Sözleşmeli personelin kadroya geçmek istemesi durumunda personelin hakları görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek, sonra kadroları kendiliğinden ilga olacak. Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacak.
Memur memuriyet statüsünü 657 sayılı Kanunun hükümleri çerçevesinde sonlandırmadıkça 4/B statüsünde sözleşmeli olarak istihdam edilemez, Memurun kurumlar arası 4/B sözleşmeli personel statüsüne naklen geçişi de mümkün bulunmamaktadır.
Sözleşmeli personelden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri hâlinde sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına atanır. Bu kapsamda memur kadrolarına atananların bir yıl süreyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.
İstihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından Devlet Memurları Kanunu'nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenlenecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak.
Kamuda çalışan sözleşmelilere kadro verilmesini öngören kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar, memur kadrosuna geçebilecek. Memur kadrosuna geçmek isteyenler, kanun yürürlüğe girdikten sonra 30 gün içinde başvuru yapacak.
İlgili 45 soru bulundu
http://ckysweb.saglik.gov.tr/personelgorevyeri/ adresinden yeni kimliklerle Seri numarasını bilgisi ile kadro yeri bilgilerinize ulaşabileceğiniz ekran bulunmaktadır.
Sözleşmeli personelin kadroya geçmesi için Devlet Memurlar Kanununda değişiklik yapılacaktır. Bu süreden sonra tüm sözleşmeli personel gerekli şartları taşıması durumunda kadroya geçirilecektir. Bu şartlar; Halihazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecek.
Kamuda çalışan sözleşmelilere kadro verilmesini öngören kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar, memur kadrosuna geçebilecek. Memur kadrosuna geçmek isteyenler, kanun yürürlüğe girdikten sonra 30 gün içinde başvuru yapacak.
Vekil kadrodan asil kadroya geçenlerde 4 bin liraya kadar artış olacak. Sözleşmeli sanatçıların maaşlarının 10 bin 311 TL artarak 22 bin 921 TL'ye yükseleceği belirtildi.
28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar memur kadrosuna geçebilecek. Devlet Memurları Kanunu'na göre 4B kapsamında sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlardan bazıları pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birime, bazıları ise Cumhurbaşkanınca belirlenen memur kadrolarına alınacak.
Kadrolu memur ile sözleşmeli memur arasında aşağıdaki farklar bulunmaktadır. Kadrolu Memurlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda 4/A olarak sınıflandırılırken Sözleşmeli Memurlar 4/B olarak sınıflandırılmaktadır. Sözleşmeli memurlar kurumlar arası yer değişikliği yapamazken kadrolu memurlar yapabilmektedir.
4 b sözleşmeli personel hakları arasında en başta tayin hakkı gelmektedir. Zira halk arasında çakılı kadro olarak isimlendirilen bu kadrolarda kurum içi tayin hakkı mümkündür.
Kadroya geçenler, görevde yükselme ve tayin gibi tüm haklardan yararlanabilecek. Tayin hakkı, 1 yıl sonra verilecek. Belediyelerdeki sözleşmeliler de düzenleme kapsamında yer alıyor. Yasa çıktıktan sonra da mahalli idarelerde çalışmak için KPSS şartı getirilecek.
Soru: Sözleşmeli personel (4/B) Kamu Hastanesine veya Üniversite Hastanesine atandım kadrolu alımda tercih verebilir miyim? Cevap: Evet sözleşmeli personel geçerliliği devam eden Kpss puanınız ile kadrolu atamalarda tercih verebilir.
Kadrolu memur sürekli istihdam edilirken, sözleşmeli personelin yıllık istihdam edilmesi ve gerekirse sözleşmesinin uzatılması esastır. Kadrolu memur çalıştırmak için genel şartlar yeterliyken, sözleşmeli personel çalıştırmak için zaruri ve istisnai hallere özel bir meslek bilgisine ihtiyaç duyulması gerekir.
Kadro karşılığı sözleşmeli personel, 657 sayılı DMK ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında KHK çerçevesinde ihdas edilmiş bir “memur” kadrosuna sahip konumdadır.
Düzenleme ile 28 Kasım 2022 tarihinden önce kamuda sözleşmeli olarak çalışmaya başlayan personele kadro verilmesinin yolu açılıyor. Kadroya geçen sözleşmeli personel belirli şartları taşıması durumunda maaş zammı da alacak.
(3) Birinci fıkrada belirtilen sözleşmeli personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak, hastalık ve senelik izin süreleri dâhil Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenir.
Sözleşmeli Personel maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 35 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sözleşmeli Personel maaşları 14830 TL'dir. En düşük Sözleşmeli Personel maaşı 11860 TL iken, en yüksek Sözleşmeli Personel maaşı 25710 TL'dir.
Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır? İş veren tarafından işe alınan sözleşmeli personelin zaman içerisinde niteliklerini kaybetmesi, mazeretsiz olarak üst üste 3 gün ve toplamda 10 gün işe gelmemesi ve o personele o pozisyonda ihtiyaç kalmaması durumunda işine son verilebilir.
KADROYA GEÇİŞLER TALEBE BAĞLI
4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı olarak çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam hatip ve müezzin kayyımlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamına alınıyor.
Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeyle, 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresi olmadan doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçecekler.
Ayrıca 1 yıl da aday memurluk suresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeliden kadroya geçiş 3 artı 1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir. Halihazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir. Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir.
Yani bu öğretmenler bugün kadroya geçseler bile sözleşmeli öğretmenlikte geçen süre dahil 3 yıllarını doldurduklarında aile birliğine bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler.
Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının yayımladığı, sözleşmelilerin kadroya geçişini düzenleyen 632 sayılı KHK'yı açıklayan rehberde, kadroya geçen sözleşmelilere aday memurluk hükümlerinin uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri