İlim küfrü ortadan kaldıran, sapıklığı yok eden ve karanlığı yırtan, hakikat yolunu aydınlatan bir ışıktır, bir nurdur. Hak bâtıldan, hayır şerden, iyi kötüden, doğru eğriden, güzel çirkinden ancak ilimle seçilir. İlim serveti mal servetinden üstündür. Mal sarfetmekle azalır, ilimse sarfettikçe çoğalır.
“Kim ilim öğrenmek için bir yola koyulursa, Allah onu cennete ulaştıracak bir yola koyar.” “Bir gün gidip de ilimden bir bölüm öğrenmen, yüz rekât namaz kılmandan daha hayırlıdır.” “İnsanın, ilimden öğrendiği bir bölüm, onun için dünyadan ve dünya içinde bulunanlardan daha hayırlıdır.”
Başkan Erbaş, ilim tahsil etmenin amaçlarından birinin, iyi bir insan olmak, olduğunu belirterek, şöyle devam etti; “Siz ilmi niye tahsil ediyorsunuz, insanlara faydalı olmak için. Hedef, insanlara faydalı olmak. “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olanlardır” buyuruyor Peygamber Efendimiz.
İlim, sahibine bunları meyve olarak veriyorsa, o ilim faydalı bir ilimdir. İlim ne zaman faydalı olur ve kalpte yer ederse, kalp Allah'tan haşyet duyar, ona karşı münkesir olur, heybetinden, ona karşı hürmetinden, sevgisinden ve taziminden dolayı itaatkâr olur.
İlgili 41 soru bulundu
Sorular, ilmin anahtarıdır. Onun içindir ki, yine Peygamberimiz (asm) ilmin “kadın-erkek” her Müslümana farz olduğunu bildirmiştir. Demek, ilim öğrenmek hiçbirimizin kaçamayacağı kadar önemli bir görevdir.
Dolayısiyle teknik anlamda "ilim", bütün kevniyat bilimlerinin bilgisini kapsamaktadır ki, fizik, kimya, biyoloji ve astronomi gibi bilimler yanında sosyoloji, tarih, antropoloji gibi sosyal bilimler ile felsefe, ahlâk, psikoloji gibi insan bilimlerinin ve tefsir, hadis, kelam, fıkıh gibi İslâmî bilimlerinde bilgisini ...
Sözlükte ilim, "bir şeyin hakikat ve mahiyetini kavrayıp idrak etmek" demektir. İlâhî bir sıfat olarak "Allah'ın gerek duyular âlemine gerekse duyu ötesine ait bütün nesne ve olayları bilmesi" diye tanımlanabilir.
“İlim Çin'de bile olsa gidip onu alınız” sözü Hadis-i Şerif ise şöyle değerli bir anlamı da vardır; Çin'den alınacak ilim dini bir bilgi olmayacağına göre dünyevi bilginin elde edilmesinde ilmin sahibi bakımından herhangi bir dini mensubiyet ölçüsü gözetilmemiş demektir.
Faydalı ilim; insana, gayesine ulaşmasında yardım eden ilimdir. İnsanın mârifetullah ve ibâdet iştiyâkını artıran ilimdir. Demek ki faydalı ilim, Allah korkusunu artıran ilimdir. Haşyet ve takvâyı besleyen bir ilimdir.
“Resulullah (sav) buyurmuştur: “Kim ilim taleb ederse, bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olur.”
Dinimizde, ilim öğrenmek ve öğretmek ibadet sayılarak, ilim için gayret sarf etmenin kadın-erkek her Müslümana farz olduğu beyan edilir. Müslümanların ilerlemesinin şartı da eğitim ve öğretime dinimizin önem verdiği gibi önem vermekten geçer.
İLİM İBADETTEN ÜSTÜN
Çünkü bu adam samimiyetle tövbe eden bir kimseyi Allah Teâlâ'nın reddetmeyeceğini biliyordu. Bu sebeple o günahkâra ümit verdi ve bu davranışıyla o, ilmin ibadetten üstün olduğunu ortaya koydu.
Ali ilmin kapısı olarak tavsif edilmiştir. Ona nispet edilen metinlerden oluşan Nehcü'l-Belâga, onun edebî, hikmetli ve veciz sözlerini ihtiva eden bir eserdir.
İlmin zekâtı, yüzde yüzdür. İlim ehlinin zekatı; layık olana o ilmi vermek, ilmî meseleleri öğretmektir. Alimler uzun çalışmalarla öğrendiklerinin tamamını vermekle mükelleftirler. Alim, ilminin zekatını yüzde yüz olarak verdiği gibi, hasadını yapan insan da öşür ya da zekatını belirlenen oranlarda vermelidir.
Birçok hadis-i şerifte ilim öğrenmenin en büyük sevaplardan olduğu ve ilim öğrenmek için çalışanın geçmiş günahlarının silineceğinden bahseder... Değerli kardeşimiz, "İlim" denilince akla gelen ilk şey, Allah'a ve iman esaslarına dair olan ilimlerdir.
Peygamberimizin (s.a.s), ilmin kıymetini ashabına “Kim ilim için yola çıkarsa Allah ona cennete giden yolu kolaylaştırır.” müjdesiyle bildirdiği belirtildi. İşte 13.08.2021 tarihli cuma hutbesi.
Kur'an ayetlerine göre mutlak ilim sahibi ancak Yüce Allah'tır (el-Hucurât, 49:16).
Velhamdü lillâhi alâ külli hâl . Ve eûzü bi'llahi min azâbi'n-nâr. Allah'ım, Bana öğrettiğin ilimden beni faydalandır. Faydalanacağım ilmi öğret.
İlâhî bir sıfat olarak “Allah'ın gerek duyular âlemine gerekse duyu ötesine ait bütün nesne ve olayları bilmesi” diye tanımlanabilir. Kur'an'da Allah'ın en yetkin şekliyle bilen bir varlık olduğu alîm, habîr, şehîd, hâfız, muhsî, vâsi' gibi isimlerle ifade edilmiştir.
İlim, kainata, yaradılışın sırlarına ve insana dair temel bilgilere vakıf olmak demektir. Özellikle İslam filozofları tarafından bilim sözcüğünü yerine kullanılan bu kelime birçok tamlamada da yer alır. Örneğin ilm-i arz, jeolojisi demektir.
Sözlükte “bilmek” anlamına gelen ilim (ilm) genellikle “bilgi” ve “bilim” karşılığında kullanılır.
Kur'an'da pek çok defa geçen bu kelime, Kehf sûresinde Musa ile Hızır kıssasında Hızır hakkında: “Biz ona tarafımızdan (ledün) bir ilim öğretmiştik” (el-Kehf, 18/65) şeklinde geçmektedir. Ayette geçen “ledünnî ilim”, “gaybî ilim ve ilahî esrarı kavrama” manasında bir terimdir.
"İlim" sözcüğü, Arapçadaki "ilm" (عِلْم) kalıbından gelmektedir. "Bilgi, özellikle de teorik bilgi, bilim" anlamına gelmektedir. Çağdaş Türkçenin Etimolojisi sözlüğünde, kökeninin yine Arapçadaki "alama" (عَلَمَ) ile benzer olduğu belirtilmektedir.
Ledün ilmi Hz. Hızır'a ait olan bir ilim olmakla beraber bazı Peygamberlere ve Allah dostlarına da verilmiştir. Hadislerden anlaşılacağı üzere ahir zamanda gelecek olan Hz. Mehdi'nin de Hızır as ile bir bağlantısı olacak ve ledün ilmini bilecek ve kullanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri