Brokoli ve lahana gibi sebzeler de uzun süre pişirilirse tadı bozulur. Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
Çiğ gıdalar bazı besinler açısından pişmiş gıdalara göre daha zengindir. Bazı besin maddeleri, C vitamini ve B vitaminleri gibi suda çözünen vitaminler pişirme işlemi sırasında kolayca yiyeceklerden süzülebilir. Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır.
Pişirme sırasında sebzelerin kendi suyunu bırakacağı Unutulmamalı ve sebze yemekleri az suda pişirilmelidir. Böylece; Besin değeri korunarak vitamin kayıpları önlenmiş olur. sebzelerde pişirme sırasında B vitamininde % 30- 90, C vitamininde % 70 civarı kayıplar görülmüştür.
Sebzeler, bir tabaktaki yemeği daha çekici hale getirmek için kullanılan garnitürlerden çok daha fazla değere sahiptir. Sebze tüketmiyorsanız, posa, antioksidan ve diğer fitokimyasalları vücudunuza almıyorsunuz demektir. Bu nedenle sebze grubundan günde en az üç veya beş porsiyon tüketilmelidir.
Sebzelerin çoğunu çiğ tüketmek mümkün; hatta çiğ beslenmenin sağlıklı yaşam çevrelerinde bir trend haline gelmeye başladığını bile söyleyebiliriz. Çiğ beslenmeden anlamanız gereken çiğ sebzelerin direk ısıya maruz kalmadan taze bir şekilde tüketilmeleridir.
İlgili 26 soru bulundu
Havuç - Pişmiş Genelde çiğ yediğimiz havuç, bünyesindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilip yenmeli. Kıvırcık, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olan A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pişirildiğinde bu C vitamini etkinliğini yitireceğinden çiğ yenmesi önerilir.
Sebzeyi pişirirken suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmeli ve rengini koruması için limon suyu ilave etmelisiniz. Pişme suyuna atılan bir miktar tuz da C vitamini kaybını önler. Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık sık açmamalısınız. Eğer su ilave etmeniz gerekiyorsa sıcak su koymalısınız.
Kızartma, Fırında, Soteleme, Izgara en çok kullanılan pişirme yöntemleri arasında yer alsa da yapılan araştırmalar gösteriyor ki en sağlıklı pişirme yöntemi buharda pişirme tekniğidir. Buharda pişirme tekniğinde besinler saf haliyle kalır ve daha az ısıya maruz kalırlar.
Buharda pişmiş sebzeler, diğer yöntemle pişen sebzelerden daha besleyici olmakla kalmaz aynı zamanda tatları da daha iyi olur. Kızartmalar sebzelerin yağ çekmesine neden olur. Kavurma yöntemi, tadı etlere çok yakışmasına rağmen yapısı daha yumuşak, aroması daha hafif olan sebzeler için en iyi yöntem olmayabilir.
Pişmiş besinin avantajları
Hiç kuşku yok ki, bazı meyve ve sebzeler pişince bakterilerden arınıyor. Hele kaynama süresi artıkça mikroplar tamamen yok oluyor. Pişmiş besinler, bazı vitamin ve menerallerin alımını kolaylaştırıyor. Örneğin pancar çiğ olarak B1 vitamini alımını engelliyor.
Sebzeler çiğ olarak tüketildiklerinde her ne kadar oldukça sağlıklı olsalar da hücresel seviyede bulunan vitamin ve minerallerinden bedenimiz yararlanamıyor. Bir başka deyişle pişirme işlemi sebzelerin tüm faydalarının maksimum seviyede ortaya çıkmasını sağlıyor.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
Haşlanmış sebzeler genel olarak diyet yemeklerinin başrolü olsa da sağlık açısından oldukça faydalı bir tüketim şeklidir. Haşlanmış olarak kullanılan sebzeler cildi canlandırır, vücuttaki toksinlerden arındırır ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Sebzeleri haşlanmış olarak tüketmek oldukça önemlidir.
Her sebzenin pişme süresi farklıdır. Dolayısı ile farklı sebzelerden oluşan bir yemeğin malzemelerini pişme sırasına göre tencereye atmalısınız. Örneğin; önce havuç, sonra kabak eklemek doğru pişirme sırasına örnektir.
Üzerine 1/2 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Türlüyü, kapağını kapattığınız tencerede kısık ateşte 25-30 dakika kadar kontrollü olarak pişirin. Servisi esnasında tüm sebzelerin karışması için arzuya göre farklı bir kaba aktardığınız türlüyü sıcak olarak servis edin.
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır. Kerevizin kabukları soyulduktan sonra yarım limonla her tarafı limonlanıp daha sonra pişirilmesi, renginin koyulaşmamasına yardımcı olur.
Bütün hepsini yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında 35-40 dk. pişiriyoruz. Fırında pişerken ocakta domates rendesi ve rendelenmiş sarımsağı sos kıvamına getirip servis tabağına aldığımız sebzelerin üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.
Semizotu yeşil yapraklı çok faydalı bir bitkidir. Pek çok alanda doğal olarak yetişebilen semizotunun yaprak ve sapları çiğ ya da pişmiş olarak yenilebilir. Salatasından turşusuna, çorbasından yemeğine kadar pek çok şekilde hazırlanabilir.
Maydanoz ve biber zengin birer C vitamini kaynağı olduğu için çiğ yemelisiniz. Eğer biberi hazmetmekte güçlük çekerseniz buharda pişirin. Bu pişirme yöntemi C vitamininin kaybolmasını önlüyor.
Pişmiş havuç, vücudun A vitaminine dönüştürdüğü karotenoid adı verilen bir madde olan çiğ havuçtan daha fazla beta-karoten içerir. Bu yağda çözünen vitamin, kemik büyümesini, görmeyi ve bağışıklık sistemini destekler. Havuçları kabukları açıkken pişirmek, antioksidan güçlerini ikiye katlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri