Hafız Mustafa'nın poğaçayı ilk bulan ve imal eden kişi olduğu bilinmektedir. Hafız Mustafa, hamur işi ve tatlıcılık alanında 1926-1938 yılları arasında Avrupa'da 11 adet madalya kazanmıştır.
Bohça olarak Osmanlı mutfağından geldiği düşünülse de aslında Osmanlı'nın İtalyanlar ile ilişkileri başladığı dönemdeki mutfak değiş tokuşu zamanında dilimize girmiştir. 15. Yüzyılda Evliye Çelebi'nin yazılarında rastlanır.
Poğaça kelimesi Türkçe'de "külde pişmiş küçük hamur işi" anlamına gelir. İtalyanca focaccia "külde pişmiş küçük hamur işi" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Geç Latince aynı anlama gelen focacia sözcüğünden evrilmiştir.
Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
İlgili 41 soru bulundu
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
POAÇA MI, POĞAÇA MI POÇA MI? TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı "poğaça" şeklindedir.
İtalyanca focaccia "külde pişmiş küçük hamur işi" sözcüğünden alıntıdır.
Poğaça şeklinde yazılması doğrudur. Poğça, poaça gibi yazılış şekilleri doğru değildir.
Bir poğaça yediğimizde çok hareket etmek zorundayız. Alınan kalitesiz besin örüntüsü bedenimize oldukça zarar verecek. Bir poğaçanın vücudumuzun yakması için tempolu 7 bin 500 adım atmamız gerekiyor" dedi.
argo da makbul olmayan çirkin kız anlamında kullanılan sözdür.
Kaşık kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
bardak - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe bardak “testicik” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bart “su testisi” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Ak ekiyle türetilmiştir.
Hamuruna tereyağı, süt ya da yumurta eklenen ekmekler ve hamur işleri maalesef vegan beslenmeye uygun değiller.
Garson kelimesi Fransızca kökenlidir.
Yeni Yunanca flamúri φλαμούρι "çiçekleri tıpta kullanılan bir ağaç, tilia" sözcüğünden alıntıdır.
poğaça yazılır, günlük kullanımda a sesi çoğunlukla yutulur. bu nedenle poğ'ça olarak okunur.
1 adet poğaça 65 gram kadardır. Bu gram hesabı poğaçanın büyüklüğüne göre değişir. Günlük her sabah 1 adet poğaça tüketildiğinde yaklaşık olarak 225 kalori alınmış olur.
Bu kelime, pek çok kişi tarafından kiprik şeklinde yazılıyor. Bunun sonucunda da ciddi bir yazım yanlışı ortaya çıkıyor. Yazım yanlışını önlemek isteyenler ise, kelimelerin doğru yazılışına TDK yazım kılavuzundan bakabiliyor. TDK sözlüğüne göre bu kelimenin doğru Yazılışı ise, kirpik şeklindedir.
TDK imla kılavuzu eşek kelimesini tek Ş harfiyle yazmaktadır. Dil Derneği de aynı yazımı önermektedir.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Birçok tarifte de bunun altı aslında pek çizilmiyor. Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor.
1 adet poğaça 65 gram kadardır. Bu gram hesabı poğaçanın büyüklüğüne göre değişir. Günlük her sabah 1 adet poğaça tüketildiğinde yaklaşık olarak 225 kalori alınmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri