Küfrün her şeyden önce bir iç dökme eylemi. Mohr bunun, en başta ele aldığı Eski Yunan ve Antik Roma'dan bize kalan miras olduğunu söylüyor. Tabii insanların önem verdiği şeyler üzerinden küfür türetmek de. Bu anlamda Mohr, Romalıların dobra konuştuğunu ve küfrü, imparatorluğun dört bir yanına yaydığını söylüyor.
Bu nedenle İslam, insanı her türlü kemalat ve güzelliğe ulaştıracak emirleri verdiği gibi, her türlü rezillikten ve çirkinlikten götürecek fiilleri de yasaklamıştır. Hangi durumda olursa olsun, sövmek caiz değildir. İster kâfire, ister zalime farketmez; sövmek çirkin bir hareket olup mümine yakışmaz.
Küfür orucu bozan ve kaza orucu tutulmasına sebep olan bir davranış değildir ancak tutulan orucun sevabını azaltmaya neden olur.
Yeter ki samimi olarak, bir daha yapmamak üzere tövbe edilsin. "Peygambere küfredenin tövbesi kabul olmaz." diye bir durum söz konusu değildir. Affedilebilir. Ancak affedecek olan Allah'tır.
Maddede; “(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” denilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Kur'an'da (Âl-i İmrân 3/90) iman ettikten sonra küfre saplanıp inkârda ısrar edenlerin tövbelerinin asla kabul edilmeyeceği belirtilir.
Kuran-ı Kerim'de küfr kelimesi ve türevleri yaklaşık 467 yerde geçmektedir.
Bu konu hakkında diyanet ise şu açıklamayı yaptı: İslam inancına göre küfür ve benzeri hakaret içeren kötü sözler, kötü ahlakın göstergesidir. Bu nedenle oruçlu olana veya olmayana diye ayırmadan herkese haram kılınmıştır.
Kötü söz söylemek, küfür etmek, birini aşağılamak ve yalan söylemek gibi şeyler orucu bozmaz. Çünkü bunlar, orucu bozan şeyler türünden değildir.
"Orucu, yalan söylemek, hile yapmak ve kin tutmak bozar"
Kara, oruç tutmak isteyen kişinin dargın olduğu biri varsa onunla helalleşmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Küfürler, sanırım duyguları göstermek anlamında en dışavurumsal araç konumunda. Küfürler, duyguları ve dürtüleri kontrol eden karmaşık sinirsel ağ olan limbik sistemde işlenir. UCLA'da bilişsel psikolog olan Donald MacKay, "Kelime tabu veya saldırgan ise, bu otomatik olarak amigdalada bir reaksiyonu tetikler" diyor.
Şöyle ki şeriat yasalarına göre kâfirin yaşam hakkı bulunur ancak mürted ölümle cezalandırılır. Ayrıca küfür üzerine yazı yazan kelamcılara göre bir farzı inkâr veya reddetmek, bir sünneti hor ve hakir görmek gibi ayrıntılar da küfür olarak isimlendirilir.
Bu külli kaidelerden hareketle diyebiliriz ki, "küfür ve sövme" dediğimiz, karşıdaki insanları rencide ve rahatsız eden her türlü fiil günahtır ve haramdır. Çünkü Müslümanları rencide etmek haramdır ve insanı günahkâr eder.
Bunun için küfrün sebebi bilinmese de, her gün bir kere, Ya Rabbi, bilerek veya bilmeyerek küfre [kâfirliğe] sebep olan bir söz söyledim veya bir iş yaptımsa, pişman oldum, beni affet demelidir. Böyle tevbe eden muhakkak af olur, Cehennemden kurtulur.
TCK m.216 şu şekilde kaleme alınmıştır:
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hakaret suçlarında yetkili mahkeme ikametinizin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Savcılığa bir şikayet dilekçesi vererek dava açılır. Hakaret suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Kuran-ı Kerim'de küfr kelimesi ve türevleri yaklaşık 467 yerde geçmektedir.
buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.
Görüldüğü üzere, hakaret suçunda önemli olan kişiyi rencide eden, toplum içinde değersizleştiren fiillerin cezalandırılmasıdır. Bir kişiye açık açık “kansız”, “namussuz”,“salak”, “aptal”, “hayvan”, gibi sözler söylemenin hakaret suçunu oluşturacağı kuşkusuzdur.
İslam gıybeti büyük bir günah olarak kabul eder ve Kur'an bunu, kişinin ölü kardeşinin etini yemesine benzetir. Ayrıca kimsenin susması ve gıybeti dinlemesi de caiz değildir.
“Piç; evlilik dışı bir ilişkiyle dünyaya gelmiş, babası belli olmayan çocuk anlamında kullanılmaktadır. Kendisi ahlaksız olmasa bile ahlaksız bir ilişki sonucu dünyaya geldiği için; “aile terbiyesi almamış, arsız, terbiyesiz, yüzsüz” biri sayılarak aşağılanan bir kişiliktir.
Toplumsal olarak hoş karşılanmayan kaba ve istenilmeyen söze küfretme, eylem bağlamında ise küfreden kişiye küfürbaz denilmektedir. Küfürbaz; kaba sövgüleri çok kullanan, ağzı bozuk kişi anlamındadır (TDK, 2019b).
Örneğin; kişinin ölmüş olan yakınına, annesine ya da babasına küfür etmesi gibi ya da şerefine dair hakarette bulunmasıdır (TCK madde 130/1). Ölen bir kimseye beddua edilmesi halinde hakaret etmiş sayılmayacaktır. Yargıtayın yerleşmiş içtihatlarında, beddua hakaret olarak nitelendirilmemektedir.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez.
YARGITAY 18. Ceza Dairesi 2019/8409 Esas 2020/246 Karar sayılı ilamına göre “Lan kel, Keltoş” kelimeleri kaba hitap tarzı niteliğindeki sözler olup, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri