Tüm bölümleri tercih edebilir mi, tüm meslekleri seçebilir mi? ilgili hiçbir kısıtlama bulunmamaktadır.
İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
İslami ilimler bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur'an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir. Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır.
Kadıköy Anadolu İHL'den de 35 mühendislik ve 13 hukuk tercihi yapıldı. İmam hatip mezunları tıp, hukuk, mühendislik, iletişim, öğretmenlik gibi en çok tercih edilen alanlarda yer alıyor. Diğer taraftan da ilahiyat ve İslami ilimler fakülteleri halen imam hatip mezunlarının vazgeçilmez tercihleri arasında bulunuyor.
"İmam hatip liselerimizde, temel İslam bilimleri ile birlikte fen ve sosyal bilimler, uluslararası, yabancı diller, musiki, spor, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar, hafızlık, teknoloji olmak üzere sekiz farklı program uyguluyoruz.
İlgili 27 soru bulundu
Görüldüğü gibi artık imam hatiplerin önünde herhangi bir engel kalmamıştır. Öğrenciler yeteri kadar çabalarsa tüm bölümleri yazabilir tüm meslekleri seçebilir.
İmam Hatip liseleri aynı zamanda mesleğe hazırlayan meslek liseleridir. İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
İmam Hatip liselerinden mezun olanlar ilahiyat bölümlerine ek puanlı yerleştirme puanı ile yerleşebilmektedir. Bunların haricinde tekstil, ulaştırma, sivil havacılık, tarım, radyoloji, gazetecilik, radyo ve televizyon, muhasebe ve finans gibi birçok bölüm bulunmaktadır.
DHBT'ye katılacak adayların ilgili öğrenim düzeyinde KPSS Genel Yetenek- Genel Kültür oturumuna katılmaları zorunlu olduğundan DHBT'ye ortaöğretim düzeyinde katılacak adayların KPSS Ortaöğretim Sınavına başvuru tarihlerinde KPSS Ortaöğretim Sınavı başvurularını yapmaları zorunludur.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nda İş İmkanı
İlahiyat Fakültesi mezunları, gerekli KPSS puanlarını almaları halinde Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam-hatip, müezzin, kuran kursu öğreticisi gibi pozisyonlarda işe başlayabilir.
51015 İmam Hatip Lisesi, 51023 Anadolu İmam Hatip Lisesi 56062, 51031 İmam Hatip Okulu mezunu öğrenciler ise Gazetecilik, Hemşirelik, Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri gibi kara Harp Okulu'na başvuramıyor.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için okunan lisenin özel önemi olmasa da imam hatip lisesi mezunları daha avantajlıdır.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte, Anadolu imam hatip liselerine diğer okul türlerinden, her sınıfta geçişin önü açıldı. Ayrıca diğer okul türlerinde de birbirleri arasında nakil ve geçiş yapılabilecek.
Mezun olduklarında seçtikleri bölüme Hemşire yardımcılığı, Ebe yardımcılığı ya da Sağlık Bakım Teknisyenliğinden birini yapabilecek seviyeye gelmişlerdir. Sağlık meslek liseleri mesleki beceri ve istihdamın yanı sıra, kendini bilen, ailesi ve çevresine faydalı, bilinçli gençleri topluma kazandırır.
Şu halde İmam Hatip Liseleri, ilgili kanuna göre “meslek lisesi” değildir; “hem mesleğe hem de yüksek öğrenime öğrenci hazırlayan” liselerdir.
Sınavda sorulan sorular, çoktan seçmeli ve çoğu kez dört seçenekli olarak karşımıza çıkar. Sınav sonuçlarına göre, başarılı olan adaylar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli kadrolarında görev alabilirler. Dhbt'de kaç soru var ? Öncelikle bilmelidir ki Dhbt sınavı 40 sorudan oluşan bir sınavdır.
mezunları hem merkezi atamalar ile çeşitli kadrolara atanabilmekte hem de ”Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)” sınavına katılıp yeterli puanı alarak Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı özel kadrolara yerleşebilmektedir.
DHBT'ye katılacak adayların kendi öğrenim düzeyindeki KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna katılması da zorunludur. DHBT, Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri alanında görev almak isteyen lisans, ortaöğretim ya da ön lisans seviyesinden mezun olmuş kişiler için düzenlediği sınavdır.
Meslek ve imam hatip liseli adaylara yönelik ve sadece TYT puanlarında ve sadece öğretim gördükleri alanlarla (ya da alan ve dal) ile ilgili 2 yıllık önlisans programları tercihlerinde kullanılmak üzere ek puan verilmektedir.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
7.2. YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK OLAN EK PUAN NEDİR, NASIL KULLANILIR? Yukarıda 6.3. ve 7.1. maddelerinde sözü edilen ek puan, bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunlarına, kendi alanları ile ilgili meslek yüksekokulları ile bazı lisans programlarına yerleştirme yapılırken ayrıca verilecek olan bir puandır.
(Anadolu, Meslek ve İmam Hatip). 4 Meslek Lisesi ya da 5 Anadolu Lisesi yazamazsınız. Aynı türden 3 okul yazdıktan sonra diğer türleri yazma zorunluluğu yoktur. Örneğin; 3 Anadolu Lisesi yazıp 4 ve 5. tercihlere Meslek Lisesi ya da İmam Hatip Lisesi yazma zorunluluğu yoktur.
Cevap-1: Anadolu İmam Hatip Liselerindeki dersler spor, sanat ve yabancı dil derslerindeki biraz eksiklikler dışında Anadolu Liseleri ile tamamen aynıdır. İlave olarak öğrenciler imam hatip okullarına özgü Kur'an, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Siyer, Kelam, Akaid, Dinler Tarihi gibi dersleri almaktadır.
Ortaokul mezunu, lise ara sınıf terk, örgün lise eğitiminde okumakta olanlar, düz lise veya diğer liselerden mezun olanlar Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi´ne kayıt yaptırabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri