Kendi geldiğim ülkemdeki vatandaşlığımı kaybeder miyim? Türkiye hükümetinin sizin burada iltica başvurusu yaptığınıza dair herhangi bir bilgisi olmuyor. Yani Amerika'da ilticaya başvuran kişinin iltica başvurusu, Türkiye ya da kendi ülkesinin vatandaşlığına herhangi bir olumsuz etkisi olmuyor.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
Türkiye'den Almanya'ya iltica etmek zorunda kalan kişiler zaten mevcut yasaya göre de Türk vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığına geçebilmektedirler çünkü mültecilerin kendi konsolosluklarına gitme imkânı olmadığından vatandaşlıktan çıkış işlemlerini yapamazlar.
Arkadaşlar, iltica başvurunuz onaylandıktan tam olarak 1 yıl sonra yeşil karta başvurmaya hak kazanıyorsunuz. Yeşil kartınız onaylanıp, sizin elinize gelince, 1 yıl geçmiş tarihli geliyor aslında yeşil kartınız.
En çok kabul... TikTok. almanya ve avrupa birliği ülkelerinde. iltica başvurularının kabulünde artış olduğu açıklandı. almanya geçen yıl. %41'le en fazla sığınma talebini onaylayan ülke oldu.
İlgili 38 soru bulundu
İltica başvurusu ne kadar sürer? Her iltica davasının süreci birbirinden farklıdır. Bu süreç iki aydan beş yıla hatta altı yıla kadar uzayabilmektedir.
İltica başvurusunda bulunmak
Bu oturum izni 5 yıl geçerlidir.
Vizeyi veren ülkeye iltica etmek için 6 ay beklemeye gerek yoktur. Ülkeye indikten sonra vizenin geçerlilik süresi içerisinde de iltica başvurusu yapma hakkınız bulunmaktadır.
İltica Başvurusunda Gerekenler
Bu sorulardan biri iltica başvurusunda gerekenlerdir. Öncelikli olarak iltica başvurusu yapabilmek için herhangi bir dil konuşuyor olmak gerekmez. Yani eğer akıcı bir şekilde İngilizce konuşmuyorsanız rahat olabilirsiniz çünkü bu konuda yanınızda tercüman götürme hakkı veriliyor.
İltica başvurunuz kabul edildiyse, örneğin mülteci, iltica hakkı veya geçici koruma hakkı kazanmış biri olarak tanındıysanız, herhangi bir kısıtlama olmaksızın bir çalışan veya serbest meslek sahibi olarak çalışabilirsiniz.
Almanya, iltica edenlere kişi başı 1500 Euro'ya kadar ödeme yapıyor. 4 kişilik bir aileye verilen 'ilticacı harçlığı' ise, yan ödemelerle birlikte 2000 Euro'yu aşıyor. Bu da Almanya'yı ilticacıların gözdesi yapıyor.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Belirli koşullar altında, sekiz yıldan daha az bir sürede de Alman vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirsiniz. Entegrasyon kursunu tamamladıysanız, yedi yıl sonra Alman vatandaşlığı alabilirsiniz.
Iltica basvurum onaylanmazsa neler olur? Sinirdisi islemlerine mi baslanir? Ilticaniz onaylanmazsa bu durumda hukuki statunuzu korumus iseniz o statude devam edersiniz. Eger hukuki statunuzu korumamis iseniz iltica dosyaniz Gocmenlik mahkemesine aktarilir ve burada yeniden ilticaya basvurabilirsiniz.
Ebeveynleriniz aile ilticası hakkı kazandıktan sonra, diğer reşit olmayan ve bekâr olan çocuklarını (yani kardeşlerinizi) Almanya'ya getirebilir. Bir diğer avantaj da ailenizin Almanya'da bağımsız olarak kalabilecek olmasıdır. Örneğin, eşinizden ayrılsanız bile, aileniz oturum iznini koruyabilir.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, koruma altına alınma talebinde bulunan herkesin, sınırı yasa dışı yollarla geçmiş bile olsa, iltica başvurusunda bulunmasına imkan verilmesini öngörüyor.
Öncelikli olarak şunu unutmayın: İltica başvurusu yapabilmek için Almanya'da fiziksel olarak bulunmanız gerekir. Türkiye'den Almanya için iltica başvurusu yapamazsınız. Yani, Almanya dışından sığınma başvurusu yapmak mümkün değildir.
BAMF'ın DW Türkçe'ye verdiği bilgiye göre, 2021'de Türk vatandaşlarının yaptığı toplam 7 bin 67 iltica başvurusundan 3 bin 878'ini Kürtler oluşturdu. Geçen yıl Türkiye'den yapılan 23 binden fazla iltica başvurusunun 19 bin 500'ü, yani yüzde 81'den fazlası da yine Kürtler'den oluştu.
Davet eden kişinin ekonomik sorumluluğu altında kalacağını beyan ederek garantörün sağlayacağı imkanlarla o adreste kalarak iltica başvurusunda bulunabilir.
22. Sonuç olarak, bir bireyin kan davasına taraf bir aşiret veya aileye mensubiyetinden kaynaklanan zulüm korkusuna dayanan iltica başvurusu, münferit vakanın özelliklerine bağlı olarak 1951 Sözleşmesi altında mülteci statüsünün tanınmasına neden olabilir.
İltica, Arapça kökenli bir sözcüktür. Bir devletin, farklı bir devlet vatandaşına verdiği sığınma hakkını ifade etmektedir. Uluslararası kanunda her devlet vatandaşına tanınmış bir haktır. Bu hakkı kullanan bir vatandaş talep ettiği ülkenin koruması altına girmektedir.
İltica Başvuruları
Mülteci başvurusu yapmak için gerekli belgeler arasında, kişinin pasaportu veya kimlik belgesi, mülteci statüsününün kanıtı olarak sunabileceği belgeler ve mülteci olduğu iddia edilen ülkede yaşadığı insan hakları ihlallerine dair belgeler yer alır.
İlk kez iltica başvurusu yapanların ülkelerine bakıldığında ilk iki sırada açık ara Suriye (131 bin 970) ve Afganistan (113 bin 495) vatandaşları yer alıyor. 2022 yılında üçüncü sırada 50 bin 50 başvuru ile Venezuela vatandaşları var. Dördüncü sırada ise 49 bin 720 başvuru ile Türk vatandaşları bulunuyor.
2017'DEN BERİ YÜKSELİYOR
Alman Göç ve İltica Bakanlığı'nın rakamlarına göre, 2017 yılında 8 bin 27, 2018'de 10 bin 160, 2019'da 10 bin 784, 2020'de 5 bin 778, 2021'de 7 bin 76 Türk vatandaşı iltica talebinde bulundu. 2022'de ise 23 bin 938 Türk vatandaşı iltica talep etti.
Türkiye'den Almanya'ya iltica başvurularından şu ana dek 12 bin 174'ü karara bağlandı. BAMF'ın verilerine göre Türkiye'den iltica başvurularında kabul oranı yüzde 15'e tekabül ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri