National Geographic'in de değindiği rivayetler burada başlıyor. Pek çok kaynak der ki ilk modern restoran Paris'te 1760 yılında Boulanger adlı biri tarafından açıldı.
İlk kez kim bir mekana restoran adını verdi? Yıl 1760. Fransa'nın başında XV Louis var. Boulanger isimli bir mutfak ustası çıktı ve tedavi edici ve müthiş besleyici olduğu iddiası ile hazırladığı çorbaları sunduğu mekanlar açtı.
Guiness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en eski restoranı olarak tanınan, İspanya'nın başkenti Madrid'deki 295 yıllık "Botin" adlı restoran, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu sosyoekonomik sorunlara karşı ayakta kalmaya çalışıyor.
Anadolu topraklarında açılan ilk restoran 1888'de İstanbul'da Galata'da hizmete başlayan –daha sonra adını Adullah Efendi olarak değiştiren‐ Türkiye'de Restorancılığın Gelişimi Viktorya'dır.
İlgili 40 soru bulundu
Lokanta kelimesi, Türkçeye İtalyanca locanda sözünden girmiştir. Restoran sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir sözcük (Fransızca: Restaurant) olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen restaurer kökünden gelmektedir.
Peki restoran adı nereden kaynaklandı? 1760 yılında XV. Louis dönemi Fransa'sında Boulanger adlı kişi sağlığa iyi geldiği ve süper besleyici olduğunu iddia ettiği çorbalarını sunduğu dükkanlar açtı ve bunlara restore eden (tazelik, dinçlik veren) anlamına gelen restaurers adını verdi.
Restoranlar bugünkü konseptinden farklı olarak tamamen zenginlere hizmet veren mekanlar olarak ortaya çıkmıştı. Tarihi kaynaklara göre ilk restoran kavramı 1700'lü yıllarda Fransa'da ortaya çıkıyor. Boulanger sağlığa iyi geldiğini düşünerek çorbalarını restoran konsepti adı altına satmaya başladı.
1. NOMA (KOPENHAG, DANİMARKA)
2021 yılının birincisi, yine Danimarka'dan Noma isimli restorandı, dolayısıyla Danimarka iki yıl üst üste dünyanın en iyi restoranına ev sahipliği yapan ülke oldu.
1760 yılında XV. Louis dönemi Fransa'sında Boulanger adlı kişi sağlığa iyi geldiği ve süper besleyici olduğunu iddia ettiği çorbalarını sunduğu dükkanlar açtı ve bunlara restore eden (tazelik, dinçlik veren) anlamına gelen restaurers adını verdi. Kendi dükkanını da restorante olarak adlandırdı.
İlk kafenin (kahvehane olarak) 1550'lerde İstanbul'da ortaya çıkmasından sonra 1600'lerde İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere'de kafeler açılmaya başlandı.
Türkiye 3.800'den fazla otele, 150.000'den fazla restorana, kafeye ve sayıları giderek artan fast food dükkanlarına ev sahipliği yapıyor.
Alınan karara göre kademeli normalleşme uygulaması 17 Mayıs 1 Haziran tarihleri arasında uygulanacak ve bu süre içerisinde kafe, lokanta ve restoran gibi yeme içme yerleri paket ve gel al servis ile hizmet verecek.
İlk lüks restoran açılıyor!
Bundan tam 240 yıl öncesine, 1782 Paris'ine uzandığımızda, Fransız mutfağına getirdiği düzenlemelerle bugünlere mal olmasını sağlayan şef Antoine Beauvilliers, La Grande Taverne de Londres'i açtı.
Fransızca restaurant "1. canlandırıcı, güç veren, tonik [esk.], 2. lokanta" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca restaurer "onarmak, yenilemek" fiilinden türetilmiştir.
Uçucu mutfak tavrı ve olağanüstü İngiliz mutfağı ile tanınan Gordon Ramsay, tartışmasız dünyanın en ünlü şefidir. Kariyeri boyunca 16 Michelin yıldızı ile ödüllendirilmiş olmasına rağmen, şu anda yedi Michelin yıldızına sahip.
DANİLO ŞEF'İN RESTORANI NEREDEDİR? Masterchef Danilo Şef'in yeni restoranı İstanbul'daki Vadistanbul'da açıldı. Yeni restoranın adı Filo D'olio oldu. Bu restoranda daha çok İtalyan mutfağı bulunuyor.
Dünyada 480 restoranın Michelin Yıldızı bulunuyor. Bunların 349'unun tek yıldızı var. 81 restoranın 2 Michelin Yıldızı, 50 restoranın ise 3 Michelin yıldızı bulunuyor. Bu yıldız o kadar değerli ki Avrupa'nın gastronomi merkezlerinden Londra'da bile faaliyette 3 yıldızlı 3 tane restoran bulunuyor.
Restoranlar özelliklerine göre; geleneksel ve özellikli restoranlar olarak iki kısımda incelenebilir. Geleneksel restoranlar ise; lüks restoranlar, büyük ölçekli restoranlar ve mom ve pop (kafeterya tarzı) restoranlar olarak üç gruba ayrılmıştır.
Kelime anlamı olarak restoran da, lokanta da yemek pişirilip satılan yer anlamına gelmektedir. Restoran kelimesi dilimize Fransızcadan, lokanta kelimesi ise, İtalyancadan geçmiştir. Günümüzde lokantalar, genellikle restoranlardan daha uzun süre açık olan ve fiyatları restoranlara nazaran daha ekonomik olan yerlerdir.
İlk menü fikri ise 1541 yılında Brunswick Dükü Henry'nin sevdiği yemeklerin listesi yapıldıktan sonra ortaya çıkmıştır.
Damak tadına önem veren ve değişik tatlar peşinde olanlar Hiç Lokanta'nın görkemli kapısından içeri giriyor. Mekanın sahibi Duygu Özerson Elakdar ile zaman zaman gastronomi etkinliklerinde karşılaşıyorum. İşini çok seviyor, 60 bin zeytin ağacı var. Restoranda yediğiniz ürünlerin çoğu kendi üretimleri.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Gastronomlar sadece şeflerden oluşmaz. Restoran sahibi, servis sanatları uzmanı ya da bu konuda eğitim görmüş bir mutfak uzmanı da gastronom olabilir.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre bu kelime ''restoran'' olarak yazılmalıdır. Aşağıda cümle içinde doğru yazılmış örneklerine de ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri