İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
Bu konuda daha fazla bilgiyi "Koruma Statüsünün İptali" bölümümüzde bulabilirsiniz. İltica prosedürünüz devam ederken veya size Duldung verilmiş olması durumunda, genellikle yurtdışına seyahat etmenize izin verilmez. Ancak, bu kuralın istisnası için başvuruda bulunmayı deneyebilirsiniz.
"İltica" bir ülkenin başka bir devletin vatandaşına sığınma hakkı tanımasına deniyor. Uluslararası hukukun kabul ettiği bu hakkı kazanan kişi, talepte bulunduğu ülkenin koruması altına giriyor. Genellikle demokrasi ve ekonomik alanda gelişmiş ülkelere daha çok iltica talebi oluyor.
Ebeveynleriniz aile ilticası hakkı kazandıktan sonra, diğer reşit olmayan ve bekâr olan çocuklarını (yani kardeşlerinizi) Almanya'ya getirebilir. Bir diğer avantaj da ailenizin Almanya'da bağımsız olarak kalabilecek olmasıdır. Örneğin, eşinizden ayrılsanız bile, aileniz oturum iznini koruyabilir.
Asylum başvuru sahibine yasal bir statü vermez. Başvuru tarihinden 150 gün sonra çalışma iznine (EAD) başvurulabilir. Çalışma izni gelince sosyal güvenlik numarası alınabilir. Asylum başvurusu devam ederken seyahat izni (parole) başvurusu yapılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Geçici koruma kapsamında ülkemizde bulunan Suriyelilerin gönüllü geri dönüş işlemleri uluslararası örgütler ve sivil toplum kuruluşları gözetiminde yürütülmektedir. Gönüllü geri dönüş süreçlerinin bağımsız gözetimi bu şekilde sağlanmaktadır.
AA 6 ila 8 gün sürer. 5 gün sonra IND bir karar verir. Verilebilecek 3 karar mümkündür: Size iltica dolayısıyla belirli süreli bir oturum izni verilir. Bu 5 yıl geçerlidir.
İltica başvurunuz reddedilirse ne olur? İltica başvurusunun reddiyle birlikte size, çıkışınızın gerçekleşmesi gereken bir süre verilir. Bu süre genelde 30 gündür. İltica başvurusun- un “açıkça dayanaktan yoksun” olarak reddinde ise, ülkeden çıkış süreniz bir haftadır.
Bu işlem genellikle birkaç ay, ama bazen de bir yıldan fazla sürebilir. Yabancılar Dairesi başvurunuzu kabul ettiği takdirde, ailenize bir vize verilir ve "yasal" olarak Almanya'ya seyahat edebilirler.
İLTİCA ETMEK SUÇ MU? 28 Temmuz 1951'de Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi gereği iltica etmek suç değil yasal bir haktır.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ) sorumlu Başsavcısı Jean Richard de la Tour'a göre, sığınma başvurusu reddedilen bir kişinin, bu arada dinini değiştirmesi ve bu nedenle de geldiği ülkede kovuşturulma tehlikesi ortaya çıkması halinde mülteci olarak tanınma hakkı bulunmaktadır.
"Deprem, iltica başvurusunu hızlandırmak için sebep değildir"
BAMF'ın DW Türkçe'ye verdiği bilgiye göre, 2021'de Türk vatandaşlarının yaptığı toplam 7 bin 67 iltica başvurusundan 3 bin 878'ini Kürtler oluşturdu. Geçen yıl Türkiye'den yapılan 23 binden fazla iltica başvurusunun 19 bin 500'ü, yani yüzde 81'den fazlası da yine Kürtler'den oluştu.
Turist vizesi ya da herhangi başka hangi statüde olursa olsun 1 yıl içinde iltica başvurusunda bulunabilmeniz mümkündür.
Almanya'ya son bir yılda 10 bin 700 Türk iltica etti. Almanya, iltica edenlere kişi başı 1500 Euro'ya kadar ödeme yapıyor. 4 kişilik bir aileye verilen 'ilticacı harçlığı' ise, yan ödemelerle birlikte 2000 Euro'yu aşıyor.
İltica Başvuruları
Mülteci başvurusu yapmak için gerekli belgeler arasında, kişinin pasaportu veya kimlik belgesi, mülteci statüsününün kanıtı olarak sunabileceği belgeler ve mülteci olduğu iddia edilen ülkede yaşadığı insan hakları ihlallerine dair belgeler yer alır.
Lütfen unutmayın: Bir sığınmacı veya ilticası kabul edilmiş bir mülteci olarak, geldiğiniz (vatandaşlığınız olan) ülkeden bir pasaport için başvuruda bulunamazsınız.
Bekar bir kişiye yaklaşık olarak aylık 1500 euro yakın ödeme yapılırken evli ve iki çocuklu bir aileye çocuk ve diğer birkaç yardımla birlikte yaklaşık 2000 euro'luk bir yardım alır. Bunun dışında entegrasyon süresi yaklaşık üç yıl olup bu süre içinde yeni yerleşimcinin uyum sınavlarını vermesi beklenir.
Buna göre geriye dönüşümlü olarak 29 Mart 2023 itibariyle iltica başvurusunda bulunmuş ve iltica prosedürleri devam eden kişiler, geçimlerini sağlayacak iş bulmaları durumunda istihdam piyasasına dahil olabilecek.
Asylum merkezinde alınan bu son parmak izi tarihi üzerinden 6 ay geçmesi gerekir. Yani Polis karakolunda alınan parmak izi artık hükümsüzdür.
Türk Medeni Kanunu uyarınca çok eşlilik yasaktır ve suç olarak kabul edilmektedir; bu düzenleme Türk vatandaşlarına uygulandığı gibi mültecilerin dâhil olduğu yabancılar için de geçerlidir. Evlilik sona ermişse, daha önceden evli olan kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.
Yasa kapsamında, Almanya'ya turist vizesiyle gelen, ancak burada bulunduğu süre içinde iş bulan kişilerin önce ülkelerine geri dönerek çalışma izni için yeniden başvuru ve işlem yapması da artık gerekmeyecek.
İltica başvurusunda bulunabilir miyim? Reşit olmadığınız için kendi adınıza iltica başvurusunda bulunamazsınız ama koruyucunuz sizin adınıza yazılı başvuru yapabilirler.
Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde yaşam koşullarının elverişli olmaması ya da can güvenliğinin tehlikede olması durumunda da iltica talebinde bulunulabilir. Bir ülkede yaşanan içsavaş, savaş, çatışma, katliam ya da soykırım gibi durumlarda kitlesel sığınma istemleri yapılabilir.
Almanya'ya ilk kez iltica başvurusu (2023)
Buna göre 2023 yılında Ocak-Ekim ayları arasında Almanya'ya toplam 267 bin 384 ilk kez iltica başvurusu yapıldı. Bunların 45 bin 86'sı Türk vatandaşları. Türklerin toplam başvurular içindeki payı yüzde 16,9 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri