İlk vizeniz 15 günlükken, ikinci vizeniz iki aylık olacak, üçüncü başvuruda alacağınız süreyse 6 aya çıkacak. Hangi ülkeye seyahat edecekseniz, oranın konsolosluğuna başvurun.
Vize başvurusunun sonuçlanma süresi genellikle 3-15 iş günü içerisindedir. Fakat ülkelere ve kurumların yoğunluğuna bağlı olarak sürelerde farklılık olabilir. Bu nedenle başvuruların geciktirilmemesi önem taşımaktadır.
Schengen Vizesi ile 180 günlük zaman diliminde 90 günü geçmeyecek şekilde Schengen Bölgesine kısa süreli seyahatler yapılabilir. Bu hesapla, iki yıllık bir vize (C 2) ile 4 kez 90 günlük seyahatte bulunulabilir, fakat en geç kesintisiz 90 günün sonunda Schengen Bölgesinden çıkış yapılmalıdır.
- Her türlü vize başvurularında, dış temsilciliklerimizce en fazla 90 gün ikametli vize verilmekte olup, 90 günden fazla ülkemizde kalmak isteyen yabancıların İl Göç İdaresi Müdürlüklerine “Kısa Süreli İkamet” başvurusunda bulunarak ikametlerini uzatabilmeleri mümkündür.
180 günlük zaman diliminde 90 günü geçmeyecek kısa süreli seyahatler için gerekli vize türüdür.
İlgili 16 soru bulundu
Schengen vizesinin en rahat alındığı ülke hangisi? 2020-2023 verilerine göre, Litvanya Schengen vizesini en rahat veren ülke. Litvanya'nın vize verme oranı yüzde 98.7. Onu yüzde 98.4 oranıyla Estonya, yüzde 98.3 ile Finlandiya takip ediyor.
Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir.
Vize başvurusunun sonuçlanma süresi genellikle 3-15 iş gün içerisinde olmaktadır. Fakat ülkelere ve kurumların yoğunluğuna göre süreç daha da uzayabilir. Talep edilen vize türüne göre başvurunun kabul süreci farklı zamanlarda olabilir. Uzun süreler için yapılan ulusal vize başvuruları daha geç sonuçlanabilmektedir.
Vize alıp ülkeye giriş yapmamanın herhangi bir cezai yaptırımı bulunmamaktadır.
Almanya ticari vize başvuruları ve emeklilerin Almanya aile ziyareti vizesi için yapacakları başvurularla uzun süreli schengen vizesi alınabilir. Almanya, en uzun vize veren Schengen ülkeleri arasında yer almaktadır. Fransa. Fransa Konsolosluğu Türk vatandaşlarının en sık vize başvurusunda bulunduğu konsolosluktur.
Schengen bölgesinde her 6 ayda bir olmak üzere maksimum 90 gün kalabilirsin. Yani vize geçerliği 1 yıl olsa da 90 günü doldurduktan sonra Schengen bölgesinden ayrılman gerekir. Schengen vizesi süresi ilk 6 ayda maksimum 90 gün ve sonraki 6 ayda da 90 gün olmak üzere toplamda 180 gün Schengen bölgesinde kalabilirsin.
Tek giriş vizesi, sahibine, bir Schengen ülkesine (Schengen Bölgesi) belirli bir süreyle sadece bir kez girme izni verir. Girdiğiniz Schengen Bölgesinden ayrıldıktan sonra Schengen Bölgesinde konaklamak için izin verilen süre henüz sona ermemiş olsa bile vizenin geçerliliği sona erer.
Vize ücretleri 2023 Temmuz ayında yüzde 50 oranında zamlandı. Buna göre, 2023 yılında yetişkinler için 80 euro olan vize ücreti 120 euro, 6-12 yaş arasındaki çocuklar için ise 40 Euro olan Schengen vize ücreti 60 euro olarak uygulanacak.
Konsolosluklar tarafından resmi olarak yetki verilmiş kuruluşların internet sitelerinden vize sorgusu yapmak mümkündür. Pasaport numarası ve barkod numarası gibi bilgileri girerek kısa süre içerisinde vize sorgulama işlemi tamamlanmaktadır.
Kısa Dönem Schengen Vizesi (90 güne kadar)
Vizenin giriş geçerlilik süresi, vize sahibinin vizesi ile ülkeye giriş yapması için geçerli olan zaman aralığıdır. Verildiği makam tarafından belirlenmediği sürece, vize veriliş gününden itibaren geçerli olup, ülkeye giriş geçerlilik tarihinin sona ermiş olduğu tarihte Pekin saati ile 24:00'te sona erer.
Yani eğer Schengen ülkeleri arasında seyahat etmek isterseniz, kalış hakkınız yine giriş tarihinden itibaren son 180 gün içinde 90 gün. Örneğin, Almanya'ya Erasmus'a gittiğinizi düşünelim. D Tipi Schengen vizenizle 6 ay kadar Almanya'da oturma izniniz olacaktır.
Eğer çalışmıyorsanız, Schengen vizesi almak için birinci dereceden aile bireylerinin masraflarınızı karşılıyor olması gerekiyor. Aile bireyi olmasa da böyle birinin olması lazım. Bu kişiye sponsor deniyor ve sponsorunuzun istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekiyor.
Schengen vize yenileme : En az altı ay geçerliliği olan çoklu giriş vizesi bulunan bir kişi, elindeki vize geçerliliğini yitirmeden yeni bir vize için başvuru yapabilir.
Avrupa'da vize alınması en kolay ülkelerin başındaysa Yunanistan geliyor. Özellikle yazın Yunan adalarına giden tatilciler, Yunanistan'dan kolaylıkla Schengen vizesi alabiliyor.
Vize işlemlerini hızlandırmanın en pratik yolu Vize Merkezi ile çalışmaktır. Vize Merkezi vize işlemlerini, başvuru sahibi için zaman alan bir süreç olmaktan çıkarır. Eğer vize başvurunuzu acilen yapmak istiyorsanız gideceğinizi ülkeye bağlı olarak ekspres veya VIP başvuru yapma imkanı vardır.
Bu durum başvuru tercihinin kabul edilmesini kolaylaştıran bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Seyahat edilecek ülkede bulunan birisiden gelmesi gereken bu mektup sayesinde vize işlemleri daha kolay halledilmektedir.
90 günlük sınır aşıldıktan sonra AB'ye dönüş
Eğer birkaç gün aşılmışsa zaten sadece uyarı alırsınız. Birkaç hafta aşılmışsa para cezası ancak daha uzun süreler aşılmışsa hapis ve sınır dışı uygulaması söz konusu olur. İşte bu şekilde gönderilmiş olanlar için geri kabul edilmeme süresi 2 ila 10 yıl arasında değişebilir.
İki yıl kuralı olarak bilinen bu durum, eğer Amerika'da hayatınıza devam etmek istiyorsanız kendi ülkenizde iki yıl beklemenizi gerektirir.
2023 yılında 5 yıllık Schengen vize ücreti , 1 yıllık Schengen vize ücretinde olduğu üzere 80 € + ilgili vize başvuru merkezinin servis ücretidir. Yine diğer Schengen vize masrafları 5 yıllık Schengen vize başvurusunda da geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri