PAPATYA ÇAYI ADET SÖKTÜRÜR MÜ? Âdet gecikmesi durumlarında, papatya çayı tüketimi âdet söktürmeye yardımcı olabilir. Papatya çayının biberiye ile beraber tüketilmesi ise bu âdet söktürücü özelliği artıran bir kullanım şekli olacaktır.
Papatya çayı, adet dönemlerinde ortaya çıkan kramp, sancı ve şişkinlikleri hafifletir. Ayrıca sakinleştirici özelliği ile regl dönemini daha kolay atlatmanızı sağlar.
Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Papatya çayı, strojen hormonu etkilerine benzer etkiler yarattığı için geçmişinde hormon dengesizliği sorunları bulunan kadınların önce doktora danışmaları gerekir. Şeker hastalarının da aynı zamanda bu çayı tüketmeleri önerilmez.
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
Papatya çayının ise bu konuda nasıl bir etkiye sahip olduğu merak edilmektedir. Öncelikle papatya çayının adet gecikmesi gibi bir durum yaşandığında faydalı etkiler gösterdiği bilinmektedir. Papatya çayının biberiye ile birlikte tüketilmesi ise adet söktürücü özelliği arttırmakta olan bir durumdur.
Hemen adet olmak isteyen bir kadın 5 günlük ilaç kullanım süresini ve 2-3 günlük bekleme süresini hesaplayarak zamanlamayı yapmalıdır. Hemen adet olmak için kullanılan bir diğer ilaç türü de doğum kontrol haplarıdır.
Adet Olamayınca Ne Yapmalı? Adet olamayınca yapılması gereken ilk şey idrarda veya kanda gebelik testi yapılmasıdır. Çünkü üreme çağındaki kadınlarda en sık adet gecikmesi nedeni hamileliktir. Gebelik testi negatifse adet olamayan bir kadın bir süre bekleyebilir.
Hemen adet olmak isteyen kişiler çeşitli adet söktürücü bitkilerden faydalanmaktadır. Gün içerisinde 2 bardak adaçayı ve rezene çayı tüketmek adet olmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda çeşitli bitki çaylarının içerisinde doğal zerdeçal ve zencefil eklenmesi adet periyodunun bir an önce gelmesine yardımcı olacaktır.
Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ve bal da ilave edebilirsiniz.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, adet gecikmesine yol açan sebepleri sıraladı. Stres, hastalıklar, ilaç kullanımı, kilo almak ya da vermek, yaşla bağlı nedenler, polikistik over sendromu ya da hamilelik gibi nedenlerden dolayı kadınlar adet gecikmesi yaşayabilirler.
Hamilelikte Papatya Çayının Etkileri
Papatya çayı hamilelikte rahim kasılmasına neden olabilmektedir. Rahim kasılmaları erken doğuma veya erken gebelik döneminde düşüğe neden olabilmektedir.
Stresten adet gecikmesinin belirli bir gün sayısı yoktur. Yani “Stresten adet 10 gün gecikir.” demek yanlıştır. Her bireyin vücut döngüsü, işleyişi farklıdır. Bu nedenle adet gecikme gün sayısı da farklı olacaktır.
Yeşil çayın âdet söktürücü ya da kanamayı artırıcı etkisi olduğuna dair bilimsel kanıtlar yoktur.
Bu durum, strese ya da mevsimsel değişikliğe bağlı olabildiği gibi, ciddi sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Adet gecikmesi denilince akıllara ilk olarak gebelik ihtimali gelse de, böyle bir durum yaşandığında zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması önem taşır.
Papatya çayının zayıflama üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu söylemek doğru değildir. Ancak sindirim sistemini düzenlemesi, kan şekerini dengelemesi ile zayıflama dönemindeki beslenme ve spor ile birlikte tüketildiğinde destek olan bir bitki çayıdır.
Gelelim papatya çayı neye iyi gelir sorusunun yanıtlarına… Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.
Sakinleştirici bir etkiye sahip olan papatya çayı, tavsiye edilen miktardan fazla kullanıldığında kişide yorgunluk ve uyku hali yaratabilir. İlk defa papatya çayı içenlerde mide bulantısı görülüyorsa, papatya çayı kullanılmamalıdır. Yine aynı şekilde aşırı kullanımda kusma gibi yan etkiler görülebilir.
Papatya çayı; bilhassa kadınların regl dönemlerinde adet sancılarını azaltmaya yardımcı olduğu için tercih edilen bitki çaylarından biridir.
Papatya çayı içmek çoğu insan için hiçbir risk teşkil etmez ancak papatya ailesinden olan yakup otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan bireylerde, papatya alerjisi de ortaya çıkabilir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir.
Genelde özellikle kafeinsiz içeceği tercih edenler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Tabii gün içerisinde ne zaman ve ne kadar papatya içilmesi gerektiği de bir o kadar önemlidir. Uzmanlara göre papatya çayı gün içerisinde 1 ya da 2 kez tüketilmelidir.
Bu döngüde, yumurtalıklardan her ay bir yumurta çıkar. Bu yumurta, rahim ve yumurtalıklar arasındaki borularından geçerek rahme gelir. İlk cinsel ilişkinin ardından regl döneminin uzaması normaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri