Menkul; Arapça kökenli bir kelimedir ve sözlük anlamı olarak taşınabilir demektir. Hukuki olarak bu kavram, bir yerden başka bir yere taşınabilen malları tanımlamak için kullanılır.
Menkul,arapça kökenli bir kelimedir ve sözcük anlamı olarak taşınabilir demektir.Yani taşınabilir niteliğe sahip ,ekonomik kıymet ifade eden ve paraya çevrilmesi yada parayla ifade edilmesi mümkün olan kıymetli materyallere denir. Örneğin;araba,uçak,telefon,motor,televizyon….
Menkul, bir yerden bir yere taşınabilir mal anlamına gelir. Bu manada menkul kıymetlerden anlamamız gereken, yatırım aracı olarak kullanılması mümkün, taşınabilir kıymetli evraklardır. Menkul kıymetlerin çıkarılabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alınması, belli bir tutarı temsil etmesi gerekir.
Türk Dil Kurumu açısından baktığımız zaman bu kelimenin Türkçe karşılığı, 'Bilinmeyen, bilinmedik' şeklinde öne çıkıyor.
menkul - Nişanyan Sözlük. Arapça nḳl kökünden gelen manḳūl منقول “nakledilen, taşınan, anlatılan” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Menkul kıymet kelimesinin anlamı, yatırımcılar ve ekonomiyle ilgilinen kişiler tarafından sorgulanmaya başladı. Hisse senetleri, tahviller ve banka banoları değerli yatırım araçları, menkul kıymetler arasına girmektedir.
şeyhin kerameti kendinden menkul TDK sözlük anlamı şu şekildedir: büyük işler gördüğünü söyleyen birinin sözüne inanılmadığını anlatmak için söylenen bir söz.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit oturmak ve yatmak için kullanılan tahta seki sedir şeklinde anlatılır. Genellikle üzerine bir şilte sevilmek suretiyle bu amaç altında kullanılır.
Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde yer alan bilgilere göre “ketumiyet” ağzı sıkılık anlamına geliyor. Yani iş ilanlarında karşılaşılan özellikler arasında bulunan ketumiyette kişinin ağzının sıkı olması isteniyor.
Peyda kelimesinin TDK sözlüğüne göre anlamı açık, belli olan demektir. Bunun yanı sıra peyda kelimesi ortaya çıkmak şeklinde de anlamlandırılıyor. Peyda Olmak Ne Demek? Peyda olmak demek kendini göstermek, oluşmak, ortaya çıkmak, belirmek demektir.
Bu bağlamda akıllı telefon, tablet, bilgisayar, televizyon, otomobil gibi taşınabilen ve nakit paraya çevrilmesi mümkün olan tüm mallar menkul mallar olarak ifade edilir. Ayrıca belirli bir parasal değeri olan ve birer yatırım aracı olarak kabul edilen kıymetli evraklara da menkul kıymetler adı verilir.
Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük'te “kerameti kendinden menkul” ifadesi; sahip olduğu nitelikleri abartarak söyleyen kimse için kullanılan bir söz, şeklinde tanımlanıyor… “Şeyhin kerameti kendinden menkul” deyince de aslında benzer bir anlam kastedilmektedir…
6183 sayılı Kanunun “İkinci Kısım ikinci bölümü” menkul malların haczi ve satışını düzenlemektedir. Menkul mallar, bir yerden başka bir yere taşınabilen mallardır. Menkul mallar haciz tutanağı ile hacz olunur. 6183 Sayılı Kanunun 77 inci maddesinde menkul malların haczi düzenlenmiştir.
Gayrimenkul ile menkul arasındaki en temel ve önemli ayrım ise gayrimenkul olarak ifade edilen varlıkların taşınmaz nitelikte olmasıdır. Değerli ve taşınmaz olan her bir yapı, gayrimenkul olarak tanımlanabilir. Arsa, bina, ev ve bunun gibi unsurlar gayrimenkul mallara örnek olarak gösterilebilir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesinde menkul sermaye iradı; “Sahibinin ticari, zirai ve mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilebilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kâr payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.”
Menkul kıymetler, kâr payı elde etmek ya da kısa süreli fiyat artışlarından faydalanarak kazanç sağlamak amacıyla edinilen ve belirli bir süre elde tutulan hisse senedi, tahvil, kâr-zarar ortaklığı belgesi ve finansman bonosu gibi iktisadi kıymetlerdir.
Kesb, kazanmak, anlamına gelirken, iktisap sözcüğü de kâr elde etmek anlamına gelir. Bu kelime genellikle aşırıya kaçmamak ve tasarruf etmek anlamına gelen iktisat ile birlikte kullanılır.
[1] Bir konu hakkında bilgi sahibi olarak, kişileri yönlendirme olayı.
-Ketum; sır saklayan, ağzı sıkı demektir. TDK'ya göre de ketum kelimesi, ağzı sıkı anlamını taşır. "Ahmet, çok ketum bir insandır, ondan laf alamazsın."
Nispet yapmak bir deyim olarak kullanılmaktadır. Nispet yapmak deyiminin kelime anlamı ise karşısındaki kişiyi kızdıracak veya üzecek şekilde yapılan gösterişleri kapsamaktadır.
Türk Dil Kurumuna göre, elmacık kemiklerinin üstünde yer alan, kemik, kas dokusu ve deri altı yağından oluşan bölgeye şakak denir.
Yeis kelimesi genel anlamı itibariyle Türk Dil Kurumu üzerinden, 'Umutsuzluktan doğan karamsarlık, üzüntü' biçiminde ele alınarak kullanılır. Kişinin yaşadığı herhangi bir umutsuzluk ile beraber ruhsal durum üzerinden yaşanan olay şeklinde de ifade etmek mümkün.
Bu kelime genellikle, kaybedilen ya da gözden çıkarılan bir şeyin yerine başka bir şey getirmek anlamında kullanılır. Kelimenin diğer anlamı ise bir yeri mesken edinmek ve oraya yerleşmektir. Mukim ise, ikame eden, yerleşen ve bir yeri vatan edinen kimse manasına gelir.
Türk Dil Kurumu'na göre "gayrimeskun" kelimesinin anlamı "boş, ıssız, şenliksiz olan" şeklinde belirlenmiştir.
Bir şeyin taşıdığı değere ya da fiyatına kıymet denir. Dilimize Arapçadan geçen kıymet kelimesi, ülkemizde kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. Bu sözcük, bir kişiye has olan üstün nitelik manasında da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri