İltihaplanmanın enfeksiyon olmadan ortaya çıkması, genellikle memede süt birikmesinden kaynaklanır. Bebek emerken meme ucunda oluşan travma (meme başı çatlakları), cilt florasında ya da bebeğin ağzında bulunan bakterilerin doku içine girmesine sebep olur. Böylece enfeksiyon oluşur.
Ciltte kızarıklık, şişme, meme dokusunda - koltuk altında ele gelen kitle, ateş, meme başından veya ciltten akıntı ve ağrı gibi şikayetlere neden olan meme enfeksiyonunu tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Memede iltihap (Laktasyonel mastit)
Böyle durumlarda emzirmeye devam etmek veya sütün pompa yardımıyla boşaltılması apse oluşumunu azaltıyor. Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor.
MASTİTİN NEDENLERİ
– Aniden sütten kesilme. – Düzensiz emzirme sonucu süt kanallarının dolması ya da tıkanması. – Bebeğin memeyi yeterli ve doğru tutamaması. – İşe geri dönmek ve bu nedenle bebeğinizi daha az sıklıkta beslemek.
Genelde meme iltihabı rahatsızlığı tedavisinde en fazla uygulanan yöntem antibiyotik tedavisi olarak ortaya çıkar. 15 ila 20 gün boyunca tedavi süresi uygulanır ve tedavi başladıktan sonra iki üç gün sonrasında antibiyotiğin etkisi ile iltihaplanmalarda azalma ortaya çıkar.
İlgili 16 soru bulundu
Apse boşaltıldıktan sonra emzirme işlemine devam edilebilir. Emzirmek enfeksiyonun gerilemesine yardımcı olabilir. Memede süt birikmesi memedeki iltihabı alevlendirebilir ve apse artırabilir. Bu nedenle emzirme olmuyorsa mutlaka elle veya pompa ile sütün boşaltılması gerekir.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Meme apsesi özellikle kadınların emzirme dönemlerinde ortaya çıkar. En sık doğumdan sonraki 10-30 günler arasında görülmektedir. Meme ucuna yakın bölgelerde oluşan çatlaklardan süt kanallarına mikropların girmesiyle iltihabi süreç başlar. Bazen de sütle dolu göğüslerin yeterince boşaltılamaması apseye yol açabilir.
Akıntının iki memeden, çok kanaldan gelmesi, yağlı ve süte benziyor olması meme kanseri dışında hormonal veya psikosomatik nedenlere işaret edebilmektedir. Ancak tek memeden kanlı ya da açık renkte bir akıntı varsa bu altta yatan muhtemel erken evre meme kanserini belirtisi olabilmektedir.
Ancak kendiliğinden geliyor ise mutlaka gerekli tetkikler nitelikli bir şekilde uygulanmalıdır.Meme başından gelen akıntı kanlı ise bu durum meme kanseri ile ilişkilendirilebilmektedir. Meme ucundan gelen akıntı kötü kokulu ve irinli ise bu durum meme iç dokusunda oluşan bir abzeden kaynaklanıyor olabilmektedir.
Meme de enfeksiyon oluştuğunda ağrı, bölgesel ısınma, kızarıklık, vücut ateşinde yükselme, titreme gibi şikayetler meydana gelir. Bu şikayetlere bazen elle hissedilen sertlik de eklenebilir. Koltuk altında ağrılı bir kitle gözlemlenebilir.
Belirti ve bulgular aniden ortaya çıkabilir. Bunlar arasında; meme hassasiyeti veya ısı artışı ve şişlik, meme cildinde kızarıklık, meme dokusunda kalınlaşma veya memede yumru, bazen sürekli bazen de sadece emzirirken ağrı veya yanma hissi, genel bir düşkünlük ve yorgunluk hali ile 38,50C veya daha yüksek ateş vardır.
Emzirme sırasında meme başı cildinde oluşan çatlak ve yaralardan giren bakteriler sonucu gelişir. Genellikle ilk doğum sonrası emzirme sırasında ve sıklıkla ilk üç içinde görülür. Memede kızarıklık, hassasiyet, sertlik, ağrı ve bölgesel ısı artışı olur. Bunun dışında bazen genel vücut ateşi olabilir.
Tıkalı süt kanalları, eğer uygun özen gösterilmişse, genellikle 24-48 saat içinde iyileşir.
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
Yukarıdaki soruya gelince, göğüs enfeksiyonu olan anneler bebeklerini emzirmeye devam edebilirler. İyileşmeyen meme apseleri gibi çok ender rastlanan ve inatçı sorunlar haricinde, süt kanallarında süt birikmesini engellemek için annelerin bu gibi durumlarda emzirmeye devam etmeleri özellikle tavsiye edilmektedir.
Bana en çok sorulan sorulardan biri de “mastitisli sütü buzağılara içirebilir miyim?” sorusudur. Bu konuda benim yanıtım her zaman “hayır” olmaktadır.
İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye gerek yoktur. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Anne sütü bebekleri her türlü enfeksiyondan korur.
Mastit geçmezse ya da doğru tedavi edilmezse enfeksiyon ajanı tüm vücuda yayılıp, sespis tablosu oluşturabilir, meme dokusunda fistüller ortaya çıkabilir. Uzun vadede ise cilt ve meme dokusu kanserleri gelişebilir. Tüm meme dokusunun alınması ile neticelenen cerrahi tedavi ihtiyacı ortaya çıkabilir.
Anne sütü bebeğinizi orta kulak iltihabı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, her türlü virüs ve ileride oluşabilecek şeker hastalığı, obezite, bazı kanser türleri gibi her türlü hastalıklardan korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri