MS 8. yüzyılda yazılan Göktürk Yazıtları (Göktürk Kitabeleri, Orhun Abideleri/Anıtları) ile Uygur metinleri Türk edebiyatının ilk yazılı ürünleri kabul edilmektedir. 8. yüzyıldan önce yazıldığı bilinen Yenisey Yazıtları'nda gelişmiş bir Türkçe kullanılmadığı için bu yazıtlar ilk yazılı, örnek olarak değerlendirilmez.
Yazı ilk defa sümerler tarafından M.Ö 3500 yıllarında bulunmuştur. İlk yazılı belge uruk şehrindeki ekonomi ile ilgili kil tabletlerdir.
Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) Türkleri'nin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır.
Bu zamana kadar bilinen en eski yazıtlar, M.Ö. 3500'lü yıllarda yazıldığı tahin edilen Sümer yazıtlarıydı. Bilim insanları eski Tartaria yazıtlarının Sümerler'inkinden 2000 yıl daha yaşlı olduğunu keşfettiler. Tartaria tabletleri ile ilgili iddialarına yaptıkları çalışmaları kanıt olarak sunuyorlar.
Göktürk Kitabeleri (Orhun Yazıtları) Türk yazı dilinin Eski Türkçe Dönemi'ne ait yazılı ürünleridir. Bu kitabeler, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları olması nedeniyle dilimizin tarihi ve gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
İlgili 26 soru bulundu
Türklerin ilk yazılı eseri olan Orhun Yazıtları tarih ve edebiyat açısından önemini halka korumaktadır. Kitabeler ilk kez 1983 yılında Wilhelm Thomsen tarafından okunmuştur. Orhun Yazıtları içerisinde bulunan Tonyukuk 716 yılında, Kültigin 732 yılında ve Bilge Kağan eserleri 735 yılında dikilmiştir.
MS 8. yüzyılda yazılan Göktürk Yazıtları (Göktürk Kitabeleri, Orhun Abideleri/Anıtları) ile Uygur metinleri Türk edebiyatının ilk yazılı ürünleri kabul edilmektedir. 8. yüzyıldan önce yazıldığı bilinen Yenisey Yazıtları'nda gelişmiş bir Türkçe kullanılmadığı için bu yazıtlar ilk yazılı, örnek olarak değerlendirilmez.
Orhun kitabeleri; Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk adına dikilmiş eserler olarak ifade edilebilir. 700'lü yıllarda yazılan eserler olduğu söylenebilir. Türklerin yazılı ilk eseri olması nedeniyle oldukça önemli olduklarını söylemek mümkündür. Kitabeler ilk kez 1983 yılında okunmuştur.
Bugüne kadarki bilgiler ışığında, Türk dilinin tarihlendirilmiş en eski yazıtı, 7. yy'a ait Çoyren (Çoyr, 688-692) yazıtıdır. Başka bir deyişle Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. yy'da verilmeye başlanmış. Çoyren yazıtı, Költigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtları gibi mezar taşı olarak dikilmiştir.
Ilk yazılı kaynaklar arasında Sümerler'in M.Ö. 3500'lü yıllarda kil tabletler üzerine tuttukları tarih, rakam ve resimler bulunmaktadır. Zaman içerisinde Sümerler kil tablet üzerine yazımı ilerletmiş ve çivi yazısı ortaya çıkmıştır.
Bu bakımdan Türk tarihinin ve edebiyatının ilk yazılı ürünleri Göktürk yazısıyla ortaya konulan Orhun yazıtlarıdır.
Orhun ve Yenisey Anıtları ve Yazıları:
Göktürkler döneminde, Göktürk alfabesi kullanılarak Orhun-Yenisey Yazıtları veya Orhun Abideleri olarak adlandırılan Türkçenin ilk yazılı örnekleri verilmiştir.
4) 1924 – Teşkilat-ı Esasiye: (Nedeni: 1923'de Cumhuriyet'in ilanı) Cumhuriyet'in ilk anayasasıdır.
Bir yazıyı biçim, anlatım ve noktalama özellikleriyle oluşturan anlamlı ve edebi yazılara metin denir. Metin çok farklı düzeylerde dille iletişimde bulunmak amacıyla cümlelerden oluşan, cümlelerle oluşturulan anlatma ve anlaşma aracıdır. Metnin oluşumunda sesten paragrafa dil birimleri kullanılır.
İlk yazılı belge : İ. Ö.3000'lerde sümerler tarafından yazılmıştır. Söz konusu belge, Sümerlerin Uruk şehrinde ekonomi ve yönetimle ilgili resimli yazıyla yazılan binlerce kil tablettir.
Karahanlılar döneminde yazılıp da sonraki asırlara ve günümüze tam olarak intikâl eden Türkçe eserler, Türk edebiyatının ilk yazılı kaynakları olan Kutadgu Bilig, Dîvânu Lugâti't-Türk ve Atabetü'l-Hakâyık'tır.
1.Yazılı belgeler: Bir olayı nakleden veya bir irade beyanını içeren her türlü yazıdır. Memur görevi nedeniyle düzenlediği yazılı belgeye resmi belgedir. Bunun dışında kalan belgeler özel belgedir. Resmi belgenin ispat gücü daha fazladır.
Yazılı Edebiyat Dönemi Nedir? Türklerin yazıyı kullanmaya başladıkları fakat az eser bıraktıkları bu döneme yazılı dönem denir. Bu dönemin bilinen ilk eseri mezar taşlarındaki yazılarıdır. Türkler bu dönemde Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanmışlardır.
Cevap: Göktürk Türkçesi de Eski Türkçe olarak adlandırılan Türkçenin başlangıçtan 10. yüzyıla kadar olan devresinde incelenen dilidir. Yani Orhun yazıtları Eski Türkçe döneminde yazılmıştır.
Göktürk Yazıtları devletin ve milletin karşılıklı görevlerini dile getirir. 8. yüzyılda dikilen bu anıtlar Göktürklerin hükümdarı İlteriş Kağan'ın oğulları Bilge Kağan ve Kül Tigin'in savaşlarda gösterdikleri kahramanlıkları anlatır.
Orhun Yazıtları Göktürkler tarafından, Türklerin ilk bilinen alfabesi olan Orhun alfabesi ile 700'lü yılların başında taş üzerine yazılan yazıtlar denmektedir. Orhun Kitabeleri üç tanedir. Bunlar ise; Bilge Kağan Yazıtı, Kültigin Yazıtı ve Tonyukuk Yazıtı ' dır.
Göktürk Yazıtları (Orhun Abideleri), Göktürklerin ünlü hükümdarı Bilge Kağan devrinden kalma, yazılı, dikilitaşlardır. Kültigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk adına dikilen bu anıtlar konu ve dil bakımından önemli eserlerdir. Abidelerin yazarı Yollug Tigin'dir. Doğu Göktürk tarihi ile ilgili bilgiler içerir.
İçeriklerine göre şiirler, didaktik, lirik, pastoral ve epik gibi türlere ayrılır.
Orhun Abideleri (Göktürk yazıtları) 3 taştan oluşur:
Tonyukuk anıtı 716, Kül Tigin anıtı 732, Bilge Kağan anıtı 735 senesinde dikilmiştir.
Göktürk Yazıtları'nda geçen "ini" ne demektir? arasında yer almaktadır. >> Açıklaması: Küçük erkek kardeş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri