Oysa ki kürtajın ilk gebelikte ya da doğum sonrasında yapılmış olması olası komplikasyonlar açısından fark yaratmaz. Bu nedenle planlı olmayan bir gebelik, ilk gebelik dahi olsa, güvenli bir ortamda, kürtaj yolu ile sonlandırılabilir.
İlk hamilelikte kürtaj zararlıdır gibi bir durum söz konusu değildir. Güvenli ve başarılı bir kürtaj için alanında uzman doktor kadrosuna sahip kürtaj yapan hastaneler tercih edilmelidir. Kürtaj hijyenik hastane ortamında uzman doktorlar tarafından yapılması gereken cerrahi bir operasyondur.
Kürtajdan sonra yaklaşık 30-40 gün sonra ilk adet görülür. Kürtaj sonrasında kısırlık olur mu? hayır, kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir. İlk gebeliklerde yapılan kürtaj da kısırlıpa sebep olmaz.
Dolayısıyla bir kadının korunmayı bıraktıktan sonra, ya da kürtaj işleminden sonra, hemen ilk ay gebe kalamaması tamamen doğal bir durumdur. Düzenli adet görüyorsa ve kontrol muayenesi normalse, gebe kalmak için bir yıla kadar süre geçmesi bile normal kabul edilir.
Enfeksiyon: Kürtaj operasyonu sonrasında yapılması gerekenlere dikkat edilmediğinde rahim ağzındaki bakterilerin rahime ulaşarak enfeksiyon oluşturması muhtemeldir. Enfeksiyona müdahale edilmediği durumlarda kısırlık tehlikesi baş göstermektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Kürtajın steril hastane koşullarında alanında uzman doktorlar tarafından yapılması azami önem arz etmektedir. Ehil kişilerce hastane ortamında uygulanmayan kürtaj operasyonlarında hastalarda kalıcı hasar oluşabilir.
Kürtaj operasyonu fiziksel yanı olduğu kadar mental açıdan da hassas kişileri sarsabilmektedir. Kürtaj korkusu yaşayan hastalarımıza genellikle genel anestezi ile kürtaj olmaları önerilmektedir.
Bu konuda sayı olarak aslında bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olarak rahmi travmatize etmekten kaçınmak gerekir.
Vakumlu kürtajın rahime zarar vermesi söz konusu değildir. Ancak vakumlu kürtaj için mutlaka hastaneler tercih edilmelidir. Kürtajın operasyonu sırasında ve sonrasındaki riskler hakkında bilgi almak için kürtaj riskleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
Ülkemizde 10 haftalık üzeri gebeliklerin kürtajla sonlandırılması yasal değildir. Buna istisna oluşturan tek durum gebeliğin anne sağlığını tehdit etmesidir. Anne sağlığını tehdit eden bir durum oluşursa, kurul kararı ile on hafta üzeri gebelikler kürtaj ile sonlandırılabilir.
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir. Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır. Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtajın yol açtığı sağlık riski
100 bin canlı doğum başına ölüm oranı ise 23,8. Florida'daki bir dava duruşmasında doğum uzmanı ve kürtaj karşıtı Dr. Ingrid Skop 15. haftadan sonra kürtaja izin verilmemesi gerektiğini, o noktadan sonra prosedürün tehlikeli ve zor bir hale geldiğini söyledi.
Kürtaj operasyonu, sedasyon adı verilen hafif anestezi altında gerçekleştirilir ve hasta uyku halindedir. 10-15 dakika süren kürtaj yapılırken hasta herhangi bir acı, ağrı hissetmez. Yani kürtaj ağrılı bir işlem midir sorunuza hayır şeklinde yanıt verebiliriz.
Vakumlu kürtaj, hastanın tercihine göre lokal ya da genel anestezi ile gerçekleşir. Genel anestezi esnasında kişinin bilinci kapalı olduğundan ötürü hiçbir şey hissetmezler. Ancak işlem lokal anestezi ile gerçekleştirilirse çok hafif ağrı yaşanabilir.
Günümüzde genellikle sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapıldığından hasta kürtaj sırasında ağrı hissetmez.
Düşük çeşitleri nelerdir? Düşük, oluş şekli, nedeni, isteğe bağlı olup olmaması gibi çok farklı gruplara ayrılabilir. Öncelikle isteğe bağlı düşüklerden bahsedecek olursak; 10 hafta altı gebelik sonlandırılması: Ülkemizde kürtaj için yasal sınır 10 haftadır.
Kürtaj; D&C
Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi kürtaj ise rahim içinde kalan parçaların temizlenmesi. Kürtaj keskin küretler veya vakum ile yapılabilir.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar
Özellikle büyük gebeliklerde dil altı hapı hastalara verilmektedir. Bu ilaç etkisini 4 ila 72 saat içerisinde göstermektedir. Bunun yanı sıra anestezi de kürtaj öncesinde tüm hastalara verilmektedir. Bu sayede hastamız herhangi bir ağrı hissetmeden tüm süreci kısa süre içerisinde atlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri