York Üniversitesi Biyologları, ilk evcilleştirilen tavuğa dair bulgular saptadı. Araştırmacılar, menşei Çin olan 10.000 yıllık tavuk fosillerinden bir dizi mitokondriyal DNA elde etti.
Çok eski çağlarda yumurtlama kabiliyeti olan bazı canlılar, kademeli olarak ata-tavuk ve sonra da ata-tavuk yumurtaları yarattılar. Bu yumurtaların birinde, selektif avantaja sahip olan bir DNA değişikliği oldu. Böylelikle ilk tavuk var oldu ve ilk tavuk yumurtalarını var etti. Bu durumda, teknik olarak tavuk ilktir.
Uzmanlar, 89 ülkede 600'den fazla bölgede bulunan tavuk kalıntılarını yeniden değerlendirdi. Kesin bir evcil tavuğun en eski kemiklerinin, merkezi Tayland'daki Neolitik Ban Non Wat'ta olduğunu ve MÖ 1650 ile MÖ 1250 arasına tarihlendiğini buldular.
tavuk (gallus gallus domesticus), insanların 4-5 bin yıl önce güney asya'da yetiştirmeye başladığı vahşi gallus gallus kuşunun soyundan geliyor. bilim insanları, vahşi ve insanlardan uzak durmaya dikkat eden bir kuşun nasıl tavuğa dönüştüğünü anlamak için avrupa'daki çeşitli kazı alanlarından toplanan 200-3200 yıllık ...
Tavuk, "yumurta"dan çıkmıştır çıkmasına ama... İlk tavuk, bir tavuk yumurtasından mı çıkmıştır; yoksa ilk tavuk yumurtası bir tavuktan mı çıkmıştır? Soruyu basit mantıkla düşünecek olursak, aslında cevap basit. Kuluçkaya yatan hayvanlar, tavuklar var olmadan çok önce varlardı, yani mantıken yumurta tavuktan önce vardı.
İlgili 44 soru bulundu
Horoza sormuşlar: “Yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan?” Horoz da cevap vermiş; “Ben polemiğe girmem yapıştırır geçerim, ben horozum!” İşte...
Araştırmalar sadece tavuğun ilk evcilleştirildiği yerin Çin olduğunu söylemekle kalmıyor aynı zamanda bugün dünyadaki önemli kanatlı türlerin ve tarım için önde gelen hayvanlardan sığır, domuz, keçi, koyun gibi hayvanların da evcilleştirildikleri ilk yerlerden birinin Çin olduğunu söylüyor.
Tüm kuşlar gibi, tavuklar da dinozorlardan evrimleşmiştir (ve hâlâ dinozordurlar).
Yürütülen önceki çalışmalarda, tavukların 10.000 yıl öncesine kadar Çin'de, Güneydoğu Asya'da veya Hindistan'da evcilleştirildiği ve tavukların Avrupa'da 7.000 yıldan uzun süredir mevcut olduğu öne sürülmüş.
Marmara ve İç Anadolu Bölgesi de kümes ve küçükbaş hayvancılığının en geliştiği bölgeler arasındadır. Marmara Bölgesinde nüfusun yoğun olması tavuk eti ve yumurta üretiminin artmasını sağlamıştır. En çok tavuk ve hindinin bulunduğu şehirler ise Tekirdağ ve Kırklareli'dir.
Dünya üzerindeki tavuk nüfusu insan nüfusunun tam üç katıdır. 22.5 milyar tavuk.
Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar. Tavuklar, hareketi izlemelerine yardımcı olan ek bir çift koni yapıya sahiptir.
Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Tam olarak bu sebeple, ilkin tavuklar da dahil olmak üzere tüm tavuklar da öyle... Bu da, sorumuzun cevabını tartışmasız bir şekilde vermektedir: yumurta, tavuktan önce evrimleşmiştir, dolayısıyla tavuk, yumurtadan çıkar. İşte, paradoks çözüldü!
Horozlar yumurtlamaz. Horozların fizyolojilerinde yumurta, yumurtlama için gerekli mekanizma da yoktur.
Sürüngenlerin bir kolu dinozorlara evrimleşmiş, bu koldan ayrılan bir grup da kuşlara ve nihayetinde tavuklara evrimleşmiştir. Dolayısıyla bu soy hattı boyunca her canlı bir yumurtadan çıkmıştır. Tam olarak bu sebeple, ilkin tavuklar da dahil olmak üzere tüm tavuklar da öyle...
Bu tür olayların genellikle tavuklarda ilk yumurtlamaya başladıkları dönemde görüldüğünu belirten Gül, şunları söyledi: 'Tavuk horoza, horoz da tavuğa dönüşebilir. Ancak bu olay çok ender görülen bir durumdur. Çünkü 1.5 yıl yumurta veren bir tavuğun horoza dönüşmesi nadirdir.
Evet, bu seksobiyoloji dersinden önce ne diyorduk? Horoz, döllediği tavuğun bir başka horozla cinsel ilişkiye girmesini engellemek için, tavuğu tekrar döller gibi yaparmış! Üstüne çıkar, orgazm olur gibi yapar ama sperm bırakmazmış.
Hiç de aptal değil. Tavuklar hiç de hak etmedikleri bir şekilde aptal sayılıyor. Oysa bu kuşlar hemcinslerini farklı durumlara karşı, farklı seslerle uyarma yeteneğine sahip olduğu gibi, aynı zamanda oldukça kapsamlı bir mekan ve zaman algısına da sahip. Bu hayvanlar ayrıca diğerlerinin duygularını da paylaşabiliyor.
bulursan neden olmasın. caizdir, yenilmesinde bir sakınca yoktur.
O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış. Günümüz timsahları ise prehistorik Deinosuchus ailesinden geliyor.
Dünyanın da en büyüklerinden biri olduğu bildirilen dinozor fosilinin 92 ila 96 milyon yıl önce yaşayan ve Titanozorlar olarak bilinen, bitki yiyen Australotitan cooperensis türü olduğu belirtildi. Kemik incelemelerinde boyunun 25 ila 30 metre olduğu tespit edilen dinozorun ağırlığının ise 67 ton olduğu belirtildi.
Ama Guinness Rekorlar Kitabı'ndan tavukla ilgili bir gerçeği öğreniyoruz. Dünyanın en uzun sureli yaşayan tavuğu İngiltere'deymiş. 16 yaşına kadar yaşamış.
tavuk - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe takaġu “kuş, özellikle kümes kuşu” sözcüğünden evrilmiştir. Moğolca takiyan (aynı anlamda) Türkçeden alıntı olmalıdır.
İlk Avustralyalılar, Uçamayan Büyük Kuşların Yumurtalarını Yedi. Avustralya'da bulunan yumurta kabuklarından elde edilen proteinler, kıtanın ilk insanlarının dev kuşların yumurtalarını yediğini doğruluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri