Ortaokul ya da ilkokul mezunlarının işyeri açabilmesi için gereken bazı şartlar vardır. İlk olarak ilkokul ya da ortaokul mezunlarının ustalık belgesi almadan önce Kalfalık Belgesi (Kalfalık Belgesi Nedir konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız)almış olması gerekmektedir.
İlkokul ve ortaokul mezunu olup iş yeri açmak isteyen kişiler, açacakları iş yerinin faaliyet gösterdiği sektörde deneyim sahibi ise kalfalık belgesi almak için 6 sene, ustalık belgesi alabilmek için 5 sene sigortalı olarak çalışması gerekir.
İş yeri açma belgesi olmadan herhangi bir iş yeri açmak, yasal olarak mümkün olmuyor. Yani iş yeri açabilmek için resmi bir devlet kurumundan alınmış iş yeri açma belgesine ihtiyaç duyuluyor. İş yeri belgesi aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu doğrultusunda;
1- 4 yıllık Mesleki ve teknik eğitim kurumlarından (Meslek Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Teknik Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi) mezun olanlara mesleği ile ilgili doğrudan "İşyeri Açma Belgesi" verilir. 2- İşyeri Açma Belgesi, Ustalık Belgesi ile aynı işleve sahiptir.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
İlgili 15 soru bulundu
Yaş sınırlaması yoktur. Ustalık / Kalfalık Belgesine Sahip Ortaokul, İlköğretim Okulu İmam Hatip Ortaokulu Veya Açık Ortaokul Mezunları İle Herhangi Bir Liseden (Açık Lise Dahil) Mezun Olan, Tasdikname İle Herhangi Bir Sınıftan Ayrılan Veya Halen Bir Lisede Öğrenci Olan Her Birey Programdan Yararlanabilir.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler daha önce o meslekte yeteri kadar çalışmadıysa ve hala belgeyi almak istiyorsa yine mesleki eğitim merkezlerinde açılan uygulamalı ve teorik kurslara katılıp daha sonrasında sınava girerek başarılı sonuç alırsa ustalık belgesini almaya hak kazanabilirler.
Evet, verilen tüm sertifikalar Milli Eğitim Bakanlığı onaylıdır. Aldığımız belgeyle iş yeri açabilir miyiz? Evet, 826 Saat Güzellik Uzmanlığı, 1024 Saat Bayan Kuaförlüğü ve 840 saat Erkek Kuaförlüğü Eğitim programlarımızın sonunda iş yeri açma yetkisine sahip olacaksınız.
İş yeri Açmalarda; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 30. maddesine göre, bu Kanun Kapsamında bulunan mesleklerde (133 meslek dalı) Ustalık Belgesi istenmektedir. İş yeri sahibinin Ustalık Belgesi yoksa yanında çalıştırdığı elemanların Ustalık Belgesiyle de İşyeri açabilir.
Ortaöğretim mezunları, dört yıllık teknik lise mezunları, mesleki ustalık belgesine sahip olan ve sorumluluklarını taşıyan herkese işyeri açma belgesi verilmektedir.
İş yeri sahibinden veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıklarından, ustalık belgesi, diploma veya kurs bitirme belgelerinden birisine sahip olanların, mesleki eğitimleri tamamlanmış kabul edilmektedir.
Yasal mevzuata göre emlak işine girmeniz için ilkokul mezunu olarak mesleki eğitim ve belge almanız yeterli görülüyor.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır 2023
Mesleğini belirli bir süredir icra eden kişiler ise eğitime katılmadan sadece sınava girerek ustalık belgesi alabilmektedirler. Ustalık belgesi almak isteyen kişi belirli bir süre mesleğini yapıyor ve bunu da SGK hizmet dökümü ile belgeleyebiliyor ise denklik belgesi almak zorundadır.
9/6/2020 tarihinden önce 2. el araç ticareti yaptığına dair belgesi olan kişilerde şart bulunmamakla birlikte, bu tarihten sonra galeri açacak/açan kişilerin en az lise mezunu olması gerekmektedir.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Çıraklık Eğitimi süresi tüm meslek dalları için 4 yıldır. Çırak öğrenciler; 11. Sınıfın sonunda Kalfalık sınavlarına girerler,başarılı oldukları takdirde Kalfalık Belgesi, 12. Sınıfın sonunda Ustalık sınavlarına girerler,başarılı oldukları takdirde Ustalık Belgesi almaya hak kazanırlar.
Daha önce belirli sürede çalışmamış kişiler ustalık belgesi almak istediğinde Mesleki Eğitim Merkezlerince açılan uygulamalı ve teorik eğitimlerin sonunda değerlendirme sınavına girerek başarılı olmaları halinde ustalık belgesini alabilirler. Bunların dışında ustalık belgesi almanın başka yöntemleri yoktur.
Halk Eğitim Merkezi, çeşitli kurs ve eğitim programları düzenleyen bir kurumdur. Kursiyerlere verilen sertifikalar, katılımcıların eğitimlerini tamamladıklarını ve belirli bir yetkinliği kazandıklarını gösterir. Halk Eğitim sertifika sorgulama hizmeti, bu sertifikaların geçerliliğini kontrol etme imkanı sunar.
Bakanlıkça onaylanan programlar onay tarihinden itibaren 7 yıl geçerlidir hükmü yürürlükten kaldırılmış olup Genel Müdürlükçe her yıl yapılacak değerlendirme sonucuna göre kaldırılmasına karar verilen programlar Genel Müdürlük internet sayfasında yayınlanarak 6 ay sonra yürürlükten kaldırılacaktır.
Meb Onaylı Sertifika bakanlık tarafından lisanslı özel yada kamu kuruluşları eliyle eğitimini tamamlayan öğrencilere verilir. Meb Onaylı Sertifika almak için bakanlık tarafından lisanslı bir kurumda eğitiminizi tamamlayıp bakanlığı gözetmenleri kontrolünde sınava katılıp başarılı olmanız gerekmektedir.
dağıtılması 26-31 Mayıs 2023 18 Kalfalık ve Ustalık sınavlarının yapılması (Beceri Sınavı/Teorik Sınav) 1-22 Haziran 2023 Beceri sınavları ile kısıtlı aday olarak işaretlenmiş adayların teorik sınavları yapılacaktır.
1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır. - 4. Seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk halk eğitim sertifikası sahip olanlar da ustalık belgesi sınavları için başvuruda bulunabilirler.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri