Eldeki bilgilere göre, Kur'an'ın baştan sona kadar tefsir edilerek yazılan ilk tefsir kitabı, Mukâtil b. Süleyman'ın bu dönemde yazılmış olan “Tefsîru Mukâtil b. Süleyman” adlı eseridir.
İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır. Tefsirciler tarafından ilk müfessir kabul edilen Muhammed, Kur'an'ı yine Kur'an ile tefsir etmiştir.
İslam alemi ve Müslümanlar açısından çok büyük öneme sahip olan Camiul Beyan ve Tarihu'l Ümem Ve'l Mülük adlı eserleriyle bilinen büyük tefsir, hadis, tarih ve fıkıh alimidir İmam Taberi. Asıl adı Ebû Ca'fer Muhammed b. Cerîr b. Yezîd el-Âmülî et-Taberî el-Bağdâdî'dir.
İlk başta hadis ilminin bir kolu olan tefsir rivâyetleri, Mukâtil b. Süleyman (ö. 150/767) ve Ferrâ (ö. 207/822) gibi âlimlerin bu alanda eserler yazmaya başlamalarıyla müstakil bir ilim haline gelmiş ve bu alanda eserler yazılmaya başlanmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Kur'an'ın Hz. Peygambere nazil olması ve Kur'an'ı açıklamak için bizzat Allah tarafından görevlendirilmiş olamsı onun tefsirini önemli kılmaktadır. Hz. Peygamber Kur'an'ı farklı şekillerde tefsir etmiştir.
Taberî,(ö. 310) tefsir alanında tanınmış bir alim olduğu gibi, aynı zamanda İslam dünyasının en tanınmış tarihçisidir.
İmam-ı Azam, İmam-ı Şafii, İmam-ı Malik ve Ahmed bin Hanbel, İmam-ı Gazali, Süyuti, Necmeddin Ömer-i Nesefi, Fahreddin er-Râzî, Kadı Beydavi, Seyyid Şerif Cürcani, İbn Kesir.
100'den fazla tefsir ve meal var, Kur'an-ı Kerim'den söz eden, usulü tefsir, Kur'an tarihi, Tecvid, esbabı nüzul gibi daha binlerce kitap var.
Mustafa Kemal Atatürk halkın yeni devrimlerden sonra dini kaynakları, Türkçeye çevrilmiş kitaplardan okunmasını arzuluyordu. Bu amaç doğrultusunda Kuran'ın meali için Mehmet Âkif Ersoy'u, Buhari Hadis kitabı için Babanzade Ahmed Naim'i, Kuran Tefsiri içinse Muhammed Hamdi Yazır'ı görevlendirdi.
Halkımız, eğitim seviyeleri ne olursa olsun tefsirleri bilgi kaynakları olarak görmelidirler. Bu takdirde Fahreddin er-Râzî'nin, Kurtubî'nin, Şevkânî'nin, Elmalılı Hamdi Efendi'nin, Seyyid Kutub'un, Mevdûdî'nin ve Süleyman Ateş'in tefsirleri bizi Kur'ân'ın âyetlerini açıklama bakımından mutlak doğrulara götürmez.
Atatürk'ün Diyanet İşleri Başkanlığına verdiği talimatı üzerine yazdırıldı. 1925'te Diyanet İşleri Riyaseti Kur'an'ı çağın icaplarına göre yeniden tefsir edebilecek birine görev vermek istemiştir. Bu görev, Atatürk'ün talimatı üzerine Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'a verildi.
Günümüze ulaşan en eski elyazması Türkçe meâl Şirazlı Hacı Devletşah oğlu Muhammed'in istinsah ettiği (1333) meâlidir ve Türk-İslam Eserleri Müzesi'ndedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan meal kelimesi, bir metnin ya da olgunun anlamı demektir. Fesr kökünden türetilmiş olan tefsir sözcüğü ise bir şeyi açıklığa kavuşturmak, detaylı bir şekilde açıklamak ve yorumlamak anlamına gelir. Dinimizde her iki kelime de sözlük değil terim anlamında kullanılır.
Cumhuriyet devrine ait ilk tefsir Konyalı Mehmed Vehbi Efendi'nin (ö. 1949) Hülasatü'l-Beyân adlı eseridir.
Kur'an'ı baştan sona kadar tefsir eden ilk müfessir. Kur'ân-ı Kerîm âyetlerini açıklamayı ve yorumlamayı ifade eden terim; Kur'an âyetlerini yorumlama ilmi ve bu alandaki eserlerin ortak adı.
Resûlullah yer yer ashabın yanlış anlama ve yorumlamalarını tashih etmekte, yer yer doğrudan bir âyeti veya sûreyi yorumlamakta veya kapalı bir noktasını açıklamakta, bazan da sorulara cevap mahiyetinde Kur'an'ı tefsir etmektedir.
İçtimai tefsir ekolü son zamanlarda ortaya çıkan bir okuma metodudur. Asıl amacı; Kuran'ı hayat ile bütünleştirmek ve İslam'ı çağa uygun bir şekilde tecdit ve ıslah etmektir. Kurucusu Mısırlı âlim Muhammed Abduh'tur (1849-1905).
Bu müfessirler Taberî (v. 311/923), Semer- kandî (v. 375/985), Sa'lebî (v. 427/1035), Beğavî (v. 516/1122), İbn Atiyye (v. 542/1148), İbn Kesîr (v. 774/1372), Se'âlibî (v. 875/1470) ve burada ed-Dürrü'l-mensur'un müellifi olarak Suyûtî (v. 911/1505), ismi geçmektedir.
O tanıma göre “Tefsir, Kur'an'ın anlaşılması, manalarının beyan edilmesi, hüküm ve hikmetlerinin istihraç edilmesiyle uğraşan; bunun için nahiv, sarf, beyân, usûl-i fıkıh, kıraat, esbâb-ı nüzul, nâsih ve mensûh gibi ilimlerden yardım alan bir ilimdir.” (Suyûtî 1996: II/1191).
Tefsir yüksek lisans programı, Kur'an-ı Kerim'in anlam ve yorumunu inceleyen bir programdır. Bu program, Kur'an'ın ayetlerinin anlamını ve anlamlarını keşfetmeyi amaçlayarak, Müslümanların İslam dinine daha iyi anlayış kazanmalarını hedefler.
Ayıntâbî Mehmed Efendi'nin (ö. 1111/1699) Kur'ân-ı Kerîm'in ilk Türkçe matbu tefsiri olan eseri. Mehmed b. Hamza ed-Debbâğ Ayıntab'da doğdu. Ayıntâbî ve Sivâsî nisbeleriyle, ayrıca Tefsirî Mehmed Efendi lakabıyla anılır.
Böylelikle Kur'an ve temel hadis kitaplarının Türkçeye çevrilmesi için Diyanet İşleri Riyâseti görevlendirildi. Dönemin Diyanet İşleri Reisi Rifat Börekçi ve yardımcısı Ahmet Hamdi Akseki'nin ısrarları ile meâl görevi Mehmed Akif Ersoy'a, tefsir görevi de Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'a verildi.
Bu ilk tercümeler, "satır- arası" kelime kelime tercümeden ziyade, tefsirli tercüme şeklinde yazılmışlardır. sûrelerinin tefsirleri gibi. Bu kısa sure tefsir nüshalarının bugün bilinen en eskisi, Burdur kitaplığında 1234 numarada kayıtlıdır. Bu tefsir, 826/1422 tarihinde istin- sah edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri