Ballı zencefilli tavuk hem çok pratik hem de çok lezzetli bir tavuk yemeği. Çin mutfağına ait bir yemek olan ballı zencefilli tavuk, yemek pişirmeye vakit bulamadığınız günlerde de kurtarıcınız olacak.
Özellikle Hint mutfağında bolca kullanılan bir baharat olan zencefil, et yemeklerine ve çorbalara lezzet katar. Et sote yaparken bir tutam toz zencefille bambaşka bir aroma elde edebilirsin. Sebze çorbalarında rendelenmiş taze halini ya da yine toz halini kullanabilirsin.
Daha sonra derin bir kaba 1/2 su bardağı süt, 1/2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı zerdeçal ve tuz koyup, iyice çırpın. Hazırladığınız zerdeçallı karışımı tavukların üzerine yavaş yavaş döküp, karıştırın. Kısık ateşte 2 dakika pişirin. Pişen zerdeçallı tavuk soteyi ocaktan alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz. Yemek soslarına ekleyebilirsiniz.
Bal özellikle tavuk yemeklerine enfes bir tat katan, muhteşem bir sos malzemesi.
İlgili 36 soru bulundu
Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır.
Pişen tavuk etlerinin üzerine 5 yemek kaşığı zeytinyağı, doğranmış soğanı ve sarımsağı koyup, 2 dakika karıştırarak, kavurun. Daha sonra tencereye biberleri ekleyip, 3-4 dakika daha kavurun. Son olarak tencereye doğranmış domates, damak tadınıza göre tuz, karabiber, köri ve kimyon koyun.
-Büyük tencereye tavuk, soğan, havuç, kereviz sarımsak, biber, zencefil, maydanoz, kişniş, tuz ve karabiberi ekleyin.
Bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz.
Zencefil çayı yapmak için 1 sarımsak dişi boyutunda bir parça zencefil yeterlidir. Çay yapacaksanız zencefilin dış kabuğunu soymanız gerekir. 1 su bardağı suya bu miktarda zencefil ekleyip 10 dakika kaynatmalısınız.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Kısık ateşte karıştırarak 5 dakika pişirip tavuğu ekliyoruz. Tavuğun rengi tamamen beyaza dönene dek pişiriyoruz. Bulyonu sıcak suda açıp tavaya ekliyoruz. Zerdeçalı da ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişiriyoruz.
Zerdeçalın keskin tadını biraz bastırmak için yarım çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı bal, biraz da zencefil veya vanilya eklenerek tatlandırılıyor. Bir tutam karabiber eklemek ise zerdeçalın vücut tarafından daha kolay emilmesine yardımcı oluyor.
Kök zencefil daha çok direkt tüketim ve çayı yapılarak kullanırken, toz zencefil hamur işlerinde, yemeklerde ve salatalarda kullanılmaktadır. Toz zencefil ile kök zencefilin kullanım alanları farklı olup, faydalarında ya da zararlarında farklılıklar bulunmamaktadır.
Mutfakta çorba, dolma, et, pilav, sebze yemeği, kurabiye ve keklere gönül rahatlığıyla katılabilir. Zencefilin yanında en çok bal kabağı tercih edilir.
Zencefil, Hindistan ve Çin'de ağırlıklı olarak baharat olarak kullanılmaktadır. Günümüzde de sıklıkla çay olarak değerlendirilmekle birlikte, taze, kuru ve toz hali ile yemeklerde kullanılabilen zencefil yağ, parfüm ve ilaç olarak da değerlendirilmektedir.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Toz zencefiller tıpkı diğer baharat türlerinde olduğu gibi böceklenebilir. Ürünlerin böceklenmemesi için doğru bir şekilde muhafaza edilmesi önemlidir. Toz zencefillerin böceklenme süreleri ortam koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Böceklenen gıdaların en kısa sürede ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
Toz zencefili, balı, susam yağını ve soya sosunu pişen tavuklara ilave edin ve yüksek ateşte 2 dakika boyunca soteleyin. Dilerseniz yanında noodle ile de servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kaynayan tavuk suyundan bir kepçe alarak ılıştırıp yavaş yavaş çorbaya ilave edin. Didiklenmiş tavukları ekleyip 5 dakika daha kaynatın. En son 1 tatlı kaşığı toz zerdeçalı, tuz ve karabiberi ekleyerek servis edin. Afiyet olsun...
Öncelikle tavanın içerisine 2 kaşık sıvı yağ ekleyin. Ardından kuşbaşı doğranmış tavukları ilave edin ve yüksek ateşte soteleyin. Tavuklar pişerken içerisine önceden doğranmış soğanı ilave edin.
Haşlanan tavukların üzerine yağ eklenir ve bir iki dakika kavrulur. Daha sonra üzerine soğan ve sarımsaklar da eklenerek kavrulur.
Yağı tencereye alıyoruz. Yıkanmış, küp küp doğranmış tavuğu tavaya alıyoruz. Tavuk pişince suyunu çıkaracaktır, o su tamamen tavuk tarafından emilince soğanlar ve biberler eklenebilir. (Ben tavukları iyice kızarttım) sonrasında kekik eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri