Yaşamı tehdit eden başka yaralanma varsa ona öncelik verilir. Hasta ya da yaralı hareket ettirilmez.
Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlk yardımda öncelikli olarak yapılması gereken 3 aşama vardır. Bunlar; hastayı /kazazedeyi güvenceli yere almak, (kaza yerinde gerekli emniyet tedbirleri almak.), teşhis koymak /ilkyardım yapmak ve ambulans çağırmaktır.
İLK YARDIM SERTİFİKASI. Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardım Kursu hakkında detaylı bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz. 103. Olay yerinde ilk önce kimin güvenliği sağlanır? a) Bayanların güvenliği sağlanır.
Acil Tedavi Nedir? Acil tedavi ünitelerinde ya da olay yerinde, hasta/yaralıya doktor ve sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir.
İlgili 27 soru bulundu
İlkyardımcı, bir olay, kaza veya acil durumda sağlık profesyonelleri gelene kadar ilk müdahaleyi yapabilen ve hayat kurtarma becerilerine sahip olan kişidir.
Herkes ilk yardım yapamaz. Ancak ilk yardım eğitimi almış kişiler bu uygulamayı yapabilir. Aksi takdirde yaralıya faydadan çok zarar verilebilir. Kişiye uygulanan ilk yardım onun tüm yaşamını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
“İlk yardım, herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan bir kişiye, durumunun kötüleşmesini önlemek amacı ile olay yerinde ilaçsız olarak yapılan ilk müdahaledir”. Bu ilk müdahale, ilgili kişiye en yakınında bulunan kişiler tarafından yapılabilir.
İlk yardımın temel amacı hastanın korkularını gidermek, yaralının durumunun ağırlaşmasını önlemek olmalıdır. Bunun yanında yaralıya müdahale etmek, çıkık, burkulma gibi durumlarda ilk yardım uygulamalarını yapmak önemlidir.
MADDE 19– (1) İş sağlığı ve güvenliği kapsamında; a) Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilk yardımcı, b) Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilk yardımcı, c) Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilk yardımcı, bulundurması zorunludur.”
Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, İyileşmeyi kolaylaştırmak.
“İlk yardım nasıl uygulanır?” sorusunun bir diğer yanıtı da şöyledir: Solunum yolu açıklığını değerlendirme (A; airway), Solunumu değerlendirme (B; breathing), Dolaşımı değerlendirme (C; circulation).
Değerlendirilecek bulgular önem sırasına göre; nabız, solunum, kan basıncı, bilinç düzeyi, deri rengi, göz bebekleri, kılcal damar dolumu ve hareket-uyaranlara cevaptır.
Bilinç kaybına uygun olarak yatırılan hastanın boğazı parmakla kontrol edilip temizlendikten sonra kemerini ve kravatını gevşetmek gerekir. Gömleğinin düğmeleri açılır, bilinci kapalı olan kişiye kesinlikle su veya başka bir içecek verilmemelidir. Bu durum kişinin soluk borusuna su kaçmasına ve boğulmasına neden olur.
· Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, · Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, · Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Derhâl 112 aranarak, tıbbî yardım istenmelidir.
Yaralının durumunu kontrol altına alıp daha kötüye gitmemesine engelleyerek hayat kurtarmaktır. – Güvenli yere almak. Örneğin, bir otobüs kazasında birçok yaralı var ise, önce soluk almayandan, kalbi çalışmayandan, kanaması olandan başlayarak ilk yardım yapılmalıdır.
tedaviye kadar geçen zaman dilimidir. saat içinde gerçekleştirilmesi uygun iken, bu period koşullara göre ilk birkaç saati içerebilmektedir. Hastanın görüldüğü ve değerlendirildiği andan itibaren önceliklerin belirlenmesi ve gerekiyorsa erken cerrahi kararı verilmesi acil ile cerrahi doktorlarının iletişimine bağlı.
İlk yardımcı öncelikli olarak başkalarına yardımcı olmak için kendi can güvenliğini korumalı, İlk yardımcı elindeki mevcut olanakları değerlendirebilmeli, İyi bir iletişim becerisine sahip olmak.
Bu tanımlarda tıbbi müdahalenin birebir uygulayıcısı hekim olarak görülmektedir. Ancak uygulamada yalnızca hekimlerin değil, hemşirelerin ve diğer sağlık profesyonellerinin de yaptıkları müdahaleler tıbbi müdahale kapsamına girebilmektedir.
İlk yardım eğitmeni olmak isteyen kişilerin, sağlıkla ilgili lise veya üniversite bölümlerinden mezun olması beklenmektedir. Özellikle hemşire, sağlık memuru, tıbbi laboratuvar teknikeri, diyetisyen, ebe ve eczacı gibi branşlarda eğitim görmüş bireyler, bu alanda çalışabilir.
4 - İlk Yardım Sertifikası Olmayan Biri İlk Yardım Yapabilir mi? Sağlık Bakanlığı ilk yardım yönetmeliği gereği ilkyardımcı olmak için gerekli şartlar vardır. Yani en az ilkokul mezunu olan, temel ilkyardım eğitiminden geçen, sınavdan geçer not alarak belge sahibi olan kişiler tarafından ilk yardım yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri