İmam hatip lisesi mezunu olan adaylar DHBT'ye girebilmektedir. Son sınıfta olan ve sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek olan adaylar da sınava girebilmektedir.
İmam hatip lisesi mezunu olanlar, DHBT'ye başvuruda bulunabilirler. Bu kapsamda, son sınıfta okuyan ve belirlenen sınav geçerlilik süresi içerisinde mezun olma potansiyeline sahip olan adaylar da sınav hakkını elde edebilirler.
İyi bir Kuran kursu hocası olmak için üniversitede 2 ya da 4 yıllık İlahiyat Bölümü okunmalıdır. Fakat imam hatip lisesi mezunları da Kuran kursu öğreticisi olarak çalışabilir. Kuran kursu hocası olmak isteyen devlet memurlarının ise ek eğitim almalarına gerek yoktur.
Lise, önlisans veya lisans son sınıf okuyanlar DHBT'ye girebilecek. 4 yıllık ilahiyat bölümü okuyan ikinci sınıf öğrenciler, iki yıl içinde mezun olabileceklerse sınava girebilirler.
DHBT'ye katılacak adayların ilgili öğrenim düzeyinde KPSS Genel Yetenek- Genel Kültür oturumuna katılmaları zorunlu olduğundan DHBT'ye ortaöğretim düzeyinde katılacak adayların KPSS Ortaöğretim Sınavına başvuru tarihlerinde KPSS Ortaöğretim Sınavı başvurularını yapmaları zorunludur.
İlgili 23 soru bulundu
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için okunan lisenin özel önemi olmasa da imam hatip lisesi mezunları daha avantajlıdır.
Bu sınavda başarılı olanlar imam, müezzin; Kuran Kursu hocası veya vaize olabilmektedirler. Görüldüğü gibi artık imam hatiplerin önünde herhangi bir engel kalmamıştır. Öğrenciler yeteri kadar çabalarsa tüm bölümleri yazabilir tüm meslekleri seçebilir.
İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültelerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği Bölüm mezunu olan veya sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek olan adaylar DHBT'ye girebilmektedir.
DHBT'ye giriş sayısında hiçbir bir kısıtlama bulunmamaktadır. İlahiyat fakültelerinden mezun olanlar. İslami ilimler fakültelerinden mezun olanlar. İmam hatip liselerinden mezun olan kişiler.
DHBT, Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri alanında görev almak isteyen lisans, ortaöğretim ya da ön lisans seviyesinden mezun olmuş kişiler için düzenlediği sınavdır. Her adayın mezun olduğu öğrenim düzeyindeki DHBT'ye girmesi gerekir.
İslami ilimler bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur'an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir. Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen DHBT (Diyanet Hizmetleri Başarılılık Testi) baraj puanı 50 olarak açıklandı. Diyanetin direkt alımları için bu puanın üzerinde olan adayların başvuru yapabileceği belirtildi.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT), ÖSYM tarafından her iki yılda bir düzenli olarak yapılan bir sınavdır. Sınav, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği konu başlıklarından oluşur ve sınavda başarılı olanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli kadrolarında görev almak için uygun hale gelirler.
ÖSYM'nin 2023 takvimi incelendiğinde, DHBT sınavına yer verilmediği görülüyor. Bu durum, sınavın bu yıl gerçekleştirilmeyeceğine işaret ediyor. 2024 DHBT NE ZAMAN? ÖSYM'nin 2024 başvuru ve sınav takviminin önümüzdeki Kasım ayında netleşmesi bekleniyor.
KPSS DHBT BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTECEK? KPSS DHBT başvuru takvimi ÖSYM tarafından açıklandı. Buna göre; Sınava başvurular, 07 – 17 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda din hizmetlerinde görev almak isteyen adaylar, KPSS'ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT'ye katılmak zorundadır.
mezunları hem merkezi atamalar ile çeşitli kadrolara atanabilmekte hem de ”Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)” sınavına katılıp yeterli puanı alarak Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı özel kadrolara yerleşebilmektedir.
Sınavın geniş konu dağılımı ve derinlemesine bilgi sorgulayan soru tarzı, pek çok aday için DHBT'yi zor bir sınav haline getiriyor.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığının, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır.
KPSS P122 türü nedir? KPSS DHBT oturumlarına katılacak olan adaylardan ortaöğretim (lise) düzeyinde mezun olan İmam Hatip ve dengi liselerden mezun adayların Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din görevlisi olarak atanmaları için hesaplanacak olan puan türleri KPSS P122 puan türüdür.
İmam olmak için okunan lisenin herhangi bir önemi yoktur, lise mezunu olmak yeterlidir. Ancak imam hatip lisesi mezunları üniversite okumadan direkt imam olabilirler. Fakat bu kişilerin Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi'ne girmesi ve gerekli puanı alması gerekir.
Yani KPSS P94 puan türü, ortaöğretim (lise ve dengi bir okuldan mezun) memur atamalarında esas alınmaktadır.
Şart, KPSS ve DHBT'ye girmektir. Bu sınavdan en az 60 puan almak gerekir. Kuran kursu öğreticisi olmak için 3. şart, sözlü sınavdan en az 70 puan almaktır. 4-6 yaş grubuna yönelik Kuran kursu öğreticisi olmak isteyen kişiler tüm bu şartları taşıyarak ayrıca en az 380 saatlik çocuk gelişimi sertifikası almaları gerekir.
İmam Hatip liseleri aynı zamanda mesleğe hazırlayan meslek liseleridir. İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
Şu halde İmam Hatip Liseleri, ilgili kanuna göre “meslek lisesi” değildir; “hem mesleğe hem de yüksek öğrenime öğrenci hazırlayan” liselerdir.
Yılmaz, "İmam hatip liselerimizde, temel İslam bilimleri ile birlikte fen ve sosyal bilimler, uluslararası, yabancı diller, musiki, spor, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar, hafızlık, teknoloji olmak üzere 8 farklı program uyguluyoruz." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri