Kolostrum sütü, doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süttür, diğer ismi ağız sütüdür. Bileşimi normalden farklıdır ve sarımsı renkte hafif tuzlu ve tatlıdır. Normal sütle karıştırılmamalıdır. Bileşiminde yüksek oranda protein ve bağışıklık kazandıran immünoglobulin içerir.
Uzmanlara göre 2 yaşına kadar bebekleri anne sütü ile beslemek bebeklerin sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir. Doğumdan hemen sonra salgılanmaya başlayan anne sütüne kolostrum denir. Halk arasında ağız sütü olarak da bilinen kolostrum annenin salgıladığı ilk süttür.
Kolostrum, annenin vücudunun doğum öncesinde, yani hamileliğin son günlerinde ve doğumdan hemen sonra üretmeye başladığı, yoğun kıvamlı ve altın renginde olan ilk anne sütüdür. Bebeğin doğduktan sonraki ilk birkaç gün boyunca alabileceği en değerli besin olarak kabul edilir.
Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir. Çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op.
Kolostrum, bir diğer adıyla da “Ağız sütü” olarak ifade edilen emzirme başlangıcında gelen ilk süttür. Kolostrumun içeriği henüz gebelik döneminde anne vücudu tarafından hazırlanmaya başlar. Doğumun ardından salgılanan bu ilk süt kıvamlı, yoğun, az ve sarı bir süttür.
İlgili 34 soru bulundu
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Kısacası kolostrum bebek doğduktan sonra ilk 5 gün içerisinde salgılanır. Kolostrumun gelme süresi doğumdan sonra yaklaşık ilk 3-5 gündür.
Keçi sütü; vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süttür. Keçilerin diğer süt veren hayvanlardan daha az süt vermesinden dolayı oldukça zor bulunan, laktoz oranı bakımından yüksek proteine sahip, değerli besin öğeleri içeren keçi sütümüzü şubelerimizden temin edebilirsiniz.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir. Bu süreç ''sütün gelmesi' olarak bilinir.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir. Bebeğin sakinleşmesine ve doymasına yardımcı olur. Ayrıca yağ içeriği yüksek olduğu için bebeğin kilo almasını sağlar.
İlk birkaç gün çok az miktarda gelen kolostrum, pompayla sağılır.
Almanya'da bulunan kil biberonlar, 5.000 yıldan daha uzun bir süre önce anne sütünü ve zayıf çocukları desteklemek için kullanılmış olabilir.
Süt keseciklerine elle masaj yaparak bastırın. Göğsün etrafında C şekli olacak şekilde tuttuğunuz elinizin parmaklarını göğüs ucuna doğru hafifçe sıkın. Elinizi göğsünüzden çekmeden hafifçe sıkmayı bırakın. Birkaç sıkmadan sonra süt akışı başlayacaktır.
Kolostrum sütü, doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süttür, diğer ismi ağız sütüdür. Bileşimi normalden farklıdır ve sarımsı renkte hafif tuzlu ve tatlıdır. Normal sütle karıştırılmamalıdır. Bileşiminde yüksek oranda protein ve bağışıklık kazandıran immünoglobulin içerir.
Dr. Burçak Erzik, "Sezaryen doğumda anne sütü doğumdan 2 gün sonra akıcı ve verimli hale gelmektedir. Her iki doğum şeklinde de doğumdan sonra yaklaşık 6 saat içinde anne memesinden ağız sütü de denilen kolostrum gelmektedir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Emzirme Süresi Nasıl Ayarlanmalı? Genellikle bebekler 5 -10 dakika bir memeyi emerek doyar ve uyurlar. Her iki memenin toplam emzirme sürecinin 5-20 dakika olması bugün kabul edilen görüştür. İlk günler her iki memeden 5 dakika verilmesi yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri