Taşınmaz mülkiyetinin bu şekilde kazanılabilmesi için, öncelikle yolsuz tescilin ilgili şahıs adına olması zorunlu dur. Yani taşınmaz mülkiyetinin bu şekilde kazanılması, ancak adına yolsuz tescil bulunan şahıs veya şahıslar bakımından söz konusu olabilecektir.
Geçerli bir hukuki sebebe dayanmayan tescil yolsuz tescildir. Kanunda öngörülen zilyetliğe ilişkin diğer şartların da oluşması halinde olağan zamanaşımına dayanarak yolsuz tescille kayıt maliki olarak görünen kişi, mülkiyet hakkını kazanabilir.
Türk Medeni Kanunu'na göre bir taşınmazın mülkiyeti, geçerli bir hukuki işleme dayalı olarak tapu kütüğünde yapılacak tescil ile kazanılabilir. Öyle ki bir taşınmazın satılması veya bağışlanması gibi hallerde mülkiyetin devredilebilmesi için tapuda tescil işlemi yapılması gerekmektedir.
TMK'nın 705/1. maddesi gereğince "Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille olur." TMK'nın 705/2. maddesi gereğince de; miras, mahkeme kararı, cebri icra, işgal, kamulaştırma halleri ile kanunda öngörülen diğer hallerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır.
Taşınmaz mülkiyetinde aslen kazanma, taşınmazın daha önce bir kişiye ait olup olmamasıyla ilgilenilmeden, doğrudan doğruya kazanılan hallerde söz konusudur. Kamulaştırma, cebri icra, kazandırıcı zamanaşımı taşınmaz mülkiyetinin aslen kazanılması halleridir.
İlgili 45 soru bulundu
Yolsuz Tescil nedir? Hukuken geçerli bir şekilde yapılmayan ve bu nedenle hukuki bağlayıcılığı da bulunmayan tescile “yolsuz tescil” denilmektedir. Kanundaki usullere göre yapılmayan tescil yolsuz tescil olur.
Madde 705 - Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille olur. Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hâlleri ile kanunda öngörülen diğer hâllerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır. Ancak, bu hâllerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlıdır.
Malik sıfatını davasız ve aralıksız 20 yıl zilyetliğini sürdürmesi gerekir. Zilyetlik, bir kimsenin taşınır veya taşınmaz malı, bilerek ve isteyerek elinde bulundurması,kullanması, o mal üzerinde hakimiyet kurması halinde oluşur.
Mülkiyet hakkı, hakkın konusu olan eşyanın cinsine göre “taşınır mülkiyeti” ve “taşınmaz mülkiyeti” olmak üzere 2'ye ayrılır.
Taşınmaz mülkiyeti, mülkiyet hakkının daha önceden başkasına ait olup olmamasına bakılmaksızın, doğrudan doğruya kazanılmışsa aslen kazanma söz konusudur. Kamulaştırma, cebri icra, kazandırıcı zamanaşımı taşınmaz mülkiyetinin aslen kazanılması halleridir.
Hukukun genel ilkelerinden birisi de mülkiyet hakkının “zamanötesi” niteliği, başka bir anlatımla mülkiyet hakkının zamanaşımına uğramamasıdır.
Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Hile nedeniyle tapu iptal ve tescil davası zamanaşımı süresi 1 yıldır. Kardeşler arasında tapu iptal davası zamanaşımı süresi yoktur.
Taşınmaz mülkiyetinin devri ve taşınmazlar üzerinde bir ayni hakkın kurulması geçerli bir sebebin varlığını gerektirir. Kanun bu konuda açık ve nettir. Buna karşılık, taşınır mülkiyetinin veya bir taşınır üzerinde ayni hakkın kurulmasının geçerli bir sebebi gerektirdiği konusunda açık bir yasa hükmü yoktur.
TESCİLİN BAŞTAN YOLSUZ OLMASI
Öncelikle geçerli bir hukuki sebep gereklidir. Bu yasal bir işlem, yasal bir olay veya adli bir işlem olabilir. Bir tescilin hukuki bir sebebi yoksa veya hukuki sebebi geçersiz ise tescil yolsuz olur. İkinci olarak, kayıt talebinde bulunan kişinin bunu yapmaya ehil olması gerekir.
Yolsuz tescilin düzeltilmesi, tarafların anlaşması ile olabileceği gibi dava yoluyla da düzeltme talebinde bulunulması mümkündür. Yolsuz tescilden yararlanan ile yolsuz tescilden zarar görme tehlikesi bulunanlar arasında yapılacak “yolsuz tapu kaydının düzeltilmesi” anlaşması ile yolsuz tescilin düzeltilmesi mümkündür.
TMK m. 1023 “Tapu kütüğündeki tescile iyiniyetle dayanarak mülkiyet veya bir başka aynî hak kazanan üçüncü kişinin bu kazanımı korunur.” düzenlemesine yer vermektedir. Bu sebeple tapuda adına yolsuz tescil bulunan bir taşınmazı devralan iyiniyetli 3. kişinin kazanımı korunacak ve kişi o mal üzerinde malik olacaktır.
Anayasa'nın 35. maddesinde koruma altına alınan mülkiyet hakkı sadece taşınır ya da taşınmazları değil; marka ve patent hakları, fikri mülkiyet hakları, alacak hakları gibi maddi bir varlığı olmayan hakları da kapsamaktadır.
“Anayasa'nın mülkiyet hakkını güvenceye alan 35. maddesine göre, herkes mülkiyet hakkına sahiptir. Bu hak, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir ve kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.
Kısaca, bu ifadelerden de anlaşıldığı gibi, Grotius'un, mülkiyet hakkını, “doğal haklar öğretisi içersinde yer alan ve sahip olmak için insan olmaktan baş- ka herhangi bir şartı gerektirmeyen temel ve doğal haklardan biri olarak kabul” ettiğini söylemek mümkündür (Torun, 2005: 130).
“Herkes mülkiyet ve miras hakkına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz” .
Diğer taraftan mülkiyet, birçok anayasa ve uluslararası belgede “Mülkiyet Hakkı” olarak tanınmış ve korunmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin 1961 ve 1982 Anayasalarında mülkiyet hakkı temel bir hak olarak düzenlenmiştir.
Malikin yazılı irade beyanı ile mülkiyet hakkından feragat etmesi ile mülkiyet sona erer. Tapu sicilinde yolsuz tescil varsa, malik görünen kişinin terk beyanı ve terkin, sicil dışı gerçek malikin mülkiyet hakkını sona erdirmez. Zira sicil dışı gerçek malikin önce taşınmazı kendi adına tescil ettirmesi gerekir.
Zilyetlik hakkı kanunen 20 yıl olarak belirlenmiştir. Söz konusu olan zilyetlik durumunun 20 yıl boyunca fiilen ve yasal olarak her anlamda devam ediyor olması gerekir. Kişiler zilyet üzerinde haklara sahip olmakla beraber, zilyetin korunmasını ve kullanılmasını da sağlamalıdırlar.
MK m. 763/1'e göre, 'Taşınır mülkiyetinin nakli için zilyetliğin devri gerekir. ' Taşınır mülkiyeti kural olarak zilyetliğin devri yoluyla kazanılır. Taşınır mülkiyetinin zilyetliğin devri yoluyla karşı tarafa geçirilebilmesi için, zilyetliği devreden kişinin tasarruf yetkisi bulunmalıdır.
Ana Taşınmaz: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın bütünüdür. Ana Yapı: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın yalnızca yapı bölümüdür. Arsa Payı: Bağımsız bölümlerin, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazılı kurallara göre belirlenen, ortak mülkiyet konusu arsadaki paylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri