tarafından sevilmeyebilir. Halsizlik genel hamilelik belirtileri arasında başlardadır. Ancak emziren kadınlarda da yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük zaten görülür.
Halk arasında “annenin adet olması sütün kesilmesinin belirtisidir” şeklinde bir inanış vardır. Bunu, çevrenizdeki büyüklerinizden duymuş olmalısınız. Ancak bilimsel açıdan annenin periyodunun yeniden başlaması, sütün kesileceğini göstermiyor. Fakat annenin ağrısı, hassasiyeti sütün azalmasına neden olabilir.
Anne, adet periyodunda ise emzirmemeli!
Anne, adet gördüğü dönemde bebeği emzirmeye devam etmelidir.
Emziren annelerde ise bebeğinizi emzirmeyi ne zaman bırakırsanız adetiniz de hemen hemen o zamanlarda başlayacaktır veya düzene girecektir. Emziren anne ,bebeğini sütten kestiği halde adet kanaması başlamıyor ise mutlaka doktoruna haber vermelidir.
Emzirmiyorsanız, adet kanaması doğumdan 4-6 hafta sonra gelebilir. Ancak bu çoğunlukla 6-12 haftaya yayılır. Düzenli emziriyorsanız, yani bebeğinize ilk ay sadece anne sütü veriyorsanız, adet kanaması yaşama ihtimaliniz pek olmaz. Adet döngüsünün yeniden başlaması için 3-6 ay geçebilir.
Kadınlar asıl regl olması, doğumdan 1 ay sonra gelen kan regl kanıdır. Adette de regl ile aynı derecededir. Adet doğumdan bir ay sonra ya da kırk bitiminden hemen sonra gelen kana adet denir. Doğum sonrası anne adayları sütleri olsun diye, sıvı tüketmesi gerekmektedir ki sütü olsun ama ilk olarak süt yapan şey sudur.
Doğum sonrasında ideal yeni hamilelik zamanının çok net olmamakla birlikte iki yıl olduğu söylenir. Yapılan bir araştırma doğumdan sonra ilk 6 ay içinde hamile kalan kadınların yeni gebeliklerinde erken doğum yapma ve küçük bebek doğurma risklerinin anlamlı olarak arttığını saptanmıştır.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Sezaryen sonrası karnın daha iyi ve daha çabuk toparlanabilmesi için ise doğum sonrası korse kullanımı önerilebilir.
Karın bölgesinde oluşan sarkık ve yumuşaklık 4 ila, 5 ay sonra gerçek sağlamlığına ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri