Okullarda eğitim programları içerisinde yer alan sosyal kulüp faaliyetleri, ilkokul ve ortaokullarda yeterince uygulanamamaktadır.
Her öğrencinin en az bir kulüp üyeliğinin bulunması şarttır. Sosyal etkinlikler yönetmeliği yürürlükte ve tüm kurumları bağlıyor. İlkokullarda da yapılacak.
İlgili 19 soru bulundu
Çocuk Kulübü ilkokul ve ortaokul eğitimlerine devam eden çocukların eğitim saatleri dışındaki zamanlarda eğitimlerinin ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi için faaliyet gösteren kurumdur.
Gerektiğinde bir öğrenci kulübüne veya toplum hizmeti çalışmasına birden fazla öğretmen görevlendirilebileceği gibi bir öğretmene birden fazla öğrenci kulübü veya toplum hizmeti çalışmasında da görev verilebilir.
Çocuk kulübü, kurulduğu okulun adını alır. Okul müdürlüğünce gönderilen onay yazısı il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce 7 iş günü içerisinde karara bağlanır. Çocuk kulüplerinin kayıt ve diğer tüm işlemleri okul müdürlüğü tarafından e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.
a) Okul Kulüp Tanımlama
☞ Okul kulüpleri eğitim öğretim yılı başında öğretmenler toplantısında seçilir. ☞ Sosyal Etkinlikler Kurulu Başkanı tarafından sistem üzerinde tanımlanır. ☞ Tanımlama işlemi Kulüp Adı seçme ya da belirleme ve en az bir Danışman Öğretmen seçme ve sonra kaydetme şeklindedir.
Öğrenci derneği veya öğrenci kulübü, ilköğretim, lise ve üniversitelerde öğrencilerin ortak ilgi alanı çerçevesinde etkinlik yürüttükleri gruplardır. Konuyla ilgili ve gerekli, araç-gereç ve çeşitli materyaller genellikle okul yönetimi tarafından sağlanır.
Gerektiğinde bir öğrenci kulübüne veya toplum hizmeti çalışmasına birden fazla öğretmen görevlendirilebileceği gibi bir öğretmene birden fazla öğrenci kulübü veya toplum hizmeti çalışmasında da görev verilebilir.
Ayrıca halk oyunu, tiyatro, ziyaret, gösteri, şenlik, şiir dinletisi, turnuva, konferans, panel, sempozyum, imza günü, fuar, sergi, kermes, gezi, proje hazırlama gibi sosyal etkinlikler okullarda yürütülen etkinlikleri kapsar.
En yaygın türleri anime kulübü, kitap kulübü, satranç kulübü, balıkçılık kulübü, oyun kulübü, centilmenler kulübü, avcılık kulüpleri, askeri kulüpleri, siyaset kulüpleri, bilim kulüpleri, üniversite kulüpleridir.
b) Okulun eğitim-öğretime açılışının 3 üncü haftasında öğrenci kulüp ve toplum hizmeti çalışmalarını başlatır.
Okul kulüpleri okul tüzüğünde de yer aldığı gibi faaliyet alanları doğrultusunda faaliyetler oluşturur. Seminerler, konferanslar, paneller, açık oturumlar düzenleyebilirler. Ayrıca turnuvalar, yarışmalar ve geziler, turlar gibi eğlence faaliyetleri oluşturabilir ve kültürel etkinliklerde bulunabilirler.
Çocuk kulübü etkinliklerinde; çocuk/öğrencilerin yaş ve gelişim durumlarına göre geleneksel çocuk oyunları, halk oyunları, güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor çalışmaları, değerler eğitimi, yabancı dil, bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları ile gelişim alanlarını destekleyecek benzeri faaliyetler yapılır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı | T.C.
Madde 8 — Sosyal etkinlikler kurulu, müdürün görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında danışman öğretmenlerin aralarından seçecekleri bir danışman öğretmen, kulüp temsilcilerinin aralarından seçecekleri üç öğrenci ile okul-aile birliğini temsilen iki veliden oluşur.
Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarının açılması ve binaların kullanılması, MADDE 81-(5) Okul binaları eğitim ve öğretim faaliyetleri dışında, okul-aile birliği etkinlikleri, halk eğitimi çalışmaları, sosyal etkinlikler kapsamındaki öğrenci kulübü ve toplum hizmeti faaliyetlerinde de kullanılabilir.
Kütüphanecilik Kulübü şu alanlarda faaliyetlerde bulunur. a) Kulübün amacına uygun resim, sergi, film, hazırlayıp gösterir. b) Öğrencilere kitap sevgisini aşılamaya çalışır ve okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışır. c) Katalog, ansiklopedi, sözlük ve biyografyalardan faydalanma yollarını gösterir.
Branş öğretmeninin sınıfı varsa veya sosyal kulübü varsa 2 saat ek ders alır. Branş öğretmeni toplamda 19 saate kadar (DYK dahil) derse giriyorsa1; 29 saate kadar (DYK dahil) derse giriyorsa 2; 30 ve fazla saat derse giriyorsa (DYK dahil) toplamda 3 saat planlamadan dolayı ek ders alır.
Okul Öncesi ve Sınıfı Öğretmenleri rehberlik ve kulüp hizmetinden ek ders ücreti alamaz. İlkokulda ve ortaokulda bulunan branş öğretmenleri birinden haftalık 2 saat ücret alırlar .
1) İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) “Rehberlik ve Kariyer Planlama Dersi ”haftada bir saat okutulacak bir derstir. Bu dersi şube rehber öğretmen okutmakla görevlidir. Şube rehber öğretmen, programda yer alan kazanımların işleniş dağılımını bu dersin toplam saatini dikkate alarak planlamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri