Kemikli etleri yarım saat suda bekletin kanı çıksın. Sonra iyice yıkayıp süzün. Düdüklü tencereye alın üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edip defne yaprağı ekleyin . Kapağını kapatıp düdüğü çaldıktan sonra altını kısıp kısık ateşte 1 saat pişirin.
Kemikli etimizi tenceremize koyalım üzerine 3 bardak suyumuzu koyup ateşe koyalım . Kaynamaya çıkınca kısık ateşte veya düdüklü tencerede pişirelim. Pişen etlerin suyu kalmışsa süzelim ,sana margarinimizi ete ilave edip tavada arkalı önlü kızartalım. İster pilav ile ister sade servis edebilirsiniz.
Düdüklü tencereyi güzelce ısıtın, içine etleri alın ve üstüne de kuyruk yağını ilave edip, 5 dakika bu şekilde kavurun. Ardından yarım su bardağı sıcak suyu ekleyin ve düdüklü tencerenin kapağını kapatıp, altını kısın. Bu şekilde 20-25 dakika pişmeye bırakın.
İlgili 15 soru bulundu
Gerdan türündeki et de kıyma için kullanılır. Kemikli et türleri olan kuzu gerdan ve kuzu kol ile kemikli et yemekleri yapılabilir.
Etiniz oda ısısındayken (buzlu ve donmuş şekilde olmamalı) bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine su ilave edin. Ocağın üzerine alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Eğer kemikli ya da büyükçe bir etiniz varsa suyu ekleyip ocağın üzerine aldıktan sonra ara ara kontrol ederek 1 - 1,5 saat arasında pişirin.
Elinizdeki et kemikli yapıya sahipse, bu kemikler etin pişme süresini uzatacaktır. Bunun için sizlere düdüklü tencere kullanmanızı önereceğiz. Düdüklü tencerenin içine girecek şekilde etleri yerleştirin ve etlerin üzerini geçecek şekilde su ekleyin.
Biftek hayvanın az sinirli bölgesinden çıkarılan, tava ya da ızgara üzerinde kısa sürede pişirilebilen yumuşak ete denilir. Bonfile, antrikot, dana pirzola, kontrfile, T-bone, Porterhouse, döş, kürek gibi etlerin hepsinden biftek hazırlanabilir. İyi bir ete asla ağır marinasyon yapmamalı ve onu çok pişirmemelisin.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Üstüne tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve bir limon suyunu ilave ediyoruz ve son olarak malzememizin üzerini iki parmak aşacak kadar kaynamış suyumuzu koyup kapağını kapatıyoruz.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Kesilen kurbanın etlerini ayırdıktan sonra kalan kemikleri iyice sıyırın ve daha sonra kullanmak için kalın poşetlere koyup dondurucuya atın. Bütün yıl tüketebileceğiniz kemiklerin suyuna çorba ya da yemek yapabilirsiniz. Böylece bağışıklık sisteminizi güçlendirip hastalıklara karşı tam bir şifa deposudur.
Kemik suyunu doğrudan içebileceğiniz gibi yemeklerinizi lezzetlendirmek için de kullanabilirsiniz. Özellikle pilav ve çorbalar için inanılmaz bir lezzet vericidir. Bunun dışında herhangi bir yemeğe de kemik suyu ekleyebilirsiniz. Özellikle çok az suyla ya da susuz pişirilen sebze yemeklerine ayrı bir lezzet katacaktır.
Kemik suyuyla hem lezzeti hem de vücuda faydası daha da artacak, yanında pirinç pilavıyla ya da klasik bir çoban salatayla sofraya çıkıp o masayı bir anda ziyafet sofrasına dönüştürecek yemekler onlar.
10) Ziyafet Sofralarının Vazgeçilmezi: Nohutlu Pilav
Et sote yanında ne yenir sorusuna verilebilecek ilk cevap pilavdır. Hatta artık gelenekselleşen yemeklerimizden biri haline gelen nohutlu pilav, en çok et yemeklerinin yanına yakışır.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır.
Düdüklü tencere yerine normal tencere kullanacaksanız, etlerin yarısına kadar su koymanız gerekmektedir. Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır. Düdüklü tencerede kemikli et yemeğini servis tabaklarına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kemik suyunu kesinlikle yüksek ateş üzerinde kaynatarak pişirmeyin. Çünkü çok kısık ateşte piştiği zaman buharlaşma az olacaktır. Buharlaşmanın az olması da su kaybının minimumda kalmasını sağlayacaktır. Et suyunun pişme sürecinde üzerinde köpükler oluşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri