Erken hasat zeytinyağı, henüz tam olarak olgunlaşmamış olan zeytinlerin soğuk sıkım yönteminden geçirilerek yapılmasıdır. Erken hasat zeytinyağı oldukça kaliteli olsa da, işlemin süreci oldukça zahmetli. Bu sebeple de nadir bulunan ilk hasat zeytinyağı, diğer zeytinyağlarından daha az bulunur ve çok daha kalitelidir.
normal olarak zeytinin yağı olgun zeytinden çıkarılır. fakat günümüzde farklı bir tat arayanlar veya farklı ürün elde etmek isteyenler, olgunlaşma süresi tamamlanmamış, rengi henüz koyulaşmaya başlamamış zeytinleri (erken) daldan kopararak bu zeytinden yağ elde ediyorlar. buna da erken hasat zeytinyağı deniliyor.
Erken hasat zeytinyağı, tam olgunlaşmayan zeytinlerin soğuk sıkım yönteminden geçirilerek elde edilmesidir.
İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur. Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmelidir? Hasat tarihi 12 aydan eski olan zeytinyağı tüketilmemelidir.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Erken hasat zeytinyağı, polifenol açısından zengin bir natürel sızma zeytinyağı türüdür.
En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor.
Erken hasat edilen (eylül-ekim aylarında) zeytinden çıkarılan yağ yeşil, meyvemsi tatta ve düşük asitli bir yapıdayken, geç hasatta (kasım-aralık aylarında) olgunlaşan meyveden çıkarılan yağ miktar olarak fazla, sarı renkli ve yüksek asitlidir.
Daha erken yapılan hasat da yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.
Eğer sofralık zeytin toplamak istiyorsanız, yani çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanmaktadır. Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytinlerin toplama işlemini yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık ayları olarak belirtebiliriz.
Naturel birinci zeytinyağı da sızma zeytinyağı ürünleri gibi mekanik yöntemlerle üretilen ve kesinlikle rafine edilmeden şişelenen yağ özelliği gösterir. Böylece insan sağlığına zarar verici hiçbir toksik etki yaratmaz ve ailecek güvenle tüketilebilir.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
İlk sıkımda hamurdan çıkacağı kadar yağ çıktıktan sonra ikinci sıkıma geçilir. İkinci sıkımda pres (mengene) altında bulunan içi zeytin hamuru dolu torbaların üzerine 25-30 derece sıcaklıkta su dökülür. Sıcak su, zeytin hamurunun içindeki yağı söküp alır. Presin altındaki kaplara su ile karışmış zeytinyağı akar.
Hasat, tarladan ekin toplama işine verilen genel ad. Orak ve tırpan gibi el aletleriyle yapılabilen hasat işleminde makineleşme süreci sonrasında traktör ve biçerdöver gibi araçlar da kullanılmaya başlamıştır. Hasat mevsiminin başlangıcı genellikle şenliklerle kutlanmaktadır.
Günlük hayatta sıkça kullanılan hasat kelmesi, ürün kaldırma ve ekin biçme anlamına gelmektedir. Bahçe veya tarlada olgunlaşan ürünlerin kesilerek, koparılarak, biçilerek veya sökülerek toplanma işlemidir. Hasat zamanı ağustos, eylül, ekim aylarıdır.
hasat; "Olgunlaşmasını tamamlamış çeşitli ürünleri yetiştirilme amaçlarına göre en uygun zamanda kesilerek, koparılarak, biçilerek veya sökülerek toplanması işlemi" olarak tanımlanmaktadır.
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
Meyve oluşumundan itibaren alınan yağış, zeytinde büyümeyi ve yağlanmayı sağlıyor. Bu nedenle üreticiler hasat için yağmuru bekliyordu. Birkaç gündür Marmara ve Ege Bölgesi'ni etkileyen yağışlarla soluk alan üreticiler, yılın oldukça kurak geçtiğini anlattı.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Olgun hasat dönemi olarak bilinen, yılın Kasım-Aralık aylarında toplanan zeytinlerden elde edilen hakiki soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağıdır. Olgun hasat dönemi zeytinleri, mor ve siyah renklerde olur.
Hasat zamanının saptanmasında cins ve türlere göre bitkilerin gelişme durumu, bu sırada ortaya çıkan botanik özellikleri, fiziksel ve kimyasal durumları ve çevre faktörlerinin bunlar üzerine yapacağı etkiler incelenir. Görüldüğü gibi hasat zamanının tespitine bir çok faktörün etkisi olmaktadır.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Her bölgede yetişen zeytinin farklı özellikleri vardır. Bu da 1 litre zeytinyağı için gereken miktarı özellikle zeytin hamken yani yeşil ve yeterince yağlanmamışken 10 hatta 12 kilograma bile çıkabilir ama 1 litre zeytinyağı için ortalama 5 kilo zeytin gerekir. Yani, 1 kg zeytinden yaklaşık 200 ml zeytinyağı çıkar.
Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri